Ο χρυσός της Ρωσίας και οι κυρώσεις της Δύσης

Ο χρυσός της Ρωσίας και οι κυρώσεις της Δύσης

Ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας G7, επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές χρυσού από τη Ρωσία, με το σχέδιο να αναμένεται να εγκριθεί επίσημα εντός του Ιουλίου 2022.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η πρόταση τέθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Βαυαρία τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι λεπτομέρειές της θα οριστικοποιηθούν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία, πριν η ομάδα ψηφίσει για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού.

«Λάβετε υπόψη ότι ο καθαρός ρωσικός χρυσός έχει σήμανση και ημερομηνία και επομένως είναι άμεσα αναγνωρίσιμος», δήλωσε η London Bullion Market Association (LBMA), η εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τη βρετανική αγορά χρυσού και αργύρου.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις 24 Ιουνίου 2022 ισχύουν για όλο το νέο ρωσικό χρυσό, αλλά δεν ισχύουν για τον ρωσικό χρυσό που παράχθηκε πριν από αυτή την ημερομηνία και φυλάσσεται εκτός της χώρας».

Δεν έχουν ήδη απαγορεύσει ορισμένες χώρες τον ρωσικό χρυσό;

Ναι, υπήρξε μια ανεπίσημη απαγόρευση του ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, καθώς οι περισσότεροι αγοραστές εκεί σταμάτησαν να τον διαπραγματεύονται όταν η LBMA αφαίρεσε τις Ρωσικές εταιρείες χρυσού από τον διαπιστευμένο κατάλογό της τον περασμένο Μάρτιο.

Όταν η Βρετανία ανακοίνωσε την απαγόρευσή της νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι οι εξαγωγές χρυσού είχαν γίνει πολύτιμες για πολλούς Ρώσους ολιγάρχες σε συνεργασία με το Κρεμλίνο, καθώς μετέτρεπαν διάφορα περιουσιακά στοιχεία σε χρυσό για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της απαγόρευσης θα μπορούσαν να είναι περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά, επειδή οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν σχεδόν ήδη κλείσει τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές για το χρυσό της. Οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στις κύριες τράπεζες εμπορίας χρυσού της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των VTB, Otkritie και Sberbank, οπότε και πολλές διεθνείς τράπεζες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και έμποροι σταμάτησαν τις σχετικές συναλλαγές.

Επιπλέον, οι ροές προς τα μεγάλα κέντρα εμπορίου, όπως το Λονδίνο και η Ζυρίχη, έχουν σίγουρα επηρεαστεί λόγω των απευθείας κυρώσεων στη βιομηχανία πολύτιμων μετάλλων, ανεξάρτητα από τις κρατικές κυρώσεις.

Γιατί να υπάρξουν κυρώσεις σχετικά με τον χρυσό;

Ουσιαστικά, μία δέσμη κυρώσεων εμποδίζει τις ρωσικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού και τις τράπεζες, καθώς και πλούσιους ιδιώτες, να χρησιμοποιήσουν το χρυσό για να τον ανταλλάξουν με σκληρά νομίσματα, καθώς το ρούβλι έχει πληγεί από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Ο απώτερος στόχος αυτών των μέτρων είναι να μειώσουν την οικονομική δύναμη της Ρωσίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περιορίζοντας τις πηγές σημαντικού εισοδήματός της.

Πόσο σημαντικός είναι ο χρυσός για τη ρωσική οικονομία;

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός χρυσού στον κόσμο και οι εξαγωγές του πολύτιμου μετάλλου στην αγορά του Λονδίνου –η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο εμπόριο του πολύτιμου μετάλλου – μόνο, εκτιμήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση σε αξία 12,6 δισεκατομμυρίων λιρών το 2021. Η Κίνα και η Αυστραλία είναι οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παραγωγών χρυσού.

Το 2021, η Ρωσία εξόρυξε 314 τόνους χρυσού, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του χρυσού που παράγεται παγκοσμίως. Οι ρωσικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού πωλούν τα προϊόντα τους κυρίως σε εγχώριες, εμπορικές τράπεζες, οι οποίες συνήθως στη συνέχεια τα προμηθεύουν στην κεντρική τράπεζα της Μόσχας ή τα εξάγουν. Η εταιρεία Polyus είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της χώρας, ακολουθούμενη από την Polymetal.

Την τελευταία δεκαετία περίπου, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού χρυσού στάλθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίας χρυσού στον κόσμο. Η Βρετανία εισήγαγε ρωσικό χρυσό αξίας 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την Comtrade, τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών για τις στατιστικές του διεθνούς εμπορίου. Όμως τα τελευταία χρόνια η Ρωσία εξήγαγε επίσης χρυσό σε χώρες όπως η Ελβετία, η Τουρκία και το Καζακστάν, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία.

Έτσι, ενώ η απαγόρευση του ρωσικού χρυσού θα προκαλούσε κάποιες αναταράξεις, αυτές δεν θα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους προτεινόμενους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς για την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών City Index, δήλωσε: «Δεν είναι τόσο σημαντικό για τη ρωσική οικονομία, αλλά όπως είναι προφανές, οι δυτικές κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν ένα συνολικά σημαντικό αποτέλεσμα».

Θα έχει μεγάλη επίδραση η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού χρυσού στις δυτικές αγορές;

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council, WGC) δεν αναμένει ότι η απαγόρευση της G7 θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην παγκόσμια αγορά χρυσού. «Λόγω της ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων τελικού προϊόντος, υπάρχει άφθονος χρυσός διαθέσιμος για την κάλυψη των αναγκών κατασκευής και εμπορίας», ανέφερε σε δήλωση στο Al Jazeera.

Στην πραγματικότητα, ενώ η Ρωσία είναι ένας μεγάλος παραγωγός χρυσού, η ποσότητα που παρέχει μπορεί να μην είναι ικανός παράγοντας ώστε οποιαδήποτε απαγόρευση των εξαγωγών να κλονίσει αισθητά τις αγορές. Αλλά έστω και μια μικρή μείωση της προσφοράς, έχει επιφέρει αύξηση στις τιμές;

«Αυτό θα ήταν λογικό να το υποθέσει κάποιος», είπε ο Razaqzada. «Αλλά οι τιμές του χρυσού στην πραγματικότητα μειώθηκαν αρκετά απότομα τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η απουσία των προμηθειών χρυσού από τη Ρωσία δεν είχε καμία επίδραση». «Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η βιομηχανία είχε ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων».

Η LBMA στη δήλωσή της πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις της 24ης Ιουνίου 2022 εφαρμόζουν ένα περαιτέρω επίπεδο περιορισμών στη ρωσική οικονομία». «Από τη σκοπιά του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, δεν θα περιμέναμε – και δεν έχουμε δει – οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς του Λονδίνου, η οποία είναι μία παγκόσμια εξωχρηματιστηριακή αγορά για συναλλαγές σε φυσικό χρυσό». Τα εξωχρηματιστηριακά εμπορεύματα είναι τίτλοι που διαπραγματεύονται μέσω ενός δικτύου μεσιτών-διαπραγματευτών σε αντίθεση με ένα κεντρικό χρηματιστήριο.

Πού οδεύει ο ρωσικός χρυσός;

Τουλάχιστον έξι μήνες οικονομικής αναταραχής, πολέμου και παγκόσμιων πολιτικών αντιπαραθέσεων σημαίνει ότι επί του παρόντος οι αγοραστές χρυσού της Ρωσίας αποτελούνται κυρίως από την κεντρική τράπεζα της χώρας, πελάτες εγχώριων εμπορευμάτων που θέλουν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε ένα ασφαλές καταφύγιο και αγοραστές στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και Ινδία, χώρες οι οποίες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Καθώς και τα δύο έθνη συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές, φαίνεται λογικό ότι οι έμποροι χρυσού και στα δύο κράτη δεν θα επηρεάζονταν από την απαγόρευση του ρωσικού χρυσού στη Δύση.

«Οι εξαγωγές χρυσού [της Ρωσίας] έχουν ήδη αναδρομολογηθεί από την αρχή του πολέμου, ρέοντας προς τα ανατολικά και όχι προς τα δυτικά, αντανακλώντας την απροθυμία των συμμετεχόντων στις δυτικές αγορές χρυσού να εμπορευτούν ρωσικό χρυσό», δήλωσε ο Carsten Menk, ανώτερος αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων Julius Baer.

«Οι συνέπειες μιας απαγόρευσης στην αγορά χρυσού είναι πιθανότατα πολύ περιορισμένες».

Ο Razaqzada πρόσθεσε: «Ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία θα είναι αμελητέος, καθώς θα εξακολουθεί να πουλάει χρυσό στους υπάρχοντες πελάτες της σε ορισμένες ασιατικές χώρες, ενώ η Δύση είχε ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία σχεδόν για όλα τα αγαθά εκτός της ενέργειας».

Τι νόημα έχει λοιπόν μια τέτοια απαγόρευση;

Συμβολισμός. Η απαγόρευση μπορεί να έχει περιορισμένο απτό αντίκτυπο στην αγοραστική και εμπορική ικανότητα της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα, αλλά η Δύση ελπίζει ότι ο αποκλεισμός από μια ακόμη κερδοφόρα αγορά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εγχώρια βιομηχανία της μακροπρόθεσμα και γενική επίδραση στο ηθικό της χώρας.

Η LBMA ανέφερε: «Η επιβολή κυρώσεων για το ρωσικό χρυσό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά ως μέρος ενός ολοένα και πιο ουσιαστικού πακέτου μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στη ρωσική οικονομία και στην ικανότητα της Ρωσίας να παράγει κέρδη σε ξένο νόμισμα».

Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;

Όχι πολλά, εκτός από τους καταναλωτές των χωρών που εφαρμόζουν τις κυρώσεις και οι οποίοι σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν ρωσικό χρυσό στο μέλλον. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με την ύπαρξη άφθονης προσφοράς στις περισσότερες αγορές και την τιμή του χρυσού να έχει μειωθεί, η γενική εικόνας της αγοράς χρυσού πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη.

Πηγή: Aljazeera.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER