Λίθιο: Εκτοξεύεται η τιμή, έντονες αντιδράσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Λίθιο: Εκτοξεύεται η τιμή, έντονες αντιδράσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Μεγαλώνει η ψαλίδα προσφοράς και ζήτησης. Το ανθρακικό λίθιο κατέγραψε νέο ρεκόρ στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 αγγίζοντας τα 71.315 δολάρια ο τόνος στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Asian Metal Inc. Η αξία του υλικού έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ είναι επίσης και κατά 1.150% υψηλότερη από ότι τον Ιούλιο του 2020.

Στο ίδιο πλαίσιο σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η τιμή του υδροξειδίου του λιθίου, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ που πέτυχε τον Απρίλιο του 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αυτό απειλεί να πιέσει περαιτέρω τους κατασκευαστές μπαταριών και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ήδη βλέπουν τα κέρδη τους να περιορίζονται, ωθώντας ορισμένους προμηθευτές να αυξήσουν τις δικές τους τιμές. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά συνεχίζει να υστερεί έναντι της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας προβλέπει ότι οι πωλήσεις EV (ηλεκτρικών αυτοκινήτων) στη χώρα, πρόκειται να φτάσουν τις 6 εκατομμύρια φέτος, αριθμός διπλάσιος από το σύνολο των πωλήσεων για το 2021. Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη διαμόρφωση των δυνάμεων προσφοράς-ζήτησης, οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τις μεγάλες εταιρείες να διαμορφώσουν τις τιμές κοντά στο κόστος παραγωγής.

Πέραν αυτού, η Κίνα θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της εξερεύνησης λιθίου, στη σταθεροποίηση των εισαγωγών και στην προώθηση της ανακύκλωσης πρώτων υλών, σύμφωνα με το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι παγκόσμιοι προμηθευτές αναμένουν ότι το ράλι λιθίου θα συνεχιστεί, υποδεικνύοντας ότι οι πρώτες ύλες θα αποδειχθούν ένας διαρκής πονοκέφαλος για τη βιομηχανία EV.

Πηγή: BusinessNews.gr

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER