Η ΕΕ προτείνει συμμαχία πρώτων υλών για να ανατρέψει το κινεζικό μονοπώλιο

Η ΕΕ προτείνει συμμαχία πρώτων υλών για να ανατρέψει το κινεζικό μονοπώλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μία συμμαχία για τις κρίσιμες πρώτες ύλες για να εξουδετερώσει το μονοπώλιο της Κίνας, δήλωσε κατα΄ τη διάρκεια του πρόσφατου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Υγεία κσι Ασφάλεια στην Εργασία
Περισσότερα

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία κρίσιμων πρώτων υλών που περιλαμβάνει ομοϊδεάτες εταίρους – από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ουκρανία – για να ενισχύσουμε συλλογικά τις αλυσίδες εφοδιασμού και να απεξαρτηθούμε από μεμονωμένους προμηθευτές», δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία στο Davos.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επιδοτήσεις για την ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας από την Ε.Ε, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που είναι «δίκαιες και αλληλοενισχυόμενες» και έχουν κοινό όφελος «δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ή θέτοντας κοινά πρότυπα».

«Συνδυαστικά, η Ε.Ε και οι ΗΠΑ προτείνουν ενισχύσεις σχεδόν 1 τρισ. ευρώ για να ενισχύσουν μαζικά την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και να επιταχύνουν την οικονομία καθαρής ενέργειας», δήλωσε η von der Leyen.

«Οι επόμενες δεκαετίες θα ζήσουν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό μετασχηματισμό της σύγχρονης εποχής. Και όσοι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν την τεχνολογία που θα αποτελέσει το θεμέλιο της οικονομίας του αύριο θα έχουν το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Η Von der Leyen τόνισε επίσης την ανάγκη «να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να κλιμακώνουμε γρήγορα τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και να δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για τομείς που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη του net zero».

«Οι υπό ανάπτυξη τεχνολογίες αφορούν την αιολική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, την ηλιακή ενέργεια, το καθαρό υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας και άλλα. Για όλες αυτές τις τεχνολογίες, η ζήτηση ενισχύεται από τις πρωτοβουλίες NextGenerationEU και REPowerEU της Ε.Ε», είπε, αναφέροντας την εξάρτηση της Ένωσης κατά 98% από την Κίνα για προμήθειες μετάλλων σπάνιων γαιών.

«Η Κίνα ενθαρρύνει ανοιχτά εταιρείες έντασης ενέργειας στην Ευρώπη και αλλού να μετεγκαταστήσουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα, με αντάλλαγμα την υπόσχεση για φθηνή ενέργεια, χαμηλό κόστος εργασίας και ένα πιο ήπιο ρυθμιστικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η Κίνα επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία της και περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά της για εταιρείες της Ε.Ε».

Η von der Leyen συνέχισε λέγοντας ότι η Ε.Ε θα πρέπει ακόμα να «εργάζεται και να εμπορεύεται» με την Κίνα κατά τη μετάβαση, τονίζοντας ότι η ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα «εργαλεία στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει αθέμιτες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου του νέου κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις».

«Δε θα διστάσουμε να ελέγξουμε τις συνθήκες σε προμήθειες ή άλλες αγορές που πιθνανά στρεβλώνονται από τέτοιες επιδοτήσεις», επειδή η κλιματική αλλαγή «έχει ήδη τεράστιο κόστος και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο κατά τη μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία».

Πηγή: laprensalatina.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER