Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού στον κόσμο

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού στον κόσμο

Ο άνθρωπος στηριζόταν στον χαλκό από την προϊστορική εποχή. Ο χαλκός είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό μέταλλο με πολλές εφαρμογές λόγω της υψηλής ολκιμότητας, της ελατότητας και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πολλές νέες τεχνολογίες κρίσιμες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, βασίζονται στο κόκκινο μέταλλο. Αλλά από πού προέρχεται όμως ο χαλκός που χρησιμοποιούμε; Το παρακάτω infographic παρουσιάζει τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χαλκού στον κόσμο το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Geological Survey.

Οι χώρες που παράγουν χαλκό στον κόσμο

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας εξαρτώνται από ορυκτές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών, των σπιτιών και των αυτοκινήτων. Ειδικά για τον χαλκό αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε Αμερικανός χρειάζεται περίπου 5,5 κιλά χαλκού κάθε χρόνο μόνο για αντικείμενα μέσου βιοτικού επιπέδου.

Η Βόρεια, η Νότια και η Κεντρική Αμερική κυριαρχούν στην παραγωγή χαλκού, καθώς αυτές οι περιοχές φιλοξενούν συνολικά 15 από τα 20 μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του κόσμου. Η Χιλή είναι ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο με 27% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού. Επιπλέον, η χώρα φιλοξενεί τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο, το Escondida και το Collahuasi.

Τη Χιλή ακολουθεί μια άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής, το Περού, υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Κίνα μοιράζονται την τρίτη θέση, με 8% της παγκόσμιας παραγωγής η καθεμία. Μαζί με το να είναι κορυφαίος παραγωγός, η Κίνα καταναλώνει επίσης το 54% του επεξεργασμένου χαλκού στον κόσμο.

Ο ρόλος του χαλκού στην πράσινη οικονομία

Οι τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για την ενεργειακή μετάβαση, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες απαιτούν πολύ περισσότερο χαλκό από τις αντίστοιχες που βασίζονται σε συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα, η χρήση χαλκού στα ηλεκτρικά οχήματα είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Copper Alliance, τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να απαιτούν έως και 12 φορές περισσότερο χαλκό σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ενεργειακά συστήματα. Με την ταχεία και μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, η ζήτηση χαλκού από την ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 600% έως το 2030. Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροδότηση, τόσο θα επιταχυνθεί η πίεση να τεθούν σε λειτουργία περισσότερα ορυχεία χαλκού.

Πηγή: visualcapitalist.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER