Η παραγωγή χαλκού θα έχει σημαντική και σταθερή ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία

Η παραγωγή χαλκού θα έχει σημαντική και σταθερή ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία

Μια νέα έκθεσηη της Fitch Solutions Country Risk and Industry Research προβλέπει ότι 7,3 εκατομμύρια τόνοι χαλκού θα προστεθούν στην παγκόσμια παραγωγή έως το 2031 καθώς θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός εξορυκτικών έργων στη Χιλή, την Κίνα και το Κονγκό.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Fitch αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων χαλκού θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2% την περίοδο 2022–2031, με την ετήσια παραγωγή να αυξάνεται από 21,9 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε 29,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, υποστηριζόμενη από τις αυξημένες τιμές του χαλκού και τις θετικές προοπτικές ζήτησης.

Χιλή

Η έκθεση της Fitch αναφέρει ότι η Χιλή, που είναι κορυφαία παραγωγός χαλκού στον κόσμο, θα παρουσιάσει μικρή πτώση στην παραγωγή του μετάλλου, βραχυπρόθεσμα, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας που επηρεάζει ορυχεία όπως το Los Bronces της Anglo American και το Los Pelambres της Antofagasta, όπως επίσης λόγω των κινητοποιήσεων στην κρατική Codelco και των έκτακτων εργασιών συντήρησης στα ορυχεία της Vale.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η χώρα, η οποία παράγει το 25% του χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη νέων έργων χαλκού με επικεφαλής τις μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις. Η BHP προσθέτει παραγωγικότητα στο έργο Escondida μετά το τέλος των περιορισμών για τον κορωνοϊό, η κατασκευή του έργου Quebrada Blanca Phase 2 της Teck Resources αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, ενώ η Codelco αναλαμβάνει ένα έργο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανεργοποίηση του ορυχείου της στο Salvadore το οποίο προβλέπεται να έχει ακόμη 47 χρόνια παραγωγικής λειτουργίας.

Κίνα

Η μελέτη της Fitch θεωρεί ότι η ανάπτυξη της παραγωγής χαλκού στην Κίνα θα επιβραδυνθεί απότομα από έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,9% την τελευταία δεκαετία σε 1,0% έως το 2031 λόγω του κλεισίματος μεταλλείων με φτωχά μεταλλεύματα και της καθυστερημένης επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των ήδη λειτουργούντων ορυχείων. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε νέα έργα, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Pulang της Yunnan Copper και του συγκροτήματος Qulong της Zijin Mining, θα αντισταθμίσουν τις μειώσεις παραγωγής σε άλλα έργα.

Περού

Όσον αφορά στο Περού, η έκθεση της Fitch αναμένει ότι η αύξηση της παραγωγής χαλκού θα επιβραδυνθεί δραματικά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων γύρω από τα ορυχεία, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείου Las Bambas της MMG και του ορυχείου Cuajone της Southern Copper Corp. Οι συντάκτες της έκθεσης της Fitch θεωρούν ότι η ετήσια παραγωγή θα φτάσει τα προ του Covid επίπεδα μετά το 2024.

Η Κίνα θα διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον τομέα του χαλκού του Περού, υποστηρίζει η μελέτη, επισημαίνοντας την πρόβλεψη του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας για συνολικά 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν από κινεζικές εταιρείες σε πέντε έργα εξόρυξης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χάρη κυρίως στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Ivanhoe Mines και στη γιγάντια επέκταση του ορυχείου Kamoa-Kakula της Zijin Mining, θα ξεπεράσει την ετήσια παραγωγή των 2 εκατομμυρίων τόνων για πρώτη φορά μέσα στο 2023 και θα φτάσει σχεδόν τους 3 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η επανεκκίνηση του ορυχείου χαλκού-κοβαλτίου Mutanda από την Glencore και το έργο Deziwa της China Minmetals, που υλοποιείται σε συνεργασία με την κρατική Gecamines, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της χώρας της Κεντρικής Αφρικής.

Πτώση τιμών

Η τιμή του χαλκού έχει υποχωρήσει από τότε που έφτασε στα υψηλά όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2022 και διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 3,28 δολάρια η λίβρα (7.230 δολάρια ο τόνος) στη Νέα Υόρκη, τιμή που είναι χαμηλό 10 εβδομάδων. Η μελέτη της Fitch αναμένει ότι οι τιμές του χαλκού θα είναι κατά μέσο όρο 8.400$ ανά τόνο το 2023 και 11.500$ ανά τόνο έως το 2031, καθώς εμφανίζεται μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό έλλειμμα λόγω των πολύ ισχυρών μακροπρόθεσμων προοπτικών ζήτησης.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER