Η Rio Tinto θα αποκτήσει πλήρη ιδιοκτησία της Turquoise Hill και των ορυχείων χαλκού που διαθέτει η εταιρεία

Η Rio Tinto θα αποκτήσει πλήρη ιδιοκτησία της Turquoise Hill και των ορυχείων χαλκού που διαθέτει η εταιρεία

Η Rio Tinto (ASX, LON: RIO) έχει συνάψει μια κατ' αρχήν συμφωνία με την Turquoise Hill (TSX: TQR) για την αγορά του 49% της εταιρείας έναντι 3,3 δισ. δολαρίων. Η κίνηση θα παραχωρήσει στην Rio Tinto την άμεση ιδιοκτησία του γιγαντιαίου ορυχείου χαλκού-χρυσού Oyu Tolgoi στη Μογγολία, που βρίσκεται 550 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Με τον τρόπο αυτό, τερματίζεται μια σχεδόν εξάμηνη μάχη εξαγοράς, ενισχύοντας την θέση της Rio Tinto στον χαλκό μέσω της απόκτησης του ορυχείου χαλκού, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τη στροφή του κόσμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα – για τα οποία ο χαλκός είναι απολύτως απαραίτητος.

Η Rio Tinto συμφώνησε να πληρώσει 43 C$ ανά μετοχή σε μετρητά για το υπόλοιπο τίμημα της Turquoise Hill, ένα premium άνω του 19% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της Turquoise Hill, υψηλότερο και από την προσφορά των 40 C$ ανά μετοχή που προτάθηκε τον περασμένο μήνα και ένα premium 67% από την ημέρα πριν γίνει η αρχική προσφορά.

Η Turquoise Hill, μια εταιρεία ενιαίου ενεργητικού που κατέχει το 66% της Oyu Tolgoi, είχε ορίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την προσφορά της Rio Tinto. Μετά την απόρριψη της αρχικής προσφοράς των 2,7 δισ. δολαρίων ή των 34 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή ως πολύ χαμηλή, η επιτροπή ανέφερε ότι μια σωστή αξία αγοράς για την εταιρεία ήταν «στην περιοχή από 42 δολάρια Καναδά έως 58 δολάρια Καναδά ανά κοινή μετοχή».

Η συμφωνία, με την επιφύλαξη της έγκρισης των μετόχων, θα δώσει στη Rio Tinto το πλειοψηφικό μερίδιο στο Oyu Tolgoi, ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο. «Αυτή η συμφωνία … θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη βεβαιότητα χρηματοδότησης για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του έργου στο Oyu Tolgoi», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Jakob Stausholm.

Ο επικεφαλής του τομέα χαλκού της Rio Tinto, Bold Baatar, σημείωσε ότι η συμφωνία απλοποιεί την ιδιοκτησιακή δομή της Oyu Tolgoi, επιτρέποντας στην εταιρεία να συνεργαστεί απευθείας με την Erdenes Oyu Tolgoi και την κυβέρνηση της Μογγολίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 34%.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν επίσης να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης για να βοηθήσουν την Turquoise Hill να αντιμετωπίσει τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητά της. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν επίσης τη δέσμευση της Rio Tinto να συμμετάσχει αναλογικά σε μια αρχική προσφορά μετοχών. Η συμφωνία απαιτεί τα δύο τρίτα των μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της Rio Tinto, να ψηφίσουν υπέρ. Επιπλέον, περισσότερο από το 50% των μετόχων μειοψηφίας πρέπει να την εγκρίνει. Μια ειδική συνεδρίαση των μετόχων της Turquoise Hill αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η συμφωνία, εάν εγκριθεί, θα ολοκληρωθεί λίγο αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Rio Tinto.

Το νέο ορυχείο χαλκού

Η Rio Tinto είχε μια δύσκολη σχέση με την Turquoise Hill, η οποία εδρεύει στο Κεμπέκ, σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της επέκτασης του ορυχείου Oyu Tolgoi. Έχει επίσης επικρίνει ορισμένους από τους μετόχους μειοψηφίας της Turquoise Hill σχετικά με τον έλεγχο που ασκούν στην εταιρεία. Η Turquoise Hill, η οποία εξόρυξε χαλκό στο Oyu Tolgoi για μια δεκαετία, και η κυβέρνηση της Μογγολίας τερμάτισαν νωρίτερα φέτος μια μακροχρόνια διαμάχη για την επέκταση του ορυχείου αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η στρατηγική της Rio Tinto σχετικά με το μερίδιό της στο Turquoise Hill ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια, αλλά δεν πιστεύαμε ότι η Rio Tinto θα κατέληγε να προσφερθεί να εξαγοράσει την Turquoise Hill», ανέφεραν σε σημείωμά τους στους επενδυτές, οι ειδικοί αναλυτές της BMO Metals and Mining.

«Δεδομένης της έλλειψης ευκαιριών ανάπτυξης ορυχείων χαλκού αλλού, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εκθεσή της σε κίνδυνο, η συμμετοχή της Rio Tinto στο Oyu Tolgoi έχει πλέον νόημα», έγραψαν οι αναλυτές της BMO Alexander Pearce και David Gagliano. «Είναι λίγο υψηλότερη από την βασική μας αποτίμηση», δήλωσε ο Saul Kavonic, αναλυτής της Credit Suisse, για τη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η αγορά του μεριδίου «ήταν μάλλον απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο».

Μόλις ολοκληρωθεί το υπόγειο τμήμα του Oyu Tolgoi η παραγωγή θα αυξηθεί από 125.000–150.000 τόνους το 2019 σε 560.000 τόνους σε μέγιστη παραγωγή, η οποία αναμένεται το 2025 το νωρίτερο. Αυτό θα το καθιστούσε το Oyu Tolgoi το μεγαλύτερο νέο ορυχείο χαλκού που θα τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετά χρόνια.

Πηγή: MINING.COM

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER