Στο ορυχείο West Musgrave της Oz Minerals στην Αυστραλία θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Στο ορυχείο West Musgrave της Oz Minerals στην Αυστραλία θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Το τεράστιο έργο West Musgrave που αφορά στο κοίτασμα νικελίου-χαλκού Nebo και Babel και το κοίτασμα χαλκού Succoth, συνολικής αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, το οποίο έλαβε το «πράσινο φως» από την αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης OZ Minerals πρόσφατα, θα είναι ένα πρωτοποριακό έργο όσον αφορά την τεράστια κλίμακα και την θετική επίδραση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πρόκειται να αξιοποιήσει.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Oz Minerals στοχεύει να επιτύχει τροφοδότηση των εργασιών στο απομακρυσμένο ορυχείο που βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία, με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές και θα ξεκινήσει παρέχοντας πάνω από το 80% των αναγκών μέσω ενός δικτύου μικρής κλίμακας. Η μοντελοποίηση που έγινε μέχρι στιγμής υποδεικνύει ένα βέλτιστο μίγμα περίπου 60MW ηλιακής ενέργειας και 90MW αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με κατάλληλη μπαταρία, οι προδιαγραφές της οποίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η Oz Minerals πιστεύει ότι αυτή η διαμόρφωση θα επιτρέψει τόσο στο ορυχείο όσο και το εργοστάσιο επεξεργασίας να λειτουργούν σε κατάσταση «Diesel Off» ή «Renewables Only» για παρατεταμένες περιόδους. Το μέγεθος της μπαταρίας πιθανότατα θα αποφασιστεί από το βαθμό στον οποίο η εταιρεία μπορεί να προσαρμόσει κατάλληλα τη λειτουργία του ορυχείου και του εργοστασίου σε συνθήκες έντονου ανέμου ή ηλιοφάνειας και πόση ενέργεια είναι διατεθειμένη να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Το μεγαλύτερο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο από ΑΠΕ στον κόσμο

Το πλάνο της εταιρείας είναι να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο που θα λειτουργούν μόνο με αιολική και ηλιακή ενέργεια, φιλοδοξώντας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τον φορέα του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας που σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πορεία κατά την επόμενη δεκαετία.

Η αναγνώριση ότι ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να διαδραματίσουν τόσο σημαντικό ρόλο, ειδικά σε μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία, ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που βοήθησαν την Oz Minerals να δεσμευτεί για την υλοποίηση έργου εξόρυξης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ενέργειας και εκπομπές ρύπων. Το κόστος είναι σημαντικό, όπως και οι εκπομπές, δεδομένου ότι η Oz Minerals σκοπεύει να «οδηγήσει» την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση, την κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για νικέλιο και χαλκό για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και την αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το κόστος λειτουργίας έργων όπως το West Musgrave με ντίζελ ή φυσικό αέριο μέσω ενός νέου αγωγού θα ήταν απαγορευτικό. Και εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Oz Minerals έχει απόλυτο έλεγχο του κόστους της ενέργειας για τη λειτουργία του ορυχείου της. Τα φορτηγά στο έργο θα κινούνται στην αρχή με ορυκτά καύσιμα αλλά η εταιρεία σκοπεύει να μεταβεί στην ηλεκτροκίνηση όλων των φορτηγών πολύ σύντομα. Η εταιρεία ελπίζει επίσης με τη διείσδυση των ΑΠΕ σε όλες τις λειτουργίες του ορυχείου, να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών πολύ πριν από το 2038 και αναμένει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα βοηθήσουν να κάνει το άλμα από 80% αρχικά σε 100% ενέργειας από ΑΠΕ.

Image

Χαμηλό κόστος και χαμηλές εκπομπές

Η Oz Minerals έχει εξετάσει ενδελεχώς τις διαθέσιμες επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το West Musgrave εδώ και πολλά χρόνια - ήδη από το 2018 - επειδή ήξερε εξαρχής ότι η λειτουργία του ορυχείου με ορυκτά καύσιμα δεν ήταν βιώσιμη. Η εταιρεία έχει αναγνωρίσει από καιρό ότι σε μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία, η όσο το δυνατόν πιο εκταταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν το κλειδί για την υλοποίηση ενός εξορυκτικού έργου χαλκού και νικελίου με ένα από τα χαμηλότερα κόστη αλλά και εκπομπές. 

Image

Το γεγονός ότι το ορυχείο θα παράγει νικέλιο και χαλκό χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είναι επίσης σημαντικό για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, όπου πρόκειται να αξιοποιηθούν, η οποία ζητά χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Oz Minerals αναζητά επί του παρόντος προσφορές για να οριστικοποιήσει το καλύτερο μείγμα αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, χωρητικότητας μπαταρίας και ντίζελ που θα εφαρμόσει.

Το ορυχείο βρίσκεται εντός της περιοχής της αυτόχθονης φυλής Ngaanyatjarra.

Πηγή: reneweconomy.com.au

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER