Τα μέταλλα δεν έχουν δει τόσο απότομη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008

Τα μέταλλα δεν έχουν δει τόσο απότομη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008

Τα βιομηχανικά μέταλλα βρίσκονται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι τιμές πέφτουν λόγω των ανησυχιών γύρω από την παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας. Ο χαλκός, η τιμή του οποίου αποτελεί σημαντικό οικονομικό δείκτη, έχει εισέλθει σε μια καθοδική αγορά από το ρεκόρ του πριν από τέσσερις μήνες, ενώ ο κασσίτερος μόλις υποχώρησε 21% στη χειρότερη εβδομάδα του από την κρίση της δεκαετίας του 1980 που πάγωσε τις συναλλαγές στο Λονδίνο για τέσσερα χρόνια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πρόκειται για μια δραματική ανατροπή σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, όταν οι τιμές των μετάλλων αυξάνονταν διαρκώς μέσα σε ένα κύμα αισιοδοξίας μετά το lockdown, πληθωριστικών προβλέψεων και ελλείψεων στα επίπεδα προσφοράς. Τώρα, ο πληθωρισμός είναι εδώ και οι προμήθειες είναι ακόμα περιορισμένες. Ωστόσο, οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες συνδυάζονται με την πτώση της ζήτησης στην Κίνα.

Για ένα μέταλλο όπως ο χαλκός, οι χρήσεις του σε οτιδήποτε, από βαριά βιομηχανικά μηχανήματα έως προηγμένα ηλεκτρονικά, σημαίνουν ότι η αγορά του είναι στενά συνδεδεμένη με οικονομικές μεταβολές και η υποχώρηση σηματοδοτεί ένα μήνυμα από τις αγορές εμπορευμάτων ότι η προσπάθεια επαναφοράς των τιμών υπό έλεγχο, παρουσιάζουν κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η αίσθηση της αγοράς για τα μέταλλα έχει επιδεινωθεί ακόμη και αφού τα lockdown στην Κίνα αρχίζουν να χαλαρώνουν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές εκεί στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του χαλκού θα πέσουν περαιτέρω.

«Ακόμη και αν η Κίνα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο, δεν θα μπορέσει μόνη της να ωθήσει τις τιμές πίσω σε νέα υψηλά – αυτή η εποχή έχει περάσει», δήλωσε τηλεφωνικά η Amelia Xiao Fu, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της BOCI Global Commodities στο Λονδίνο. «Εάν άλλες μεγάλες οικονομίες οδεύουν προς ύφεση, ούτε η Κίνα θα αναπτυχθεί με εξαιρετικούς ρυθμούς».

Τα μέταλλα δεν έχουν δει τόσο απότομη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008

Η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται ήδη και οι δείκτες της S&P Global την Πέμπτη έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή μεταποιητική παραγωγή συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ενώ η παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 23 μηνών. Ακόμα κι έτσι, το μέγεθος της επιταχυνόμενων πωλήσεων του χαλκού και άλλων βιομηχανικών μετάλλων, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε πολύ πιο απότομη πτώση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο χαλκός έφτασε στο χαμηλό 16 μηνών των 8.122,50 δολαρίων ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου την Παρασκευή, με πτώση 11% μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, βάζοντας τον σε τροχιά για μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες των τελευταίων 30 ετών.

Τα μέταλλα από το αλουμίνιο στον ψευδάργυρο έχουν επίσης βυθιστεί και ο υποδείκτης Bloomberg Industrial Metals Spot υποχωρεί κατά 26% αυτό το τρίμηνο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008. Ο κασσίτερος έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή του τον Μάρτιο. Τα μέταλλα έχουν πληγεί περισσότερο από άλλα αγαθά, όπως οι αγροτική παραγωγή και η ενέργεια, όπου η προσφορά και το εμπόριο έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο υποδείκτης Bloomberg Energy Spot σημειώνει άνοδο 10% από τα τέλη Μαρτίου, ενώ ένας αντίστοιχος δείκτης γεωργικής παραγωγής υποχώρησε 9,7%.

Ωστόσο, οι αγορές χαλκού και πολλών άλλων μετάλλων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο δύσκολες συνθήκες προσφοράς στην ιστορία. Με τα αποθέματα να μειώνονται παγκοσμίως και ελάχιστα σημάδια σημαντικής νέας προσφοράς, ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές του χαλκού όπως η Goldman Sachs Group Inc. είχαν προειδοποιήσει ότι η βύθιση της ζήτησης μπορεί να είναι απαραίτητη για να μειωθεί η πίεση.

Η πτώση στα βιομηχανικά μέταλλα ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και προειδοποίησε ότι η προσπάθειά της να επαναφέρει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό υπό έλεγχο ελλοχεύει τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί η ύφεση. Ωστόσο, οι αυξανόμενες πωλήσεις επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και όταν οι επενδυτές σε άλλες αγορές άρχισαν να προεξοφλούν ένα νωρίτερο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Η Federal Reserve έχει προειδοποιήσει ότι έχει μικρή επιρροή στους καθοριστικούς παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που υποστήριξαν την άνοδο σε εμπορεύματα όπως το αργό πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση για βασικά αγαθά όπως η βενζίνη και τα τρόφιμα θα παραμείνει ανθεκτική καθώς αυξάνεται η πίεση στα οικονομικά των καταναλωτών.

Αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο άμεσο αντίκτυπο στις μη απαραίτητες δαπάνες, θέτοντας δυνητικά ένα τέλος στην έκρηξη της ζήτησης μετάλλων σε τομείς όπως τα ακίνητα, η κατασκευή αυτοκινήτων και τα διαρκή αγαθά. Και με τους κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος δανεισμού, υπάρχουν επίσης αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη ζήτηση σε τομείς όπως οι κατασκευές και τα βιομηχανικά μηχανήματα, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της συνολικής χρήσης.

Οι ενδείξεις της πτωτικής αλλαγής του κλίματος είναι πιο ξεκάθαρες στην κινεζική αγορά, όπου το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια χαλκού στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης έχει αυξηθεί απότομα κατά τη διάρκεια μιας απότομης πτώσης των τιμών. Αυτό σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές προσθέτουν νέες ανοικτές πωλήσεις, αντί να ξεπουλούν από ανοδικές θέσεις. Στο London Metal Exhange, τα στοιχεία συναλλαγών υποδηλώνουν ότι η πρόσφατη ύφεση οφείλεται περισσότερο στους επενδυτές που κλείνουν ανοικτές ανοδικές θέσεις, ενώ η πτωτική θέση ήταν γενικά σταθερή για το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τον δισταγμό για κινήσεις εναντίωσης στην αγορά σε μια εποχή που τα αποθέματα των χρηματιστηρίων παραμένουν κοντά σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, αφού η απότομη πτώση των αποθεμάτων συνέβαλε στην ιστορική άνοδο των τιμών του χαλκού στα τέλη του περασμένου έτους. Οι επενδυτές με αρνητικές θέσεις στο νικέλιο βρέθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση λόγω θέσεων ανοικτών πωλήσεων τον Μάρτιο, ενώ μια νέα κρίση προσφοράς δημιουργείται στην αγορά ψευδαργύρου, αφού τα άμεσα διαθέσιμα αποθέματα του LME βυθίστηκαν σε ιστορικά χαμηλά την περασμένη εβδομάδα.

Προς το παρόν, οι κίνδυνοι ύφεσης γύρω από τον χαλκό απομακρύνουν τους επενδυτές γενικού σκοπού, δήλωσε η Fu της BOCI.

«Μερικοί από τους λεγόμενους τουρίστες αποφάσισαν ότι θέλουν να φύγουν προς το παρόν, και από μια εμπορική οπτική αυτό έχει νόημα».

Πηγή: Mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER