Η ΕΕ σε ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων για έργα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών

Η ΕΕ σε ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων για έργα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει την αδειοδότηση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε έργα, όπως η εξόρυξη σπάνιων γαιών, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο Bernd Schaefer, Διευθύνων Σύμβουλος του EIT RawMaterials.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Bernd Schaefer ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί να δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί, όχι μόνο την Κίνα, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της κυβέρνησης Μπάιντεν παρέχει επιδοτήσεις για την τόνωση των επενδύσεων.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι τόσο ευέλικτη και γρήγορη όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων. Οι Αμερικανοί ακολουθούν τη γρήγορη διαδρομή και οι Κινέζοι ακολουθούν τη σούπερ γρήγορη διαδρομή».

Το EIT RawMaterials εφαρμόζει ένα σχέδιο της Ε.Ε για την προμήθεια των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της Ένωσης να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Η Ε.Ε αναμένεται να δημοσιεύσει τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών (Critical Raw Materials Act) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κρίσιμες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων λιθίου, κοβαλτίου, μαγγανίου και σπάνιων γαιών, που απαιτούνται για ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ανεμογεννήτριες.

Τόσο η Ε.Ε όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, η οποία προμηθεύει περίπου το 95% των σπάνιων γαιών της Ε.Ε.

Η γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να επιτρέπεται για έργα που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την Ένωση, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα στο πλαίσιο του ESG, είπε ο Schaefer.

«Στην Κίνα παίρνεις άδεια για ένα ορυχείο σε τρεις μήνες σε αντίθεση με τα 15 έως 17 χρόνια στην Ευρώπη».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ο προτεινόμενος νόμος της Ε.Ε θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια κρατικά υποστηριζόμενη υπηρεσία που θα λειτουργεί ως γραφείο διασύνδεσης ανάμεσα στη ζήτηση από τη βιομηχανία και την προσφορά πόρων από εταιρείες εξόρυξης και μεταποίησης, είπε ο Schaefer.

«Θα χρειαστούν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης για να προσελκύσουν επενδύσεις, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η νομοθεσία IRA των ΗΠΑ προσφέρει φορολογικές επιδοτήσεις αξίας 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σίγουρα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα αντίβαρο για να εξισορροπήσουμε, αυτή την κατάσταση, διαφορετικά όλες οι υπόλοιπες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πιθανό να μην υλοποιηθούν».

Ως αρχή, το EIT RawMaterials προτείνει ένα επενδυτικό ταμείο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων αξίας έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια), συν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για έργα βιώσιμης εξόρυξης και επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

Πηγή: reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER