Η ηλεκτροκίνηση αυξάνει την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα: το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα

Η ηλεκτροκίνηση αυξάνει την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα: το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα

Ο Jose Leon ήθελε να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να εξοικονομήσει χρήματα από τα καθημερινά του έξοδα καυσίμων. Αφότου άρχισε να οδηγεί το αυτοκίνητο, συνειδητοποίησε και τις περιβαλλοντικές του ευθύνες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Έχω τρία παιδιά και θέλω να ζήσουν σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δεν μολύνω το περιβάλλον», λέει ο Χοσέ, ο οποίος ζει κοντά στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, San Jose, και είναι ένας από τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της Κόστα Ρίκα που επωφελούνται από την ταχέως αναπτυσσόμενη υποδομή ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) της χώρας, τα οποία τροφοδοτούνται όλα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με ένα δίκτυο σημείων φόρτισης που περιλαμβάνει περισσότερους από 100 δημόσιους φορτιστές, η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «επανάστασης» ηλεκτρικών οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες EV ξοδεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο χρημάτων, κατά μέσο όρο, για καύσιμα σε σύγκριση με εκείνους που διαθέτουν οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. «Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι τεράστια. Κάποτε ξόδευα 234 USD για καύσιμα το μήνα ενώ τώρα ξοδεύω περίπου 54 USD», εξηγεί ο Jose.

Image

Σύμφωνα με την έκθεση του International Renewable Energy Agency (IRENA), πόλεις της Κόστα Ρίκα όπως η Cartago, η Grecia και το Guanacaste έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στις υποδομές ηλεκτροκίνησης, χάρη σε ένα ισχυρό πλαίσιο πολιτικής. «Σήμερα, οι σταθμοί φόρτισης είναι διαθέσιμοι παντού και μπορούμε να δούμε πώς η ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτροκίνησης έχει αρχίσει να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων», λέει η Marcella Guerrerro, Εκτελεστική Πρόεδρος του Municipal Advisory Institute (Instituto de Fomento y Asesoría Municipal), ενός ανεξάρτητου φορέα που έχει επιφορτιστεί με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινότητες.

Η εύκολη πρόσβαση στις υποστηρικτικές υποδομές, σε συνδυασμό με την οικονομική αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, παρακινεί τους κατοίκους να κάνουν στροφή από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να υιοθετήσουν πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Ο Jose ήταν αρχικά διστακτικός στην αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος θεωρώντας ότι το κύριο εμπόδιο των EV ήταν η περιορισμένη εμβέλεια οδήγησης σε συνδυασμό με την ικανότητα φόρτισης, γεγονός που διαψεύστηκε. «Μιλάμε για 600-800 km με μία μόνο φόρτιση, που είναι πολύ πιο αποδοτικό από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα», λέει.

Image

Οι μεταφορές ευθύνονται για σχεδόν το 30% της παγκόσμιας συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας και περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το World Energy Transitions Outlook του IRENA θεωρεί ότι η ηλεκτροκίνηση (e-mobility) είναι το κλειδί για την απαλλαγή του κλάδου των μεταφορών από τον άνθρακα. Επιπλέον, η κλιμάκωση της υποδομής για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του net-zero. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ετήσια επένδυση 86 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για την εγκατάσταση έξυπνων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα στις πόλεις και κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Και θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να προωθηθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Μια σημαντική πτυχή του φιλόδοξου σχεδίου της Κόστα Ρίκα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών, κυρίως των λεωφορείων. Το Εθνικό Σχέδιο Απαλλαγής από τις Ανθρακούχες Εκπομπές της χώρας ορίζει ότι το 70% των λεωφορείων θα κυκλοφορούν χωρίς εκπομπές άνθρακα έως το 2035 και το 100% έως το 2050. Αρκετές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την προώθηση των ηλεκτρικών λεωφορείων (e-buses). Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα συνεργάστηκε με την Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, τον οργανισμό αναπτυξιακής συνεργασίας της Γερμανίας, για να αναπτύξει ένα πιλοτικό έργο ηλεκτρικών λεωφορείων.

Image

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσης ανάπτυξης ικανοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση οδηγών που διαχειρίζονται το νέο στόλο δημοτικών ηλεκτρικών λεωφορείων. Ένας από τους οδηγούς που εκπαιδεύτηκαν, ο Carlos Jimenez, πιστεύει ότι η ανάπτυξη ηλεκτρικών λεωφορείων όχι μόνο θα στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά θα αλλάξει επίσης τη νοοτροπία των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Η ηλεκτροκίνηση μειώνει τη ρύπανση και παρέχει πιο άνετη οδήγηση. Ως κοινωνία, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα», λέει ο Carlos. Ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο δημιουργώντας θέσεις εργασίας για εκπαιδευτές και οδηγούς, αλλά και μειώνοντας τη ζήτηση για ιδιωτικά οχήματα, άρα μειώνοντας περαιτέρω την ρύπανση που προκύπτει από τις ανθρακούχες εκπομπές τους.

Αρκετοί φορείς, μέσα σε αυτούς και η Costa Rican Association of Electric Mobility (ASOMOVE), έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, επισημαίνοντας τα οφέλη και τα μοναδικά πλεονεκτήματα της χώρας για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Με περισσότερο από το 98% της ενέργειάς της να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, διαθεσιμότητα χώρου για υποδομές, μικρή μέση απόσταση οδήγησης και τη βέλτιστη μέση θερμοκρασία για ηλεκτρικά οχήματα, η Κόστα Ρίκα διαθέτει τις τέλειες συνθήκες για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης.

Image

Η ASOMOVE έχει επίσης δημιουργήσει μια πλατφόρμα για αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της κοινότητας για να τονώσει τη ζήτηση και να αντιμετωπίσει όποιες παρανοήσεις πιθανά υπάρχουν σχετικά με τα EVs. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες εμπλέκουν πόλεις, τοπικές κυβερνήσεις και πολίτες με οικολογική συνείδηση όπως ο Jose για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα.

Από την πλευρά του, ο Jose κατανοεί το ρόλο του που μπορεί καθένας να έχει στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της κοινότητάς του μέσω της προσωπικής επιλογής μέσου μεταφοράς, αλλά θέλει επίσης να δει την Κόστα Ρίκα να πρωτοστατεί στην ηλεκτροδότηση των αστικών μεταφορών. «Ανυπομονώ να δω τις πόλεις μας γεμάτες ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση», πρόσθεσε ο Χοσέ.

Πηγή: irena.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER