Οι 5 χώρες του κόσμου που παράγουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Οι 5 χώρες του κόσμου που παράγουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άοσμο αέριο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή στη Γη. Είναι επίσης γνωστό ως αέριο του θερμοκηπίου αφού σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να διαταράξει τη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πλανήτη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συγκέντρωση του CO2 έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης και της εκθετικής ανάπτυξης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η αποψίλωση των δασών, η γεωργία και η χρήση ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριες πηγές CO2. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Global Carbon Project που δημοσιεύθηκαν το 2021, οι πέντε χώρες που έχουν παραγάγει το περισσότερο CO2 από το 1975 έως το 2020 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Image

1. Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών CO2, με περίπου 416.738 μετρικούς τόνους συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020. Οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών CO2 στις ΗΠΑ προέρχονταν από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των μεταφορών, ο οποίος χρησιμοποιεί πετρέλαιο στα φορτηγά, πλοία, τρένα και αεροπλάνα. Οι καταναλωτές των ΗΠΑ εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα αυτοκίνητά τους ως το κύριο μέσο μεταφοράς τους και αυτό συμβάλλει επίσης στην αύξηση του αποτυπώματος CO2 μέσω της βενζίνης και του ντίζελ. Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ είναι η βιομηχανία, η οποία καίει ορυκτά καύσιμα για ενέργεια. Τέλος, η χημική βιομηχανία των ΗΠΑ αξιοποιεί διάφορες χημικές αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την παραγωγή αγαθών από πρώτες ύλες, οι οποίες, ωστόσο, παράγουν CO2.

2. Κίνα

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, με 235.527 μετρικούς τόνους έως το 2020. Η κύρια πηγή εκπομπών CO2 στην Κίνα είναι τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως αυτά που καίνε γαιάνθρακες/λιγνίτη. Περίπου το 58% της συνολικής ενέργειας που παρήχθη από την Κίνα το 2019 (οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες) προήλθε μόνο από γαιάνθρακες και επειδή οι γαιάνθρακες είναι πλούσιοι σε άνθρακα, η καύση τους στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικές μονάδες και λέβητες της Κίνας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου, το οποίο δημιουργεί μεγάλες εκπομπές CO2, για χρήση στα οχήματα. Η χώρα σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και τη συνολική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις στο μέλλον, παράγοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. 

3. Ρωσία

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος συνεισφέρων στις εκπομπές CO2 στον κόσμο, με 115.335 μετρικούς τόνους έως το 2020. Η Ρωσία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και το φυσικό αέριο είναι η κύρια πηγή ενέργειας και παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Ο άνθρακας, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανίες χημικών και άλλων βασικών υλικών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία, συμβάλλει επίσης σημαντικά στις εκπομπές CO2 της χώρας.

Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία και η Ρωσία περιορίζει επίσης τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

4. Γερμανία

Η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα με 92.636 μετρικούς τόνους έως το 2020. Η Γερμανία εισάγει τις περισσότερες από τις πηγές ενέργειας της οι οποίες το 2019 αντιπροσώπευαν το 71% του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη Γερμανία με τον τομέα των μεταφορών να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.

Η Γερμανία έχει προχωρήσει με πολλά βήματα και πρωτοβουλίες για να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα και να κινηθεί προς περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόλο που ο λιγνίτης είναι ο πιο άφθονος πόρος της χώρας, η χώρα έχει κλείσει εργοστάσια και η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε κατά 29% μέχρι το τέλος του 2019. Το πρόγραμμα μετάβασης σε ένα ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πιο αποδοτικό, γνωστό ως Energiewende, και οι στόχοι του περιλαμβάνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα σε ποσοστό 65% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

5. Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών CO2 στον κόσμο έχοντας παράξει 78.161 μετρικούς τόνους έως το 2020. Το 2020, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και το 2021 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων στην Ευρώπη.

Η Βρετανική Αυτοκρατορία βασίστηκε κυρίως στον άνθρακα. Ωστόσο, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 91% μεταξύ 2010 και 2020 και η ποσότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν 46% για πρώτη φορά μεγαλύτερη από ό,τι από ορυκτά καύσιμα (38%) το 2020.

Ποιες χώρες παράγουν τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2);

Οι χώρες που έχουν παραγάγει τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 1975 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (416.738 MT), η Κίνα (235.527 MT), η Ρωσία (115.335 MT), η Γερμανία (92.636 MT) και το Ηνωμένο Βασίλειο (78.161 MT).

Ποια είναι η κύρια πηγή εκπομπών CO2;

Η καύση άνθρακα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2. Ανάμεσα σε όλα τα ορυκτά καύσιμα, ο λιγνίτης έχει το μεγαλύτερο ποροστό άνθρακα. Δεδομένου του πόσο φθηνή και πανταχού παρούσα ως πηγή ενέργειας είναι ο λιγνίτης, έχει τροφοδοτήσει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. 

Γιατί είναι τόσο υψηλές οι εκπομπές ρύπων της Κίνας;

Ως η χώρα που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο, μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας τροφοδοτείται από άνθρακα. Επιπλέον, η ταχεία αστικοποίηση έχει εντείνει τις εκπομπές CO2. Η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα, που απαιτείται για την κατασκευή υποδομών, παράγει σημαντικές ποσότητες CO2. Το ήμισυ του χάλυβα στον κόσμο κατασκευάζεται στην Κίνα.

Πηγή: investopedia.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER