Η Σαουδική Αραβία εστιάζει στην εξόρυξη για να διαφοροποιήσει την οικονομία της

Η Σαουδική Αραβία εστιάζει στην εξόρυξη για να διαφοροποιήσει την οικονομία της

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να χορηγήσει περισσότερες από δώδεκα άδειες μεταλλευτικής έρευνας σε διεθνείς επενδυτές καθώς φιλοδοξεί να εισέλθει δυναμικά στον τομέα εξόρυξης δυναμικά για να διαφοροποιήσει την οικονομία της, προσδοκώντας και μία εναλλακτική πηγή εσόδων, εκτός από τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων, Bandar Al-Khorayef.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Πέντε νέες τοποθεσίες εξερεύνησης είναι έτοιμες για αδειοδότηση και θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για επιπλέον δέκα τοποθεσίες το επόμενο έτος, είπε ο υπουργός σε ομιλία του στο International Mining and Resources Conference που πραγματοποιήθηκε στο Sydney.

«Στρατηγικά τοποθετημένη στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, με πολιτική βούληση, κατάλληλες υποδομές και υψηλή εγχώρια ζήτηση για ορυκτά και μέταλλα, η Σαουδική Αραβία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας εξορυκτικής βιομηχανίας», είπε ο Al-Khorayef σε εκπροσώπους από τους κλάδους της εξόρυξης και της ενέργειας.

Οι προσπάθειες της χώρας να οικοδομήσει μια οικονομία που δε θα εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο, περιλαμβάνουν στροφή προς την εξόρυξη, με εξερεύνηση ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων φυσικών πόρων που περιλαμβάνουν κυρίως χαλκό, φωσφορικά άλατα και χρυσό.

Περισσότερες από 145 σχετικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής και η χώρα έχει σημειώσει ετήσια αύξηση 27% στα έσοδα της από τον κλάδο της εξόρυξης, είπε ο υπουργός. «Έχουμε μια φιλόδοξη στρατηγική για να προσελκύσουμε επενδύσεις αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της εξόρυξης και των μεταλλευμάτων. Επομένως, αυτή είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε. 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτιμά τους ανεκμετάλλευτους ορυκτούς της πόρους σε 1,33 τρισ. δολάρια, οι οποίοι αποτελούνται από τεράστιες ποσότητες αλουμινίου, φωσφορικών αλάτων, χρυσού, χαλκού και ουρανίου, είπε ο Al-Khorayef. Η διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών εξερεύνησης στις τοποθεσίες Bir Umq, Jabal Idsas, Umm Hadid, Jabal Sahabiyah και Ar Ridaniyah θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Al-Khorayef είπε ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει, πλέον της εξερεύνησης και της εξόρυξης, να αναπτύξει τις δυνατότητες της στην επεξεργασία των εξορυσσόμενων πρώτων υλών και την παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων.

«Υποστηριζόμενοι από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα ανταγωνιστικής κοστολογικά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε ένα παγκόσμιος κόμβος επεξεργασίας και μεταποίησης για μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα σκοπεύει να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις για να αναπτύξει μία ισχυρή αξιακή αλυσίδα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER