Μπορεί η Ευρώπη να διασώσει τον τομέα παραγωγής βιομηχανικών μετάλλων;

Μπορεί η Ευρώπη να διασώσει τον τομέα παραγωγής βιομηχανικών μετάλλων;

Μια μαζική και ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασικό στοιχείο στην προσπάθεια της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η ηλιακή ενέργεια θα είναι «ο βασιλιάς αυτής της προσπάθειας» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της ηλιακής ενέργειας κυριαρχείται σήμερα από την Κίνα, μια εξάρτηση που θα διευρυνθεί ακόμη πιο πολύ εάν η Ευρώπη συνεχίσει να χάνει την παραγωγική της ικανότητα για βιομηχανικά μέταλλα με τους σημερινούς ρυθμούς. Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν ήδη αναγκάσει μονάδες παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου να κλείσουν και αποτελούν σημαντική απειλή για την ίδια την ύπαρξη ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης με μέταλλα, προειδοποιεί η Eurometaux νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το μήνυμα φαίνεται να έχει ληφθεί από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen υπόσχεται την εφαρμογή νόμου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες για να αυξηθεί η αυτάρκεια της Ε.Ε σε μέταλλα. Το ερώτημα όμως παραμένει: μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί ή είναι ήδη πολύ αργά για κάποιες βιομηχανικές περιοχές της Ε.Ε;

Το παράδοξο των μετάλλων

Οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής αλουμινίου είναι οι πρώτες που υφίστανται πιέσεις καθώς η βιομηχανία του αλουμινίου έιναι υψηλής έντασης ενέργειας. Ωστόσο, το αλουμίνιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα για την απανθρακοποίηση. Μία από τις χρήσεις του είναι σε ηλιακούς συλλέκτες, όπου για κάθε megawatt φωτοβολταϊκής χωρητικότητας απαιτούνται κατά μέσο όρο 21 τόνοι μετάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου.

Η Ευρώπη τώρα αντιμετωπίζει ένα παράδοξο: χρειάζεται περισσότερο αλουμίνιο για να επιτύχει τους στόχους αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας αλλά δε διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια για να παράγει αρκετό αλουμίνιο.

Η ετήσια παραγωγή αλουμινίου της Δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί κάτω από τρία εκατομμύρια τόνους για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα και θα μειωθεί περαιτέρω. Η μονάδα Dunkerque στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές λειτουργίας. Σε οικονομικό επίπεδο, οι τρέχουσες συνθήκες οδηγούν τους ευρωπαίους αγοραστές αλουμινίου να πληρώνουν σήμερα περίπου 440 δολάρια ανά τόνο πάνω από την τιμή αναφοράς του London Metal Exchange για να πάρουν μέταλλο.

Οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν αναπόφευκτα αυξηθεί. Η χώρα εξήγαγε περίπου 60.000 τόνους στις Κάτω Χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μια άνευ προηγουμένου αύξηση των έως τώρα ποσοτήτων που εισάγονταν.

Το παράδοξο που συμβαίνει με το αλουμίνιο έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στον τομέα του ψευδαργύρου στην Ευρώπη, όπου δύο μεγάλες μονάδες είναι σε αδράνεια ενώ άλλες προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ώστε να κρατούν χαμηλά τις καταναλώσεις ενέργειας. Στην πραγματικότητα, όλη η παραγωγή βιομηχανικών μετάλλων χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας, περισσότερο στο στάδιο παραγωγής του μετάλλου και δευτερευόντως στο στάδιο της μεταποίησης. Όπως επίσης όλοι στην αλυσίδα, από το χυτήριο έως τον κατασκευαστή, έχουν επηρρεαστεί από την ευρωπαϊκή τιμολόγηση της ενέργειας.

Κρίσιμα μέταλλα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις κρίσιμες αδυναμίες της περιοχής. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε υπερβολική εξάρτηση από εισαγωγές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič σε ένα συνέδριο για τις πρώτες ύλες που έγινε στην Πράγα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες προορίζεται να επιταχύνει την αύξηση των εγχώριων μετάλλων στην Ε.Ε. ξεκινώντας από την εξόρυξη και φτάνοντας ως την ανακύκλωση. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι ποια μέταλλα θεωρούνται «κρίσιμα»;

Μεγάλο μέρος της εστίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τώρα ήταν στα μέταλλα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Η European Battery Alliance, που ξεκίνησε το 2017, οδήγησε στην υλοποίηση 110 μεγάλων έργων σχετικά με τις μπαταρίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Šefčovič. Η Critical Raw Materials Alliance, που ξεκίνησε το 2020, αποτελεί επέκταση της πολιτικής για την εξασφάλιση της προμήθειας μετάλλων για τα νέα gigafactories.

Ο κατάλογος των κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέταλλα που θεωρούνται σημαντικά για τη βιομηχανία των μπαταριών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης αλλά και σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικούς κινητήρες. Ο βωξίτης, από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο, προστέθηκε στον κατάλογο το 2020, αλλά η συμπερίληψη δε φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψιν από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής ώστε να υλοποιηθούν δράσεις στήριξης των μονάδων παραγωγής του μετάλλου.

Η European Aluminium Association κινείται συντονισμένα ενάντια στον προτεινόμενο μηχανισμό ρύθμισης των εκπομπών άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι με την τρέχουσα μορφή του θα οδηγήσει την Ευρώπη σε πραγματική αδυναμία παραγωγής και θα αυξήσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη συνολικού σχεδιασμού στην Ε.Ε. Εάν η αλυσίδα αξίας του βωξίτη είναι πραγματικά ένας κρίσιμος πόρος για την Ευρώπη, αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο τις μεταλλουργίες όσο και τους κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν, μεμονωμένα, και τις δικές τους αντιρρήσεις.

Απουσίες από τον Ευρωπαϊκό κατάλογο

Ο χαλκός, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος δε συμπεριλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι και τα τρία μέταλλα είναι κρίσιμα. Η εστίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέταλλα της νέας εποχής φαίνεται να έχει αφήσει στο περιθώριο τα μέταλλα που ήταν δημοφιλή στο παρελθόν, τα οποία ωστόσο είναι εξίσου απαραίτητα για την απανθρακοποίηση.

Για παράδειγμα, το πυρίτιο βρίσκεται στον κατάλογο κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών της Ε.Ε, αλλά τα φωτοβολταϊκά κύτταρα δε θα λειτουργούν χωρίς επένδυση αλουμινίου ή χαλκό από τον οποίο φτιάχνονται τα καλώδια σύνδεσης με το δίκτυο. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επανακαθορίσει τα μέταλλα που χρειάζεται για να καλύψει τις «πράσινες» φιλοδοξίες της, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία υπήρξε ιστορικά ένας σημαντικός προμηθευτής αλουμινίου, χαλκού και νικελίου στην Ευρώπη αλλά είναι τώρα μια πηγή προμήθειας υψηλού κινδύνου.

Η αστάθεια της προσφοράς είναι ακόμη πιο σημαντικός λόγος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την εγχώρια ικανότητά της. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία του τι έχει ήδη αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην οικοδόμηση εντελώς νέων αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα των μπαταριών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σαράντα σημαντικά στελέχη της βιομηχανίας σε συνεργασία με την Eurometaux ζητούν λήψη μιας σειράς μέτρων έκτακτης ανάγκης για την προστασία από περαιτέρω κλεισίματα. Μια αναθεώρηση του τομέα της ενέργειας της Ευρώπης, που ανακοινώθηκε επίσης από την von der Leyen σήμερα, θα πρέπει να βοηθήσει, αλλά απαιτείται περαιτέρω δράση με όρους έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθούν περισσότερα κλεισίματα μονάδων κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Επίσης η περίπτωση του αλουμινίου θα πρέπει να μην περάσει απαρατήρητη από τους ευρωπαίους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, αφού ως γνωστόν, ακόμη και προσωρινές περικοπές μονάδων στο παρελθόν κατέληξαν σε μόνιμο κλείσιμο, δεδομένου του κόστους επαναλειτουργίας που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER