Η Ε.Ε συμμαχεί με τη Χιλή για να ενισχύσει την πρόσβαση της σε βιώσιμες πρώτες ύλες

Η Ε.Ε συμμαχεί με τη Χιλή για να ενισχύσει την πρόσβαση της σε βιώσιμες πρώτες ύλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Χιλή ήρθαν σε συμφωνία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό την περαιτέρω απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου μέσω του οποίου θα παρέχεται στις επιχειρήσεις με έδρα την Ε.Ε μεγαλύτερη πρόσβαση σε πρώτες ύλες όπως το λίθιο και ο χαλκός, οι οποίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες για την κλιματική αλλαγή, τη δικαιοσύνη και την επιστήμη, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ε.Ε να δομήσει συμμαχίες για να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις στην προμήθεια πρώτων υλών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για την εμπορική της εξάρτηση από την Κίνα.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες, η συμφωνία σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις με βάση την Ε.Ε θα παρεμποδίζονται λιγότερο από το σύστημα διπλής τιμολόγησης της Χιλής που θέτει διαφορετικές χρεώσεις για εγχώρια χρήση ή εξαγωγές, ενώ η συμφωνία θα εξακολουθεί να επιτρέπει στη Χιλή να προωθεί την εγχώρια μεταποίηση. Περισσότερο από το 60% των εισαγωγών λιθίου στην Ε.Ε προέρχονται από τη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιθίου, ενώ η Κίνα ελέγχει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας επεξεργασίας λιθίου με σκοπό την παραγωγή υλικών ποιότητας για χρήση σε μπαταρίες.

«Αυτή θα είναι σίγουρα μια συμφωνία που θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε την προέλευση των πρώτων υλών μας και να απεμπλακούμε από την εξάρτηση από την Κίνα, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο σε σχέση με το λίθιο και τον χαλκό», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. Οι δύο εταίροι θα αντιμετωπίζουν τους επενδυτές της Ε.Ε και της Χιλής το ίδιο με τους εγχώριους επενδυτές ο ένας στις αγορές του άλλου, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Η νέα εμπορική συμφωνία θα επεκτείνει την υπάρχουσα συμφωνία που είχε συναφθεί το 2003, η οποία έχει ήδη απελευθερώσει το εμπόριο στο 96% περίπου των προϊόντων. Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της ζάχαρης, η νέα συμφωνία θα απελευθερώσει το εμπόριο των εναπομείναντων προϊόντων. Θα αυξήσει τις ποσοστώσεις της Ε.Ε για τα πουλερικά και άλλα κρέατα της Χιλής και για το ελαιόλαδο. Η Ε.Ε θα μπορεί να πουλά περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης την υιοθέτηση ενός συστήματος Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για τρόφιμα και ποτά που παράγονται στους τόπους από όπου προέρχονται. Έτσι το «prosecco», για παράδειγμα, θα χρησιμοποιείται ως ονομασία μόνο για αφρώδες κρασί από την Ιταλία.

Θα υπάρξει επίσης απελευθέρωση των υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι θαλάσσιες μεταφορές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και της πρόσβασης στις συμβάσεις του δημόσιου τομέα. Οι εμπορικές πτυχές απαιτούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε για να τεθούν σε ισχύ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών το 2024.

Πηγή: kitco.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER