Οι ασφαλιστικές καλύψεις για έργα ορυκτών καυσίμων αποσύρονται καθώς η κλιματική αλλαγή έρχεται στο επίκεντρο

Οι ασφαλιστικές καλύψεις για έργα ορυκτών καυσίμων αποσύρονται καθώς η κλιματική αλλαγή έρχεται στο επίκεντρο

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφεύγουν όλο και περισσότερο τα έργα που αφορούν ορυκτά καύσιμα. Η τάση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι επενδυτές είναι απίθανο να χρηματοδοτήσουν έργα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία από τους κινδύνους μέσω κατάλληλων ασφαλιστικών πολιτικών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό Insure Our Future -που περιλαμβανει δώδεκα επιμέρους ομάδες που παρακολουθούν τις πολιτικές των ασφαλιστικών εταιρειών που σχετίζονται με το κλίμα- το 62% των εταιρειών αντασφαλίσεων σχεδιάζουν να σταματήσουν τις καλύψεις για έργα εξόρυξης άνθρακα.

Πάνω από το ένα τρίτο (38%) αυτών των εταιρειών -οι οποίες βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν το ρίσκο των επενδύσεων τους- ήδη δεν προχωρούν σε καλύψεις για κάποια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η ασφάλιση είναι η αχίλλειος πτέρνα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και έχει τη δύναμη να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Peter Bosshard, συντάκτης της έκθεσης του Insure Our Future.

Η Insure Our Future κάλεσε τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν την ασφαλιστική αγορά, έτσι ώστε να είναι αδύνατο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν έργα που θα έβαζαν σε κίνδυνο το στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα. «Η έλλειψη επαρκούς εθελοντικής δράσης από τον ασφαλιστικό τομέα, υπογραμμίζει την ανάγκη να μετατραπούν οι εθελοντικές δεσμεύσεις σε δεσμευτικούς κανονισμούς», καταλήγει η έκθεση.

«Τον Ιούνιο toy 2022, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλλει στη Ρωσία, η Ε.Ε απαγόρευσε την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου, αποδεικνύοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ενεργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης».

Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα;

Καθώς η κλιματική αλλαγή έρχεται όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο σε παγκόσμια βάση, η διάθεση του κοινού δείχνει να αλλάζει. Επενδυτές και μέτοχοι πιέζουν σημαντικά τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην παρέχουν καλύψεις σε ρυπογόνα έργα. Αλλά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλο αυτό αποτελεί και ένα οικονομικό ισοζύγιο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα καταστήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες αντιμέτωπες με ολοένα και μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Συνεπώς, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές καλύψεις έργων ορυκτών καυσίμων, το πιθανότερο είναι ότι θα μετατραπούν σε αποζημιώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με το ισοζύγιο να είναι το πιθανότερο αρνητικό.

Η Munich Re -μια πολυεθνική εταιρεία αντασφαλίσεων με έδρα τη Γερμανία- υπολόγισε ότι το 2021, οι κλιματικές καταστροφές ήταν υπεύθυνες για ασφαλιστικές αποζημιώσεις ;ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 210 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 166 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Για παράδειγμα, ο τυφώνας Ian στις ΗΠΑ προκάλεσε πρόσφατα ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οδήγησε πολλούς τοπικούς ασφαλιστικούς πράκτορες στην πτώχευση.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις ασφαλιστικές εταιρείες στην καταβολή ολοένα και μεγαλύτερων αποζημιώσεων

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες σε σχέση το κλίμα;

Ο οργανισμός Insure Our Future δημοσίευσε την ετήσια βαθμολογική κατάταξη για 30 ασφαλιστικές εταιρείες, όσον αφορά στη συνεισφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Allianz, η AXA και η Axis Capital κατέλαβαν τις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στη διακοπή παροχής ασφαλιστικών καλύψεων σε έργα εξόρυξης άνθρακα, ενώ η Aviva, η Hannover Re και η Munich Re κατέλαβαν υψηλές θέσεις για την απόρριψη καλύψεων σε σχέση με έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αντίθετα, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Berkshire Hathaway, η Starr και η Everest Re έχουν υιοθετήσει λίγους ή καθόλου περιορισμούς για έργα άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ο οργανισμός Insure Our Future επέκρινε επίσης τους Lloyd's του Λονδίνου που παρόλο που ανακοίνωσαν σχέδια για τον τερματισμό της κάλυψης έργων άνθρακα πριν από δύο χρόνια, στη συνέχεια χαρακτήρισαν την όλη πρωτοβουλία ως  προαιρετική.

Πηγή: euronews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER