Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη οδηγεί σε μείωση της τιμής του χαλκού σε χαμηλά δύο ετών

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη οδηγεί σε μείωση της τιμής του χαλκού σε χαμηλά δύο ετών

Η συρρίκνωση της ζήτησης χαλκού στην Ευρώπη λόγω της μεταποιητικής ύφεσης που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση θα κυριαρχήσει στο αγοραστικό κλίμα για κάποιο χρονικό διάστημα, με τις τιμές του μετάλλου πιθανόν να υποχωρήσουν προς τα χαμηλά δύο ετών στις αρχές του επόμενου έτους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι τιμές του χαλκού συνήθως μεταβάλλονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ζήτησης στην αγορά της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης χαλκού και η οποία εκτιμάται σε περίπου 25 εκατομμύρια τόνους για φέτος.

Ωστόσο, επί του παρόντος, φαίνεται να προκύπτει θέμα με τις τιμές του χαλκού και στην Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει το 15% έως το 20% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές ηλεκτρικής ενέργειας και στις κατασκευές. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό, για τις οποίες η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει προτάσεις για την επιβολή υποχρεωτικών στόχων στα κράτη-μέλη για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

«Θα ήταν σπάνιο να δούμε μια πλήρη μείωση της ζήτησης, αλλά νομίζω ότι αυτό θα δούμε στην Ευρώπη τους επόμενους 3-6 μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της Citi, Max Layton. «Θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό εποχικό πλεόνασμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, η ύπαρξη του οποίου θα μειώσει την τιμή του χαλκού στα 6.600 δολάρια ανά τόνο».

Οι τιμές αναφοράς του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υποχώρησαν στα 6.955 $/τόνο τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα lockdown λόγω Covid έπληξαν τη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Η υποτονική ζήτηση χαλκού σημαίνει πλεονάσματα. Οι αναλυτές της Macquarie αναμένουν πλεόνασμα στην αγορά χαλκού, ύψους 691.000 τόνων το 2023 από έλλειμμα 162.000 τόνων φέτος. Επίσης, αναμένουν την παγκόσμια παραγωγή επεξεργασμένου χαλκού να ανέλθει σε περισσότερους από 26 εκατομμύρια τόνους το 2023.

«Οι οικονομικές προοπτικές, της Κίνας εξαιρουμένης, έχουν επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie, Marcus Garvey.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Κίνα θα μπορέσει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ζήτησης αλλού. Τα αποθέματα θα δημιουργηθούν το επόμενο έτος, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις ποσότητες τους».

Τα αποθέματα χαλκού στις αποθήκες των LME (London Metal Exchange) και CME (Chicago Mercantile Exchenge) και σε εκείνες που παρακολουθούνται από το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Σαγκάης, ανέρχονται συνολικά σε περίπου 189.000 τόνους.

Τα χαμηλά αποθέματα στις αποθήκες των LME και CME έχουν δημιουργήσει επίπεδα στήριξης για την τιμή του χαλκού, ενώ οι ανησυχίες για τα επίπεδα προσφοράς στο LME έχουν δημιουργήσει μεγάλες αποδόσεις για το συμβόλαιο παράδοσης χαλκού τριών μηνών. Τα αποθέματα που δεν είναι καταγεγραμμένα, περιλαμβάνουν αυτά που κατέχονται από παραγωγούς, εμπόρους και κρατικά αποθέματα, όπως αυτά που κατέχει η Κίνα. Η μοντελοποίηση από αναλυτές της Citi δείχνει ότι τα μη καταγεγραμμένα αποθέματα εκτός Κίνας θα μπορούσαν συνολικά να ανέλθουν σε περίπου 500.000 τόνους.

«Βλέπουμε ένα επαρκές απόθεμα για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του παρόντος και μιας πιο έντονης επιβράδυνσης της ζήτησης, καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο Layton.

Πηγή: Mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER