Μεγάλη αύξηση στις τιμές του scrap στις αρχές του 2023

Μεγάλη αύξηση στις τιμές του scrap στις αρχές του 2023

Οι τιμές scrap στην Τουρκία για την εβδομάδα 2-9 Ιανουαρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 13$/τόνο εν μέσω σταθερής ζήτησης για τελικά προϊόντα χάλυβα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι τιμές για scrap HMS ½ στην τουρκική αγορά κατά τις 2-9 Ιανουαρίου 2023, αυξήθηκαν κατά 13$/τόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τιμές έως και 418-420 $/τόνο. Η αύξηση συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και οι τιμές έχουν φτάσει στο μέγιστο από τις αρχές Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές scrap στην Τουρκία ξεπέρασαν τα 400$/τόνο στις 29 Δεκεμβρίου 2022, μετά από μια απότομη αύξηση της τάξης των 10$/τόνο μια ημέρα νωρίτερα. Από τότε, οι τιμές αυξήθηκαν σταδιακά. Στις 4 Ιανουαρίου 2023, η αύξηση επιταχύνθηκε καθώς οι επιχειρήσεις και οι έμποροι επέστρεψαν στη συνήθη δραστηριότητά τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι τιμές του μεταλλικού scrap άρχισαν να αυξάνονται στο πλαίσιο των σταθερών τιμών εισαγωγής και της υψηλής εγχώριας ζήτησης για οπλισμό σκυροδέματος. Οι παραγγελίες για τελικά προϊόντα ώθησαν τις τοπικές χαλυβουργίες να αναπληρώσουν γρήγορα τα αποθέματα πρώτων υλών και να αποδεχτούν τις αυξημένες τιμές προμήθειας scrap.

Η έντονη ζήτηση για χάλυβα οπλισμού οδήγησε το scrap να διακινείται σε τιμές που υπαγορεύονται από τους πωλητές, καθώς ο χαμηλός ρυθμός συλλογής scrap είχε επιβραδυνθεί λόγω της εορταστικής περιόδου. Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον, οι χαλυβουργίες αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας, οπότε επιταχύνουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Εκτός από την ανάκαμψη της αγοράς για χάλυβα οπλισμού, η αύξηση των τιμών επηρεάστηκε και από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές των ενεργειακών πόρων για την τοπική βιομηχανία. Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής επιτρέπει στους κατασκευαστές χάλυβα να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και να προμηθεύονται πρώτες ύλες σε αυξημένες τιμές.

Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση των τιμών του scrap βραχυπρόθεσμα στην Τουρκία δε θεωρείται πιθανή. γιατί η ζήτηση για χάλυβα οπλισμού επιβραδύνθηκε, γεγονός που μείωσε τη ζήτηση των παραγωγών χάλυβα για αγορά scrap στις τρέχουσες τιμές. Συγχρόνως, η αγορά έχει αρχίσει να κατακλύζεται από scrap, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στην αγορά να πιστεύουν ότι, επί του παρόντος, οι τιμές έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο τους.

Στο άμεσο μέλλον, η αύξηση της τιμής του scrap αναμένεται να επηρρεάσει και την ευρωπαϊκή αγορά. Η έλλειψη των πιο περιζήτητων ποιοτήτων πρώτων υλών και η ανάκαμψη της ζήτησης στην Τουρκία ενδέχεται να αυξήσουν την τρέχουσα τιμή του scrap στην Ευρώπη κατά 30-40 ευρώ/τόνο. Η αναμενόμενη αύξηση του κόστους θα περιλαμβάνει και τη σχετική αύξηση των ναύλων στην οποία προχώρησαν γερμανικές και αυστριακές σιδηροδρομικές εταιρείες. 

Η παγκόσμια κατανάλωση του scrap το πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκε κατά 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ανερχόμενη σε 248,79 εκατομμύρια τόνους. Η αρνητική τάση της ζήτησης για scrap επιτάθηκε από τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα.

Η παγκόσμια κατανάλωση scrap στην παραγωγή χάλυβα αυξήθηκε για το σύνολο του 2021, φτάνοντας του 620 εκατομμύρια τόνους. Κατά τη διάρκεια του έτους, το μερίδιο του scrap στην παραγωγή χάλυβα αυξήθηκε στο 32%, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 30% και το 2020, στο απόγειο της πανδημίας, ήταν 29%.

Πηγή: gmk.center

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER