Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης εντοπίστηκε στη Σουηδία

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης εντοπίστηκε στη Σουηδία

Η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB ανακοίνωσε ότι εντόπισε το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη κοντά στην Kiruna, τη βορειότερη πόλη της χώρας. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει συνολικά την Ευρώπη να ξεφύγει από την κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Σουηδία παράγει περίπου το 98% της ομάδας των 17 ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα (EVs), φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ανεμογεννήτριες και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το κοίτασμα Per Geijer, που εντοπίζεται βόρεια του μεγαλύτερου ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος της εταιρείας στον Αρκτικό κύκλο, εκτιμάται ότι περιέχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους σπάνιων γαιών, δήλωσε η LKAB.

Οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε διερευνητική φάση και το πλήρες μέγεθος του κοιτάσματος δεν είναι ακόμη γνωστό. «Θα περάσουν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πραγματικά την εξόρυξη και την παράδοση πρώτων υλών στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jan Mostrom, επικαλούμενος ένα χρονοδιάγραμμα που προέρχεται από άλλες διαδικασίες αδειοδότησης στον κλάδο.

Η LKAB σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εξερεύνησης φέτος, πριν ζητήσει άδειες. Ο Mostrom κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει και να εξορθολογίσει αυτές τις διαδικασίες ως μέρος του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών (Critical Raw Materials Act), ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Image

Η Σουηδία διαδραματίζει βασικό ρόλο στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προμηθεύοντας ήδη περίπου το 90% του σιδηρομεταλλεύματος της ηπείρου. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης παραγωγής χάλυβα εξορύσσεται από την LKAB στις περιοχές αρμοδιότητάς της.

Η Ε.Ε θεωρεί ότι οι σπάνιες γαίες είναι από τους πιο κρίσιμους πόρους για την ήπειρο. «Η ηλεκτροκίνηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της Ε.Ε από τη Ρωσία και την Κίνα ξεκινούν από τα ορυχεία», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας και επιχειρήσεων της Σουηδίας.

Η Σουηδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε, πρότεινε την διοργάνωση μιας διήμερης συνόδου κορυφής στην Kiruna. Η πόλη έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη της δεκαετίας του 2010 καθώς μεταφέρθηκε στο σύνολό της για να φιλοξενήσει την ανάπτυξη του ομώνυμου υπόγειου ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER