Η τιμή του λιθίου σε νέο ρεκόρ καθώς η προσφορά αγωνίζεται να τροφοδοτήσει την ζήτηση για EVs

Η τιμή του λιθίου σε νέο ρεκόρ καθώς η προσφορά αγωνίζεται να τροφοδοτήσει την ζήτηση για EVs

Η άνοδος της τιμής του λιθίου, του βασικού υλικού για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), είναι φαινομενικά ασταμάτητη. Το ανθρακικό λίθιο σημείωσε νέο ρεκόρ 500.500 γιουάν (71.315 δολάρια) ο τόνος στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Asian Metal Inc.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι τιμές έχουν ήδη υπερτριπλασιαστεί από το 2021, διογκώνοντας το κόστος των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, και, επί του παρόντος, η ισχυρή ζήτηση και οι διαταραχές σε έναν κόμβο παραγωγής λιθίου στην Κίνα οδηγούν το νέο ράλι τιμών. Συγχρόνως, η υποστήριξη των καταναλωτών για οχήματα νέας ενέργειας επιταχύνεται εν μέσω μιας παγκόσμιας μετάβασης που δεν περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα. Η China Passenger Car Association αύξησε τις προβλέψεις της για πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στα 6 εκατομμύρια εντός του 2022, διπλάσιες δηλαδή από το σύνολο το 2021, ενώ η χρήση μπαταριών στη χώρα αναμένεται επίσης σχεδόν να διπλασιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Εν τω μεταξύ, μια κρίση ρεύματος τον Αύγουστο στην επαρχία Sichuan - όπου βρίσκεται πάνω από το ένα πέμπτο της παραγωγής λιθίου της Κίνας - προκάλεσε διακοπές ρεύματος διάρκειας δύο εβδομάδων, παρεμποδίζοντας τον εφοδιασμό σε μια ήδη συμπιεσμένη αγορά. «Η παραγωγή και οι πωλήσεις EV παρέμειναν σταθερές τους τελευταίους μήνες», σύμφωνα με την Rystad Energy, μια εταιρεία ερευνών, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα θα μπορούσε να επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα, όταν η ζήτηση για θέρμανση αυξηθεί. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και να πλήξει εκ νέου την παραγωγή λιθίου», έγραψε, αναμένοντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές γύρω από το παρόν επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.

Πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Κίνα ειδική συνάντηση ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες με στόχο να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών, σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να συνεννοούνται για την τιμολόγηση και να μην αναφέρουν τιμές πώλησης που αποκλίνουν πολύ από το κόστος, ανέφερε. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει την εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα, να σταθεροποιήσει τις εισαγωγές και να προωθήσει την ανακύκλωση, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, η Soc. Quimica & Minera de Chile SA (SQM), η Νο. 2 παραγωγός λιθίου στον κόσμο, προέβλεψε μια «πολύ σφιχτή αγορά» τα επόμενα χρόνια. Η SQM βλέπει «ελαφρώς υψηλότερες» τιμές αυτό το τρίμηνο από τους προηγούμενους τρεις μήνες και αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

Οι κατασκευαστές μπαταριών και η αυτοκινητοβιομηχανία σπεύδουν να εξασφαλίσουν αξιόπιστες και σταθερές προμήθειες λιθίου. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών είναι πιθανό να πυροδοτήσουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και να προσθέσουν πιέσεις κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μια μονάδα παραγωγής μπαταριών του κορυφαίου παραγωγού της Κίνας, της Ganfeng Lithium Co., είπε στους πελάτες την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές για νέες παραγγελίες θα επανεκτιμηθούν εν μέσω μιας σημαντικής αύξησης στο κόστος της ενέργειας. Η εταιρεία προμηθεύει μικρές μπαταρίες λιθίου για έξυπνα φορητά προϊόντα και μπαταρίες ακουστικών Bluetooth για εταιρείες όπως η Xiaomi Corp.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER