Οι 50 κορυφαίες εξορυκτικές εταιρείες για το 2022

Οι 50 κορυφαίες εξορυκτικές εταιρείες για το 2022

Οι 50 κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο έκλεισαν το 2022 με ικανοποιητικά μεγέθη, οι κινεζικές μετοχές υποχωρούν στην κατάταξη παρά την άνοδο των τιμών του άνθρακα και του λιθίου, ενώ και οι ρωσικές εξορυκτικές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Μόσχας υποκύπτουν στις πιέσεις.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι τιμές των εμπορευμάτων είναι παραδοσιακά ασταθείς, αλλά το 2022 οι αγορές μετάλλων και εξόρυξης παρουσίασαν ασυνήθιστα μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς η πανδημία επανέκαμψε στην Κίνα, ο πληθωρισμός μάστιζε τον ανεπτυγμένο κόσμο και ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ο χαλκός έκλεισε το έτος σε επίπεδα περισσότερο από 20% κάτω από την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2022, τα υψηλά και τα χαμηλά της αγοράς χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους είχαν περισσότερο από 400$ διαφορά, οι τιμές του λιθίου συνέχισαν την εκθετικά αυξητική τους τάση, οι τιμές του κασσίτερου κατέρρευσαν, έναντι όλων των πιθανοτήτων οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν σε επίπεδα πρωτόγνωρα, η ποτάσα έφτασε τα υψηλά 14 ετών, το ουράνιο είδε τα καλύτερα επίπεδα τιμών από την εποχή της Fukushima και το νικέλιο επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ένα ιδιαίτερα ασταθές εμπόρευμα.

Η λίστα TOP 50 του MINING.COM με τις κορυφαίες εξορυκτικές εταιρείες στον κόσμο, αύξησε την αξία της κατά 165 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022, διαγράφοντας τις απότομες απώλειες που υπέστη ο κλάδος από τα υψηλά του Μαρτίου.

Συλλογικά, οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο αξίζουν επί του παρόντος 1,39 τρισεκατομμύρια δολάρια, μόλις ελάχιστα χαμηλοτερα από την αντίστοιχη αξία της αγοράς στο τέλος του 2021. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με πτώση 9% του Dow Jones Industrial Average και σχεδόν 20% πτώση του S&P500 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη άνοδο στις αποτιμήσεις των εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε ως επί το πλείστον το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2022. Ωστόσο, από εκείνα τα επίπεδα, οι 50 κορυφαίες εξορυκτικές εταιρείες έχουν χάσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία. Είναι μια απότομη πτώση, αλλά σε σύγκριση με άλλους κλάδους, ιδίως αυτόν της τεχνολογίας, πολλές από αυτές τις απώλειες ανακτήθηκαν μέχρι το τέλος του έτους.

Υψηλότερες και χαμηλότερες αποδόσεις εξορυκτικών εταιρειών το 2022

Ο ρόλος των νομισμάτων

Η πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Αυστραλίας του Καναδά και αλλού, επιδεινώθηκε από την άνοδο του δολαρίου έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.

Για παράδειγμα, η BHP, η οποία φλέρταρε με κεφαλαιοποίηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο και εκτόπισε οριακά τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell ως την πιο πολύτιμη μετοχή στον FTSE σε μια συμβολική «αλλαγή φρουράς», αξίζει τώρα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ λιγότερο.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με ένα κέρδος 23% στην τιμή της μετοχής το 2022 στο χρηματιστήριο του Sydney για τη Νο1 εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, καθώς οι Αυστραλοί επενδυτές αναζήτησαν επενδύσεις αντιστάθμισης κινδύνου έναντι στις νομισματικές ισοτιμίες.

Ο άνθρακας αναδεικνύει νικητές

Αφού παρέμεινε αρκετό χρόνο εκτός των 10 κορυφαίων εταιρειών το 2021, η θέση της Glencore στο Νο 3 με αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται πλέον ασφαλής μετά από μια εκπληκτική άνοδο της τάξης του 68% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ένα άλμα 28% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Παρά τις πιέσεις, ο ελβετικός γίγαντας επωφελήθηκε από τη στρατηγική μη αποεπένδυσης από εκμεταλλεύσεις άνθρακα, όπως πολλές άλλες εξορυκτικές εταιρείες, και από μια εμπορική δομή πώλησης του άνθρακα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η Teck Resources με έδρα το Vancouver, χάρη στην έκθεσή της στην καναδική πετρελαϊκή άμμο και τον άνθρακα, μπήκε στη λίστα με τις καλύτερες επιδόσεις, μαζί με την κινεζική Shaanxi Coal που παρουσίασε άνοδο πάνω από 40% και την Yanzhou Coal που αύξησε την αξία της κατά το ένα τρίτο εφέτος σε όρους δολαρίου, παρά το αδύναμο κινέζικο νόμισμα.

Η Coal India, ο Νο 1 παραγωγός άνθρακα για την παραγωγή ατμού στον κόσμο, απολαμβάνει επίσης μια ανοδική πορεία, πάνω από 38% το 2022.

Αριθμός εξορυκτικών εταιρειών και ποσοστό αξίας ανά χώρα

Άλμα για το λίθιο

Μια άνοδος 150% στις παγκόσμιες μέσες τιμές λιθίου το 2022 και οι τιμές ρεκόρ για τον spodumene, οδήγησαν τη συνδυασμένη αξία των πέντε εταιρειών λιθίου στη λίστα των 50 κορυφαίων εταιρειών, να εκτοξευθεί στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι η Pilbara Minerals δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα.

Η εκπροσώπηση των παραγωγών λιθίου στη λίστα των 50 κορυφαίων εταιρειών είναι πιθανό να αυξηθεί, με την Pilbara Minerals να βρίσκεται τώρα οριακά εκτός και τις IGO και Allkem να έχουν επίσης πιθανότητες εισόδου. Με ένα τόσο ευρύ πεδίο στην Αυστραλία και αλλού, η βιομηχανία λιθίου είναι επίσης ώριμη για συγχωνεύσεις, ιδιαίτερα με τις σημερινές τιμές λιθίου να είναι μέτριες και τη ζήτηση να συνεχίζει να επεκτείνεται γρήγορα τα επόμενα χρόνια, όπως είναι αναμενόμενο.

Η SQM, η δεύτερη εταιρεία παραγωγής πρώτης ύλης μπαταριών στον κόσμο, κέρδισε 10 θέσεις και 60% σε αξία το 2022. Η SQM με έδρα το Santiago της Χιλής, είναι η δεύτερη με τις καλύτερες επιδόσεις μετά τη Ma'aden της Σαουδικής Αραβίας, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία εξόρυξης πολύτιμων και βασικών μετάλλων, η οποία έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της.

Προβλήματα στην Κίνα

Η εξαιρετικά ισχυρή αγορά λιθίου δεν αποδείχθηκε ικανή να σώσει τις κινεζικές εταιρείες Ganfeng και Tianqi από το να παρουσιάσουν μεγάλες απώλειες το 2022, καθώς οι αγορές του Hong Kong, της Shanghai και της Shenzhen εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναταραχή εν μέσω ενός ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος Covid και προειδοποιήσεων για τις οικονομικές προοπτικές του κορυφαίου καταναλωτή εμπορευμάτων στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι ο άνθρακας επέφερε σημαντικά κέρδη για τις εταιρείες Shaanxi και την Yanzhou, η υποαπόδοση των παραγωγών βασικών μετάλλων Zijin, China Moly και Jiangxi Copper και η αδυναμία που επέδειξαν οι παραγωγοί πρώτων υλών για ηλεκτρικά οχήματα China Northern Rare Earth και Huayou Cobalt, συρρίκνωσε τη συνδυασμένη αξία των κινεζικών εταιρειών στην κατάταξη κατά 47 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους.

Στα 184 δισεκατομμύρια δολάρια, η αξία των 10 κινεζικών εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις κορυφαίες 50 έπεσε κάτω από αυτή των αντίστοιχων αμερικανικών και καναδικών για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Με λίγους υποψηφίους που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην λίστα αυτή τη στιγμή (η JDC Moly βρίσκεται στη θέση 61 και ο Zhaojin στην 71η), ίσως χρειαστούν κάποιες συγχωνεύσεις, εξαγορές και IPO για να δούμε τη χώρα να ανακτά την κυριαρχία της.

Αριθμός εξορυκτικών εταιρειών και ποσοστό αξίας ανά τομέα εκμετάλλευσης

Ρωσική υποχώρηση

Ενώ οι συναλλαγές ρωσικών μετοχών στις δυτικές αγορές έχουν σταματήσει, οι εξορυκτικές εταιρείες της χώρας, παράλληλα με το ρούβλι και το χρηματιστήριο της Μόσχας, έχουν αψηφήσει τις πτωτικές προβλέψεις. Ωστόσο, οι εταιρείες δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές τιμές νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και χρυσού.

Η Norilsk Nickel, χάρη στους επενδυτές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χρηματιστήριο της Μόσχας, έχει αξία άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η σχετική αδυναμία της σε σχέση με κάποιους ανταγωνιστές της, την οδήγησε στην έξοδο από το top 10 για πρώτη φορά. Η εταιρεία παραγωγής πολύτιμων μετάλλων, νικελίου και χαλκού ήταν η πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία στα τέλη Ιουνίου 2022.

Ο γίγαντας των διαμαντιών Alrosa βγαίνει από την πρώτη 50άδα μετά την πτώση 16 θέσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ η Polymetal φαίνεται απίθανο να επιστρέψει στη λίστα μετά από μια θλιβερή χρονιά που είδε τις μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο να βυθίζονται κατά 77% τον περασμένο χρόνο.

Μια μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους, τοποθετεί την Polyus στην 29η θέση με αποτίμηση 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, η οποία πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια ουγγιές ετήσιας παραγωγής και διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, ήταν υποψήφια για τις πρώτη δεκάδα της λίστας μόλις το 2020.

Στοιχεία συναλλαγών από χρηματιστήριο κύριας διαπραγμάτευσης στις 30 Δεκεμβρίου 2022, όπου ισχύει, διασταυρούμενες ισοτιμίες νομισμάτων της 3ης Ιανουαρίου 2023. Ποσοστιαία μεταβολή με βάση τη διαφορά κεφαλαιοποίησης σε δολάρια ΗΠΑ και όχι σε τοπικά νομίσματα. Η κεφαλαιοποίηση μίας εταιρείας υπολογίζεται στο χρηματιστήριο κύριας διαπραγμάτευσης από το σύνολο των μετοχών, όχι μόνο από τις μετοχές που κυκλοφορούν ελεύθερα. Πηγή: MINING.COM, Mining Intelligence, Morningstar, GoogleFinance, εταιρικές εκθέσεις

Όπως συμβαίνει με κάθε κατάταξη, τα κριτήρια ένταξης είναι, λίγο ή πολύ, υποκειμενικά. Η λίστα δεν περιλαμβάνει μη εισηγμένες και κρατικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης πληροφοριών. Αυτό, φυσικά, αποκλείει γίγαντες όπως η Codelco της Χιλής, η Navoi Mining του Ουζμπεκιστάν, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στον κόσμο, η Eurochem, μια μεγάλη εταιρεία ποτάσας, η Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη και μια σειρά από οντότητες στην Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο κεντρικό κριτήριο για την κατάρτιση της λίστας ήταν το ποσοστό συμμετοχής στον κλάδο πριν μια επιχείρηση μπορεί να ονομαστεί δικαιωματικά εταιρεία εξόρυξης. Για παράδειγμα, πρέπει να συμπεριληφθούν μεταλλουργίες ή έμποροι που κατέχουν μειοψηφικά μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία εξορυκτικών εταιρειών, ειδικά εάν αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν λειτουργικό χαρακτήρα ή δικαιολογούν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτή είναι μια κοινή δομή στην Ασία και η εξαίρεση αυτών των τύπων εταιρειών απέκλεισε γνωστά ονόματα όπως η Marubeni και η Mitsui της Ιαπωνίας, η Korea Zinc και η Copec της Χιλής.

Τα επίπεδα επιχειρησιακής ή στρατηγικής συμμετοχής και το μέγεθος της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο ήταν επίσης σημαντικά κριτήρια περίληψης στη λίστα. Οι εταιρείες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που προμηθεύονται μέταλλα από εξορυκτικές δραστηριότητες χωρίς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, πληρούν τις προϋποθέσεις ή είναι απλώς εξειδικευμένα οχήματα χρηματοδότησης;

Το λίθιο και γενικά τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών αποτελούν επίσης πρόβλημα λόγω της άνθησης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και της τάσης προς την καθετοποίηση της παραγωγής από τους κατασκευαστές μπαταριών και τις μεσαίες εταιρείες χημικών προϊόντων. Ο παραγωγός μπαταριών Ganfeng Lithium, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται επειδή έχει κινηθεί επιθετικά προς την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εξόρυξης που αφορούν στην εξόρυξη λιθίου.

Κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις όπως η Alcoa και εταιρείες ενέργειας όπως η Shenhua Energy όπου η ηλεκτρική ενέργεια, τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων, αποτελούν πρόβλημα, όπως και οι διαφοροποιημένες εταιρείες, όπως η Anglo American με ξεχωριστές εισηγμένες θυγατρικές πλειοψηφικής ιδιοκτησίας. Από τις θυγατρικές αυτές, η Angloplat έχει συμπεριληφθεί στην κατάταξη, αλλά αποκλείστηκε η Kumba Iron Ore, στην οποία η Anglo έχει μερίδιο 70% για να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση.

Πολλές χαλυβουργίες κατέχουν και συχνά εκμεταλλεύονται ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος και άλλων μετάλλων, αλλά για λόγους ισορροπίας και ποικιλομορφίας αποκλείστηκε από την κατάταξη η βιομηχανία χάλυβα και μαζί με αυτή πολλές εταιρείες που διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η ArcelorMittal, Magnitogorsk, Ternium, Baosteel και πολλές άλλες.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER