Η Glencore σημειώνει κέρδη ρεκόρ για το 2022

Η Glencore σημειώνει κέρδη ρεκόρ για το 2022

Η Glencore, ο κολοσσός των κλάδων εξόρυξης, πετρελαίου και μετάλλων, σημείωσε κέρδη ρεκόρ το 2022 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια ως μέρισμα στους μετόχους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εταιρεία με έδρα το Baar, στην Ελβετία, είπε ότι οι δραστηριότητές της ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν 250% στα 17,32 δισ. δολάρια για το 2022, σύμφωνα με την Glencore. Τα έσοδα αυξήθηκαν 26% και έφτασαν τα 255,98 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα κέρδη ρεκόρ εταιρειών ενέργειας όπως η Shell, η BP και η ExxonMobil το 2022,  προκάλεσαν αιτήματα για μείωση στις τιμές ενέργειας που φτάνουν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να επενδύσουν περισσότερο σε προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Το 2022 το καθαρό χρέος της Glencore μειώθηκε στα 100 εκατ. δολάρια, επιτρέποντας την απόδοση μερισμάτων στους μετόχους, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων μέσω διανομής μετρητών και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gary Nagle.

Επεσήμανε επίσης περαιτέρω πιθανές ανοδικές τάσεις που μπορεί να προκύψουν από την άρση των κανόνων μηδενικού COVID στην Κίνα και την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Αυτό είναι πολύ πιθανό παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια που ενέχουν «κάποιο κίνδυνο» για τις οικονομικές προβλέψεις του έτους 2023.

«Η επανεκκίνηση της αγοράς της Κίνας, ωστόσο, μαζί με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, σημαίνει ότι η ζήτηση για πολλά από τα εμπορεύματά μας είναι πιθανό να παραμείνει έντονη, ενώ οι περιορισμοί στα επίπεδα προσφοράς παραμένουν και τα αποθέματα παραμένουν σχετικά χαμηλά», είπε ο Nagle.

Η Glencore θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη νομοθεσία των ΗΠΑ που προωθεί δαπάνες προς τεχνολογίες που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και από ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ευνοήσει πιο πράσινες πολιτικές. Τέτοιες πρωτοβουλίες «καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανάγκη για κρίσιμες πρώτες ύλες μέχρι το τέλος της δεκαετίας και στη συνέχεια, απαιτώντας νέες επενδύσεις τόσο στην πρωτογενή υποδομή παραγωγής πρώτων υλών, όσο και στην ανακύκλωση», είπε ο Nagle.

Τα κέρδη ρεκόρ της Glencore έρχονται μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις αρχές στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Βραζιλία το 2022 για την επίλυση καταγγελιών για διαφθορά και χειραγώγηση της αγοράς με αποτέλεσμα κυρώσεις ύψους έως και 1,5 δισ. δολαρίων.

Πηγή: abcnews.go.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER