Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος παραμένουν σταθερές παρά τη γενική αστάθεια στις αγορές

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος παραμένουν σταθερές παρά τη γενική αστάθεια στις αγορές

Εν μέσω αστάθειας στις περισσότερες αγορές βασικών εμπορευμάτων, το σιδηρομετάλλευμα παρέμεινε σχετικά σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, παρά την ασαφή οικονομική προοπτική του βασικού εισαγωγέα που είναι η Κίνα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η τιμή αναφοράς για σιδηρομετάλλευμα περιεκτικότητας σιδήρου 62% με παράδοση στη βόρεια Κίνα, όπως εκτιμήθηκε από την εταιρεία Argus, έκλεισε στα 96,10 δολάρια ανά τόνο στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, μειωμένη κατά 3% από το κλείσιμο της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η τιμή κυμαινόταν από 95 έως 120 δολάρια ο τόνος τους τελευταίους τρεις μήνες, έχοντας σταθεροποιηθεί σε αυτές τις τιμές μετά το ράλι στα 160,30 δολάρια τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σταθερότητα της τιμής spot του σιδηρομεταλλεύματος διατηρήθηκε παρά τη γενική αντίληψη για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας η οποία έχει μετατοπιστεί από αισιοδοξία εν μέσω αναμενόμενων μέτρων τόνωσης από το Πεκίνο, σε απαισιοδοξία λόγω ενός προβληματικού κατασκευαστικού τομέα, της αυστηρής πολιτικής μηδενικού Covid και της πιθανής αποδυνάμωσης των Κινεζικών εξαγωγών καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση.

Η Κίνα αγοράζει σχεδόν το 70% της ποσότητας του σιδηρομεταλλεύματος που μεταφέρεται από τη θάλασσα και παράγει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, καθιστώντας την κατάσταση της οικονομίας της τον πιο καθοριστικό παράγοντα με όρους αγοράς για το σιδηρομετάλλευμα.

Η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας δε μετριάστηκε παρά την μέτρια ανάκαμψη του βασικού Δείκτη Purchasing Managers’ Index (PMI) τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης σκαρφάλωσε στις 50,1 μονάδες, ακριβώς πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και υψηλότερα σε σχέση με την τιμή 49,4 που είχε τον Αύγουστο του 20222.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ήπιο, ειδικά επειδή τα περισσότερα από τα lockdown για τον κορονοϊό είχαν λήξει κατά τη διάρκεια του μήνα και οι αρχές είχαν εντείνει τις προσπάθειες τους για την τόνωση της οικονομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι βασικοί δείκτες για το σιδηρομετάλλευμα παραμένουν αρκετά θετικοί, με τις εισαγωγές να διατηρούνται, τα αποθέματα των λιμανιών να λιγοστεύουν και την παραγωγή χάλυβα να αναμένεται να ανακάμψει.

Η Κίνα περίπου 87 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος μέσω θάλασσας τον Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, ενώ η συμβουλευτική εταιρεία Kpler υπολογίζει τις αφίξεις ακόμη υψηλότερα, σε 95,17 εκατομμύρια τόνους. Οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν χερσαίες εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Μογγολία και επομένως τείνουν να είναι χαμηλότερες από τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν μετά την Golden Week που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι η επίσημη τιμή των εισαγωγών θα είναι περίπου ίδια με την τιμή που αναφέρθηκε για τον Αύγουστο 2022 (96,21 εκατομμύρια τόνους) που ήταν η υψηλότερη από τον Ιανουάριο. 

Χαμηλά αποθέματα

Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα λιμάνια της Κίνας μειώθηκαν επίσης τον Σεπτέμβριο, με τα στοιχεία της εταιρείας SteelHome να δείχνουν ότι ήταν της τάξης των 135,1 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, από 143 εκατομμύρια την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Τα προηγούμενα χρόνια τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος έτειναν να αυξάνονται το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους, καθώς τα χαλυβουργεία αύξαναν τα αποθέματα τους μετά την περίοδο αιχμής της ζήτησης χάλυβα κατά τη θερινή περίοδο για κατασκευαστικά έργα.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί χάλυβα μπορεί να είναι ενεργοί αγοραστές σιδηρομεταλλεύματος τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν συνεχιστούν τα εμφανιζόμενα σημάδια αύξησης της παραγωγής. Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας αυξήθηκε 3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τους 83,87 εκατομμύρια τόνους, με ημερήσια ποσότητα 2,71 εκατομμυρίων τόνων. Τα επίσημα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες από πηγές του κλάδου δείχνουν ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να έχει αυξηθεί και να προσεγγίζει τους 3 εκατομμύρια τόνους την ημέρα.

Τα αποθέματα χάλυβα για οπλισμό κατασκευών, τομέα που παρακολουθεί η SteelHome, μειώνονται επίσης τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας στους 4,59 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ενώ το τυπικό εποχιακό μοτίβο είναι τα αποθέματα οπλισμού να μειώνονται κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου και στη συνέχεια να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επί του παρόντος 32,3% κάτω από το επίπεδο που επικρατούσε την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χαλυβουργεία μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να λειτουργούν με σχετικά υψηλή δυναμικότητα προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα αποθεμάτων.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η ζήτηση χάλυβα λάβει πραγματική ώθηση από τα μέτρα τόνωσης και το επερχόμενο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος στις 16 Οκτωβρίου μπορεί να είναι το κλειδί για τον καθορισμό των προσδοκιών της αγοράς. Αλλά προς το παρόν, το σιδηρομετάλλευμα καταφέρνει να έχει μια αρκετά ομαλή πορεία παρά τις γενικά ασαφείς συνθήκες τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER