Η KoBold Metals θα αναπτύξει ορυχείο χαλκού-κοβαλτίου στη Ζάμπια

Η KoBold Metals θα αναπτύξει ορυχείο χαλκού-κοβαλτίου στη Ζάμπια

Η KoBold Metals, μια start-up που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια δισεκατομμυριούχων όπως ο Bill Gates και ο Jeff Bezos, έχει δεσμεύσει 150 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του ορυχείου χαλκού-κοβαλτίου Mingomba στη Ζάμπια, το οποίο θεωρείται ότι διαθέτει το υψηλότερης ποιότητας, μη ανεπτυγμένο, μεγάλο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η start-up, η οποία έχει την ως μετόχους την Breakthrough Energy Ventures του Gates και την παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία εξόρυξης BHP, θα χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία δεδομένων δοκιμαστικών γεωτρήσεων και τη βελτιστοποίηση της εξερεύνησης για χαλκό και κοβάλτιο στη Mingomba.

Η KoBold θα προχωρήσει σε κοινοπραξία με τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες του έργου, την αυστραλιανή εταιρεία συμμετοχών EMR Capital και το κρατικό επενδυτικό όχημα εξόρυξης της Ζάμπιας, ZCCM-IH.

Η Mingomba διαθέτει 247 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος με μέση περιεκτικότητα χαλκού 3,64%. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου έξι φορές υψηλότερη περιεκτικότητα χαλκού από εκείνη των κοιτασμάτων της Χιλής, της κορυφαίας χώρας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, σύμφωνα με την KoBold.

Η ανάπτυξη του ορυχείου υποστηρίζεται θερμά από τον Πρόεδρο της Ζάμπια Hakainde Hichilema, ο οποίος έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο παραγωγής χαλκού, ο οποίος ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2032, από περίπου 850.000 τόνους που παράγει σήμερα η χώρα συνολικά..

«Το μήνυμά μας στον κόσμο είναι ότι η Ζάμπια είναι εδώ και είναι ανοιχτή για επενδύσεις», δήλωσε ο Hichilema στη Σύνοδο των Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής στην Washington, D.C. «Αυτή η επένδυση δεν αφορά μόνο την KoBold, τη ZCCM ή τη Ζάμπια, αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε.

Η επενδυτική συμφωνία, η οποία θα παραχωρήσει στην KoBold το πλειοψηφικό μερίδιο της Mingomba, πρόκειται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο χαλκός είναι σε υψηλή ζήτηση λόγω της χρήσης του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η ανακάλυψη νέων, μεγάλων κοιτασμάτων, είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια βιομηχανία χαλκού πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ορυχεία ικανά να καλύψουν ένα ετήσιο έλλειμμα εφοδιασμού 4,7 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030.

Η ιδιαιτερότητα της KoBold

Η KoBold, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Kurt House, δεν σκοπεύει ποτέ να γίνει διαχειριστής ορυχείων, όπως θα έκανε μία κλασική εξορυκτική εταιρεία. Η αναζήτηση της εταιρείας για μέταλλα μπαταριών ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στον Καναδά, αφού απέκτησε δικαιώματα σε μια έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (386 τετραγωνικά μίλια) στο βόρειο Quebec, ακριβώς νότια του ορυχείου νικελίου Raglan της Glencore.

Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει περίπου δώδεκα άδειες εξερεύνησης σε περιοχές όπως η Ζάμπια, το Quebec, το Saskatchewan, το Ontario και η Δυτική Αυστραλία, οι οποίες έχουν προκύψει από κοινοπραξίες, όπως στην περίπτωση των εργασιών εξερεύνησης στη Γροιλανδία με τη συνεργασία των BHP και BlueJay Mining. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι, ότι το πιθανότερο, θα μετατραπούν σε εκμεταλλεύσεις για την εξόρυξη μετάλλων μπαταριών.

Η KoBold στοχεύει στη δημιουργία μιας λεπτομερούς χαρτογράφησης του φλοιού της Γης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση κοιτασμάτων κοβαλτίου. Η εταιρεία συλλέγει και αναλύει πολλαπλές ροές δεδομένων - από παλιά αποτελέσματα διερευνητικών γεωτρήσεων έως δορυφορικές λήψεις - για να κατανοήσει καλύτερα πού μπορεί να βρεθούν νέα κοιτάσματα.

Οι αλγόριθμοι που εφαρμόζονται στα δεδομένα που συλλέγονται, καθορίζουν τα γεωλογικά μοτίβα που υποδεικνύουν μια πιθανή απόθεση κοβαλτίου, η οποία εμφανίζεται φυσικά μαζί με το νικέλιο και τον χαλκό. Η KoBold αξιοποιεί πλήρως τις τεχνολογικές εξελίξεις για να εντοπίσει πόρους που μπορεί να διέφυγαν από γεωλόγους με πιο παραδοσιακή προσέγγιση.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER