Η Centamin ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία την ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στο χρυσωρυχείο Sukari στην Αίγυπτο

Η Centamin ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία την ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στο χρυσωρυχείο Sukari στην Αίγυπτο

Η εξορυκτική εταιρεία Centamin (LON:CEY) (TSX:CEE) της οποίας οι δραστηριότητες αφορούν κυρίως τη Δυτική Αφρική δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πολύ κοντά στο να κάνει το ορυχείο Sukari στην Αίγυπτο να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια της θέσης σε λειτουργία μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο στο ορυχείο, δήλωσε ότι είχε ήδη δει μείωση στην κατανάλωση καυσίμου και στο κόστος ενέργειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο αποτελείται από ένα ηλιακό πάρκο 36 MW και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες ισχύος 7,5 MW και παρέχει σταθερά 36 MW DC τα οποία μετατρέπει σε 30 MW εναλλασσόμενου ρεύματος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρει η Centamin.

Ο περιορισμός της οικονομικής έκθεσης της εταιρείας σε καύσιμα των οποίων οι τιμές μεταβάλλονται ραγδαία εξοικονομεί στην Centamin έως και 70.000 λίτρα ντίζελ την ημέρα και μειώνει κατά μέσο όρο την κατανάλωση καυσίμου κατά 22 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας. Με βάση τις τρέχουσες τιμές του ντίζελ, αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ετήσια εξοικονόμηση κόστους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, παράλληλα με την αναμενόμενη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) του Scope 1 κατά 60.000 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως και μια επακόλουθη μείωση του όγκου ντίζελ που απαιτείται να μεταφερθεί με φορτηγά στο ορυχείο.

Η Centamin είπε επίσης ότι συνεχίζει να συμμετέχει σε συνομιλίες με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για να αξιολογήσουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυά τους στο Sukari. Το ορυχείο βρίσκεται στη βέλτιστη τοποθεσία στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου και δέχεται υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (πάνω από δέκα ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα όλο το χρόνο).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Martin Horgan σημείωσε ότι η ενέργεια του αιγυπτιακού δικτύου παράγεται από φυσικό αέριο και ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως υδροηλεκτρική, ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτό, είπε, ανοίγει έναν δρόμο για τη Sukari να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το στέλεχος τόνισε τις δυνατότητες περαιτέρω εξοικονόμησης κόστους εφόσον τα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος στην Αίγυπτο είναι σημαντικά φθηνότερα από το κόστος παραγωγής ενέργειας με χρήση καυσίμου ντίζελ, σημείωσε.

«Η ηλιακή μονάδα και η δυνατότητα ενσωμάτωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο θα συμβάλουν ουσιαστικά στη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής διαχείρισης και στο στρατηγικό μας στόχο για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων για όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Horgan. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, που αναμένεται να συμβεί το τρέχον τρίμηνο, η εγκατάσταση θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό ηλιακό έργο σε λειτουργία σε εξορυκτικό έργο εκτός δικτύου.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER