Οι περισσότεροι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε ορυχεία είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους

Οι περισσότεροι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε ορυχεία είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Curtin University διαπιστώνεται ότι οι αυστραλιανές εταιρείες εξόρυξης εστιάζουν περισσότερο στη σωματική υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων παρά στην ψυχική υγεία και ευεξία τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μελέτη εξέτασε την ευημερία των εργαζομένων στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας και διαπίστωσε ότι μόνο το 22% αυτών ήταν πολύ ικανοποιημένοι συνολικά από την εργασία τους. Η πλειοψηφία εμφάνιζε χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία, ανασφάλεια και αβέβαιες προοπτικές εξέλιξης ή/και μελλοντικής απασχόλησης σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Επιπλέον, εξετάζοντας στοιχεία από την Australian Human Rights Commission, οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι ο εξορυκτικός τομέας είναι ένας από τους πέντε χειρότερους εργασιακούς κλάδους σε σχέση με ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, με το 40% των εργαζομένων και το 74% των γυναικών-εργαζομένων να αναφέρουν περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη μελέτη περιέχεται μια αξιόλογη καταγραφή της σημαντικότητας της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων με βάση τις δημόσιες αναφορές εταιρειών εξόρυξης από όπου διαπιστώνεται ότι πολλές από τις εταιρείες, ιδιαίτερα αυτές που είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος ή έχουν γυναίκες στο τιμόνι, δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους. Ωστόσο, μόνο το 33% των εταιρειών παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το αίσθημα μοναξιάς, την κοινωνική σύνδεση ή την απομόνωση στις αναφορές τους και μόνο το 50% των εταιρειών εξόρυξης αναφέρεται σε σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και σεξισμό.

(Διάγραμμα από την έκθεση «Towards a healthy and safe workforce in the mining industry: A review and mapping of current practice»)

Σύμφωνα με την Astghik Mavisakalyan, συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια στο Bankwest Curtin Economics Centre, όλοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην κατάταξη της εξορυκτικής βιομηχανίας στη χαμηλότερη βαθμολογικά θέση από όλες τις βιομηχανίες της Αυστραλίας όσον αφορά την ικανοποίηση από την εργασία.

«Διαπιστώσαμε ότι ενώ οι εργαζόμενοι στον εξορυκτικό τομέα είχαν καλή φυσική υγεία και ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους τώρα σε σύγκριση με πριν από 15 χρόνια, ο αριθμός των πολύ ικανοποιημένων εργαζομένων ήταν ο χαμηλότερος από όλους τους κλάδους», είπε η Mavisakalyan. «Η μελέτη έδειξε επίσης ότι oi εργαζόμενοι στον κλάδο αισθάνονται μεγάλη ψυχολογική πίεση, η οποία έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, από 9% το 2009 σε 15% το 2019».

Για την Mavisakalyan και τους συναδέλφους της, είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν κακή ψυχική υγεία και να αποτελεί ύψιστο στόχο του κλάδου η δημιουργία υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. «Αυτό σημαίνει ανάπτυξη εργασιακής κουλτούρας στην οποία οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες και αποδεκτές, καθώς και για όλους τους εργαζόμενους, θέσεις εργασίας με ουσιαστικό αντικείμενο, αποδεκτά επίπεδα απαιτήσεων εργασίας και υποστηρικτικούς διευθυντές» ανέφερε η Sharon Parker, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Curtin's Future of Work.

«Η ύπαρξη πολιτικών κατά της παρενόχλησης και υπέρ της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να υποστηρίζονται διαρκώς από αποτελεσματικά συστήματα αναφοράς παρενόχλησης και εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών».

Οι Parker και Mavisakalyan ανέφεραν επίσης ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη συνεισφορά σε ένα μεγάλο έργο που αποσκοπεί στην προώθηση της θετικής και αποτελεσματικής αλλαγής για όσους εργάζονται στη βιομηχανία εξόρυξης που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κακή ψυχική υγεία, καθώς και για όσους υποβάλλονται σε σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER