Νέα νομοθεσία στη Βραζιλία υποστηρίζει τα έργα εξόρυξης της Oceana Lithium

Νέα νομοθεσία στη Βραζιλία υποστηρίζει τα έργα εξόρυξης της Oceana Lithium

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας ότι θα επιτρέψει τις χωρίς περιορισμούς εξαγωγές ορυκτών και μεταλλευμάτων λιθίου και των παραγώγων τους είναι εξαιρετική είδηση ​​για την αναδυόμενη εταιρεία έρευνας μετάλλων μπαταριών Oceana Lithium.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μέσα σε λίγες μέρες από την επιτυχή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αυστραλίας στα τέλη Ιουνίου, η εξορυκτική εταιρεία μετάλλων μπαταριών Oceana Lithium καλωσόρισε ορισμένα θετικά νέα από τη Βραζιλία, την έδρα της ναυαρχίδας της, το έργο λιθίου Solonopole.

Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας (Ministerio de Minas e Energia), η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τις απεριόριστες εξαγωγές ορυκτών και μεταλλευμάτων λιθίου και των παραγώγων τους.

Καθώς η Oceana μόλις ξεκινά την μεταλλευτική έρευνα στο έργο στη Solonopole, η κανονιστική αλλαγή δεν επηρεάζει άμεσα την εταιρεία. Ωστόσο, έστειλε ένα θετικό μήνυμα για την υποστήριξη της κυβέρνησης για το μέλλον της εξερεύνησης λιθίου και της ανάπτυξης σχετικών έργων στη χώρα.

Ο Jerome Vitale, Πρόεδρος της Oceana Lithium, δήλωσε: «Το διάταγμα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης ήταν πραγματικά ένα σημάδι ότι δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανία λιθίου της χώρας και να την κάνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές».

«Προηγουμένως, ο κλάδος ρυθμιζόταν αυστηρά μέσω απαιτήσεων για ποσοστώσεις και άδειες εξαγωγής. Τώρα έχουμε τον Υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας που περιγράφει τη Βραζιλία ως «ασφαλές καταφύγιο» λιθίου. «Υπάρχει σαφής πεποίθηση σε κυβερνητικό επίπεδο ότι η χώρα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στην παραγωγή λιθίου και αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζεται απόλυτα η Oceana».

Παραγωγή λιθίου στη Βραζιλία

Αν και δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Αυστραλία, τη Χιλή ή την Κίνα, η Βραζιλία παράγει συμπυκνώματα λιθίου από τις δραστηριότητες της AMG Mineracao, θυγατρικής της γερμανικής AMG Advanced Metallurgical Group, καθώς και μέσω της Βραζιλιάνικης εταιρείας Companhia Brasileira de Litio.

Και οι δύο αυτές επιχειρήσεις βρίσκονται στη νότια πολιτεία Minas Gerais, μια φιλική προς την εξόρυξη περιοχή που φιλοξενεί τα γιγάντια ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος στα οποία στήριξε την ανάπτυξή της η Vale, ο εθνικός πρωταθλητής εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Βραζιλίας.

Επίσης στην πολιτεία Minas Gerais βρίσκεται το έργο λιθίου Groto do Cirilo, το οποίο αναπτύσσεται από την TSX και την εισηγμένη στο NASDAQ, Sigma Lithium Corporation. Η Sigma έχει εξελιχθεί σε εταιρεία 2,1 δισ. δολαρίων Καναδά με την ώθηση που έχει λάβει από το έργο Groto do Cirilo, το οποίο θα μπορούσε να είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στον κόσμο σε μέγιστη παραγωγή.

Το έργο Solonopole

Το έργο Solonopole της Oceana βρίσκεται στην πολιτεία Ceara στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας η οποία έχει επίσης ιστορικό εξόρυξης λιθίου. Οι άδειες εξόρυξης που έχουν εκδοθεί καλύπτουν 114 km2 εδάφους με μεγάλη προοπτική. Η περιοχή έχει υποστεί εκμετάλλευση στο παρελθόν από μικρούς μεταλλωρύχους, σε βιοτεχνικό επίπεδο, για λίθιο, ταντάλιο, νιόβιο και κασσίτερο και σε βάθη μικρότερα από 10 μέτρα.

Λεπτομερής χαρτογράφηση πεδίου που αναλήφθηκε από τη βραζιλιάνικη θυγατρική της Oceana, Ceara Litio, εντόπισε περίπου 17 χλμ. εκροών ορυκτοποιημένων πηγματιτών εντός της έκτασης του έργου. Αυτοί οι πηγματίτες χαρτογραφούνται αυτήν τη στιγμή από την τοπική ομάδα έργου, παράλληλα με την εκτέλεση γεωχημικής ανάλυσης του εδάφους πλήρωσης σε ένα πλέγμα 50x20m.

Αν και έχει πλούσιο υπέδαφος και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Αυστραλία σε εμπορεύματα χύδην εξαγωγής όπως το σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας, η Βραζιλία είναι σχετικά ανεξερεύνητη σε σύγκριση με την Αυστραλία και υπάρχει ένα τεράστιο ποσό αναξιοποίητων δυνατοτήτων για νέες εκμεταλλεύσεις λιθίου, υποστηρίζει η εταιρεία.

Ενώ ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα του λιθίου, η βιομηχανική δραστηριότητα στην πολιτεία Ceara φαίνεται να αυξάνεται γενικά και κάποιοι τομείς της αναμένεται να βοηθήσουν την Oceana στην πρόοδο του έργου Solonopole. Το έργο απέχει περίπου τρεις ώρες οδικώς μέσω ιδιωτικών δρόμων από την πρωτεύουσα της Ceara, Fortaleza, και ακριβώς πάνω στο διαδρομή βρίσκεται το λιμάνι του Pecem, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε χάρη σε κρατικές επενδύσεις αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021, η αυστραλιανή εταιρεία Fortescue Future Industries υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την τοπική διοίκηση της Ceara για να αξιολογήσει την ευκαιρία ανάπτυξης «πράσινων» βιομηχανικών έργων μεγάλης κλίμακας με βάση το υδρογόνο στην πολιτεία.

Το διοικητικό συμβούλιο και η ομάδα διαχείρισης της Oceana έχουν μακρά ιστορία στην εξερεύνηση, την εξόρυξη, την επεξεργασία και τις πωλήσεις λιθίου, με ισχυρή σύνδεση με την Galaxy Resources, την εισηγμένη στο ASX εταιρεία που συγχωνεύτηκε με την Orocobre για να σχηματίσει την εταιρεία εξόρυξης λιθίου Allkem, αξίας 7 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Oceana, Sebastian Kneer, ήταν Διευθυντής του τομέα Γεωλογίας στη Galaxy, υπεύθυνος για όλη την εξερεύνηση λιθίου και την εξόρυξη πόρων από σκληρά πετρώματα στην Αυστραλία και τον Καναδά, ενώ ο μη εκτελεστικός διευθυντής, Dr Qingtao Zeng, βοήθησε τη Galaxy στην εμπορία του συμπυκνώματος spodumene σε πελάτες στο εξωτερικό. Η σύνδεση επεκτείνεται στον τεχνικό σύμβουλο Brian Talbot, άλλοτε Γενικό Διευθυντή του ορυχείου Mt Cattlin της Galaxy στη Δυτική Αυστραλία, και στον σύμβουλο Nick Rowley, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών επιχειρηματικής ανάπτυξης της Galaxy.

Ο κάτοικος Βραζιλίας και γεωλόγος Simon Mottram, ο οποίος ήταν μέλος της εκτελεστικής ομάδας που οδήγησε την Avanco Resources από μικρή εταιρεία εξόρυξης χαλκού μέχρι την εξαγορά της για 440 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το 2018, εκπροσωπεί επίσης την Oceana, ως μη εκτελεστικός διευθυντής, παρέχοντας πολύτιμη αξία τεχνογνωσίας και επιχειρηματικής ευφυΐας σε σχέση με το επιχειρηματικό πλαίσιο στη Βραζιλία.

Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνει ο πρόεδρος Gino Vitale, ο οποίος έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας σε λειτουργικούς, επενδυτικούς τραπεζικούς και συμβουλευτικούς ρόλους στη βιομηχανία εξόρυξης.

Το έργο Napperby Lithium

Λίγες ημέρες πριν την εισαγωγή της Oceana στο χρηματιστήριο ASX, ο Dr Zeng παρουσίασε το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο της Oceana, τα 1160km2 του έργου Napperby Lithium Project στη βόρεια Αυστραλία. Το NT Geological Survey εντόπισε το 2005 πηγματίτες λιθίου-καισίου-τανταλίου στο Napperby, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Alice Springs στην επαρχία της Βόρειας Arunta.

Δεδομένης της μεγαλύτερης έκτασης του έργου σε σχέση με αυτό στη Solonopole, οι πρώτες εργασίες στο Napperby θα προσανατολιστούν στη χαρτογράφηση και τη δειγματοληψία για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι δυνατότητες του έργου και να γίνει εστίαση τους τομείς που είναι περισσότερο υποσχόμενοι.

Η Oceana συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική της δημόσια προσφορά, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι είναι επαρκώς χρηματοδοτημένη για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης στα έργα στη Βραζιλία και την Αυστραλία, ταυτόχρονα.

Ως μέρος της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς υδροξειδίου του λιθίου με βάση την Κίνα και προμηθευτής της Tesla, η εταιρεία Ya Hua International, επένδυσε 1 εκατομμύριο δολάρια αποκτώντας μερίδιο 7,76% στην Oceana.

Πηγή: InnovationNewsNetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER