Η Glencore θέλει να αρχίσει να εμπορεύεται λίθιο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης

Η Glencore θέλει να αρχίσει να εμπορεύεται λίθιο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης

ΛΟΝΔΙΝΟ, 16 Σεπτεμβρίου 2022 (Reuters) - Ο γίγαντας εξόρυξης και πρώτων υλών Glencore (GLEN.L) θέλει να προσθέσει το λίθιο στα μέταλλα που εμπορεύεται, καθώς η πρώτη ύλη είναι σε υψηλή ζήτηση λόγω της ταχέως αυξανόμενης παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων (EVs).

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Εάν η εταιρεία, που έχει έδρα την Ελβετία, προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεών της, το λίθιο θα ενταχθεί στον τομέα του ψευδαργύρου και του χαλκού που διευθύνουν οι Jyothish George και Nick Popovic, αναφέρουν πηγές του Reuters. Η ίδια η Glencore δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Η εταιρεία δε διαθέτει ορυχεία λιθίου αλλά παράγει χαλκό, νικέλιο και κοβάλτιο και άλλες πρώτες ύλες που αποκαλεί «πρώτες ύλες του μέλλοντος», καθώς χρειάζονται για την παραγωγή μπαταριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα βοηθήσουν τον κόσμο να μεταβεί σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Ωστόσο, η Glencore έχει κάνει κινήσεις για την εισαγωγή της στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου, επενδύοντας 200 εκατομμύρια δολάρια στη βορειοαμερικανική εταιρεία Li-Cycle Holdings Corp (LICY.N) και ένωσε τις δυνάμεις της με την startup Britishvolt για να αναπτύξει μια νέα μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στην Αγγλία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενισχύουν τις προσπάθειες μετατροπής των μπαταριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους σε νέες.

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να στραφεί προς την παραγωγή μόνο ηλεκτρικών οχημάτων - ωθούμενη από τις διαφαινόμενες απαγορεύσεις χρήσης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης την επόμενη δεκαετία - η πίεση για την παραγωγή μπαταριών με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους τρόπους έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, οι τιμές των υλικών μπαταριών EV έχουν εκτοξευθεί, με το λίθιο να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο χρόνο λόγω της έντονης ζήτησης από τον κλάδο αυτοκινήτων και τους κινέζους κατασκευαστές μπαταριών.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος επεξεργαστής λιθίου στον κόσμο ενώ κάποια «ανταγωνιστικά» έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά αποτυχιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το τμήμα εμπορικών συναλλαγών της Glencore πραγματοποίησε κέρδη ρεκόρ ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας κατά πολύ το εύρος μακροπρόθεσμων ετήσιων προοπτικών και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των συνολικών κερδών, εν μέρει λόγω των ελλείψεων κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα και του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: https://www.reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER