Τα 10 ορυχεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Τα 10 ορυχεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Η βιομηχανία εξόρυξης βασίζεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό αλλά μεγάλης έκτασης κοιτασμάτων για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη — και οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων είναι λίγες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της Mining Intelligence, η MINING.COM συνέταξε μια κατάταξη με τα δέκα σημαντικότερα ορυχεία στον κόσμο, υπολογίζοντας τη συνολική αξία των ορυκτών πόρων με βάση τις ισχύουσες τιμές.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ορυχείο νικελίου Norilsk Nickel στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας του οποίου η δραστηριότητα χρονολογείται από το 1960 με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Talnakhskoye, αν και το εργοστάσιο επεξεργασίας που παρήγαγε νικέλιο επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης λειτουργούσε δεκαετίες νωρίτερα. Σήμερα ένα σύμπλεγμα πολλών ορυχείων γύρω από το Norilsk εξάγει Ni, Cu, Pt, Pd και Au από μικτά θειούχα κοιτάσματα.

Το Olympic Dam στη Νότια Αυστραλία, το δεύτερο πιο σημαντικό ορυχείο στον κόσμο, όπου εξορύσσεται χαλκός και ουράνιο ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ενώ το τρίτο στην σειρά κατάταξης ορυχείο βρίσκεται στην Mogalakwena στη Νότια Αφρική και εξορύσσει λευκόχρυσο από τη δεκαετία του 1990.

Το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, το Escondida, βρίσκεται στην τέταρτη θέση του καταλόγου, ανακαλύφθηκε μεν το 1981 αλλά οι εντυπωσιακές ποσότητες χαλκού, άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων ετησίως, εξορύσσονται μετά το 2004.

Image

Παρόλο που κάποιος θα θεωρούσε ότι τα ορυχεία αυτά πλησιάζουν προς το τέλος της ωφέλιμης διάρκειας ζωής τους, είναι ωστόσο σχετικά «νέα» αν λάβουμε υπόψιν ότι το ορυχείο Morenci (στη θέση 8 στη λίστα) άρχισε να λειτουργεί το 1873 και το Collahuasi (στη θέση 4) χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880, το Los Bronces (στη θέση 10) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1916 και το Grasberg (πρώην Ertsberg ή Ore Mountain) εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1936. Πράγματι, τα 20 κορυφαία ορυχεία χαλκού στον κόσμο έχουν σταθμισμένο μέσο όρο ηλικίας σχεδόν 100 ετών από την αρχική ανακάλυψη.

Η ανακάλυψη του Tenke Fungurume στο Κονγκό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, αλλά στη λίστα ξεχωρίζει η Kamoa Kakula με πρώτη παραγωγή μόλις τον Μάιο του περασμένου έτους, αν και το κοίτασμα χαλκού υψηλής ποιότητας στη ΛΔΚ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το 2022 για την εξορυκτική βιομηχανία ήταν μια ιδιαίτερα ασταθής χρονιά με μερικά μέταλλα - συμπεριλαμβανομένου του χαλκού - να σημειώνουν υψηλά όλων των εποχών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και στη συνέχεια να δεχθούν πιέσεις και τελικά να υποχωρήσουν στα χαμηλά πολλών ετών το καλοκαίρι.

Ξεκινώντας από την αρχή του έτους, όλα τα βασικά μέταλλα – εκτός από το νικέλιο – υποχωρούν σε διψήφια ποσοστά με τον χαλκό επίσημα σε bear market με πτώση 20% το 2022. Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, το παλλάδιο παρουσιάζει κέρδη για το έτος και ο λευκόχρυσος διαπραγματεύεται σε σταθερά σταθερά, αλλά ο χρυσός υποχωρεί σχεδόν 10% και ο άργυρος έχει χάσει 16% σε αξία.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η αξία των μετάλλων στο κοίτασμα στο Norilsk θα πλησίαζε τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια όταν το παλλάδιο (που αντιπροσωπεύει το 43% της αξίας) διαπραγματευόταν πάνω από $3.000, το νικέλιο (30%) πάνω από $48.000 και ο χαλκός (19%) περισσότερα από $10.000 τον Μάρτιο του 2022.

Με τον ίδιο τρόπο, το κοίτασμα στο Olympic Dam ξεπερνά επίσης σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσω του χαλκού (64% της συνολικής αξίας), χρυσού (19%), ουρανίου (15%) και αργύρου λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές 52 εβδομάδων των μετάλλων και των πυρηνικών καυσίμων. Το ουράνιο δείχνει δυναμική επιστροφή και η τιμή του yellowcake έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους.

Αν και προφανώς δεν θα εξαχθούν όλα τα μέταλλα που περιέχονται σε μετρούμενους και υποδεικνυόμενους πόρους σε αυτά τα κοιτάσματα, οι υπολογισμοί δείχνουν πόσο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία είναι τα ορυχεία όπως αυτά. Και ίσως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο ορυκτός πλούτος είναι διασπαρμένος άνισα στον πλανήτη.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER