Το Silver Institute προβλέπει ελλειμματική προσφορά αργύρου για το 2022

Το Silver Institute προβλέπει ελλειμματική προσφορά αργύρου για το 2022

Η παγκόσμια ζήτηση για άργυρο αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% φέτος και να φτάσει τα 1,21 δισεκατομμύρια ουγγιές, δημιουργώντας το μεγαλύτερο έλλειμμα εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το Silver Institute.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η χρήση αργύρου στη βιομηχανία και την αργυροχρυσοχοϊα αλλά και σε ράβδους και νομίσματα για ιδιώτες επενδυτές, προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει το ινστιτούτο. Πιο συγκεκριμένα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν περισσότερο άργυρο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στα οχήματα, ωστόσο αυτή η αγορά αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της συνολικής ζήτησης. Αντίστοιχα, ο κλάδος των ηλιακών panels αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ζήτησης σε άργυρο παγκοσμίως.

Το Ινστιτούτο αναφέρει επίσης ότι η ζήτηση αργύρου στην Ινδία σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές για να αναπληρώσουν τα αποθέματα που είχαν μειωθεί τα έτη 2020 και 2021.

Τα ETFs (Exhange Trading Funds) που αποθηκεύουν άργυρο για επενδυτές συρρικνώθηκαν αλλά το Silver Institute δεν υπολογίζει τον άργυρο που συσσωρεύεται από τα ETFs ως φυσική ζήτηση, επειδή αυτός ο άργυρος απλώς αποθηκεύεται σε μορφή ράβδων για χονδρικό εμπόριο, χωρίς ποτέ να εισέρχεται στη διαδικασία της παραγωγής.

Το Silver Institute προέβλεψε έλλειμμα 194 εκατομμυρίων ουγγιών αργύρου φέτος, από 48 εκατομμύρια ουγγιές το 2021.

Επίπεδα παγκόσμιας ζήτησης αργύρου

Η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος, δήλωσε ο Philip Newman τηε εταιρείας συμβούλων Metals Focus, που προετοίμασαν τη μελέτη για το Silver Institute. «Ο ανεφοδιασμός των αποθεμάτων της Ινδίας είναι πιθανό να έχει αναταράξεις εντός του 2023, αλλά κάποια στιγμή θα εξομαλυνθεί», είπε.

Ο Newman ανέφερε επίσης ότι αναμένει μεγάλη ζήτηση από βιομηχανίες όπως κατασκευαστές ηλιακών panels και κατασκευαστές αυτοκινήτων και περισσότερα ελλείμματα προσφοράς αργύρου τα επόμενα χρόνια, αλλά όχι τόσο μεγάλα όσο το 2022.

Η ποσότητα αργύρου που αποθηκεύεται σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και παρακολουθείται από το χρηματιστήριο COMEX και το London Bullion Market Association, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 370 εκατομμύρια ουγγιές – ή 25% – φέτος. Αλλά ο Newman υποστηρίζει ότι έχει μείνει αρκετός άργυρος «Υπάρχουν ακόμη σημαντικά αποθέματα», είπε. «Δεν νομίζω ότι αυτό το έλλειμμα που βλέπουμε είναι ανησυχητικό».

Οι τιμές του αργύρου έχουν υποχωρήσει περίπου 10% φέτος, στα 21 δολάρια η ουγγιά, κυρίως λόγω των επενδυτών που πουλούσαν άργυρο ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και στην ενίσχυση του δολαρίου.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Σχετικα αρθρα

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER