Η εξορυκτική βιομηχανία είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της Αυστραλίας

Η εξορυκτική βιομηχανία είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της Αυστραλίας

Οι μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες με παρουσία στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των BHP, Rio Tinto, Fortescue και εταιρειών που ελέγχονται από την Gina Rinehart, κατέβαλαν περισσότερα από 28,5 δισ. δολάρια φόρους κατά την περίοδο 2020-2021, αντιπροσωπεύοντας συγχρόνως σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εταιρικών φορολογικών εσόδων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στα γραφήματα που ακολουθούν καταδεικνύεται ότι ο τομέας εξόρυξης, ο οποίος περιλαμβάνει το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυριαρχεί στην οικονομία της Αυστραλίας.

Διαγράμματα 1 και 2: Η τιμή spot του σιδηρομεταλλεύματος έφτασε μέχρι και τα 237,50 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το 2021, και παρόλο που η τιμή μειώθηκε πρόσφατα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο των τιμών του άνθρακα και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαγράμματα 1 και 2

Διάγραμμα 3: Ο δείκτης τιμών των χύδην εμπορευμάτων της Reserve Bank δείχνει την εκπληκτική άνοδο της αξίας των εξορυσσόμενων πρώτων υλών.

Διάγραμμα 3

Διάγραμμα 4: Με τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, του άνθρακα και του υγροποιημένου φυσικού αερίου να σημειώνουν ιστορικά υψηλά τα τελευταία δύο χρόνια, τα κέρδη στον τομέα της εξόρυξης έχουν αυξηθεί και έχουν ξεπεράσει αυτά όλων των άλλων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Διάγραμμα 4

Διάγραμμα 5: Τα κέρδη ρεκόρ του τομέα εξόρυξης έχουν οδηγήσει σε φορολογικά έσοδα ρεκόρ. Περίπου το ένα τρίτο του συνολικού εταιρικού φόρου που καταβλήθηκε το 2020-21, ακόμη και πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτήσει την τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, προήλθε από τις μεγάλες εταιρίες εξόρυξης της Αυστραλίας.

Διάγραμμα 5

Διάγραμμα 6: Ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής, η εξόρυξη έχει αυξήσει το ποσοστό της τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν διπλασιαζόμενη από το 6% σε σχεδόν 12%, ξεπερνώντας άλλους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας.

Διάγραμμα 6

Διάγραμμα 7: Τα κέρδη του τομέα της εξόρυξης ήταν τόσο σημαντικά που έδωσαν αφορμή να ξεκινήσει εθνικός διάλογος για τους μισθούς. Αφού κυμαίνονταν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 50 και 60% τον τελευταίο μισό αιώνα, οι μισθοί ως μερίδιο του εθνικού εισοδήματος, έπεσαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Διάγραμμα 7

Η πτώση πυροδότησε αντιδράσεις από τα συνδικάτα ότι οι εργαζόμενοι δεν λάμβαναν ικανοποιητικό μερίδιο από τα κέρδη ούτε κάποιο bonus παραγωγικότητας και η γραμματέας του Australian Council of Trade Unions (ACTU), Sally McManus, χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να απαιτήσει «σοβαρή μεταρρύθμιση» του συστήματος καθορισμού των μισθών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Australian Bureau of Statistics, αν εξαιρεθεί η εξόρυξη – όπου απασχολείται μόνο περίπου το 2% των εργαζομένων, αλλά αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο μέρος των εταιρικών κερδών – οι μισθοί ως μερίδιο του εθνικού εισοδήματος αυξήθηκαν ελαφρά την τελευταία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα τα εταιρικά κέρδη σε όλο το εύρος της οικονομίας μειώθηκαν ελαφρά.

Πηγή: atlasiron.com.au

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER