Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη ποσότητας σχεδόν 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2023.
Tο έλλειμμα αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσω ισχυρότερων προσπαθειών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου.
Είναι πιθανό το το 2023 να είναι δύσκολο για την ενεργειακή βιομηχανία της Ευρώπης, καθώς οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι περιορισμένες και οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή του ευρωπαϊκού χειμώνα δεν είναι εγγυημένο ότι θα διαρκέσουν.
Η έκθεση «Πώς θα αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023», προτείνει ένα σύνολο ενεργειών που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να αξιοποιήσει την πρόοδο που σημειώθηκε το 2022 με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.
Μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Η έκθεση της ΔΟΕ παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τον Διευθυντή του ΔΟΕ Fatih Birol και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Καταφέραμε να αντισταθούμε στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας. Το σχέδιό μας REPowerEU θα μειώσει τη ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, με έναρξη και υλοποίηση επενδύσεων έως και 300 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι είμαστε ασφαλείς για αυτόν τον χειμώνα», είπε η von der Leyen.
«Λοιπόν, τώρα στρέφουμε την προσοχή μας στην προετοιμασία για το 2023 και τον επόμενο χειμώνα. Για αυτό, η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε πολλούς τομείς, από τη διεθνή προσέγγιση έως την κοινή αγορά φυσικού αερίου και την κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι ακόμη έξω από την επικίνδυνη ζώνη», δήλωσε ο Birol.
«Πολλές από τις περιστάσεις που επέτρεψαν στις χώρες της Ε.Ε να γεμίσουν τις αποθήκες τους πριν από αυτόν τον χειμώνα, ενδέχεται να μην επαναληφθούν το 2023. Η νέα ανάλυση του ΔΟΕ δείχνει ότι μια ισχυρότερη ώθηση στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις αντλίες θερμότητας και τις απλές ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο ελλείψεων και περαιτέρω φαύλων κύκλων αύξησης των τιμών το επόμενο έτος».
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, η ποσότητα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ε.Ε ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, λόγω των μέτρων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και την σημαντική πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από τις πρωτόγνωρα υψηλές τιμές. Αυτό παρείχε ένα σημαντικό απόθεμα καθώς μπήκαμε στο χειμώνα. Οι ρωσικές παραδόσεις μειώθηκαν επίσης το 2022 λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και σχετικές ενέργειες αύξησαν τις μη ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.
Το μέγεθος του πιθανού ελλείμματος προσφοράς-ζήτησης φυσικού αερίου το 2023 θα πρέπει να μειωθεί με τα μέτρα που είχαν λάβει προηγουμένως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε για την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αντλίες θερμότητας. Αυτό το έλλειμμα αναμένεται επίσης να μειωθεί με την ανάκαμψη της παραγωγής πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα χαμηλά επίπεδά τους της δεκαετίας το 2022.
Ωστόσο, παρά τις ενέργειες αυτές, η πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου της Ε.Ε θα μπορούσε να φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023, εάν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μηδενιστούν και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας επανέρχονταν στα επίπεδα του 2021.
Μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων
Η έκθεση προτείνει ότι η έλλειψη φυσικού αερίου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω πρόσθετων δράσεων για την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις αντλίες θερμότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές.
Ένας τρόπος είναι να δοθούν κίνητρα για γρήγορες βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση με την επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και την αύξηση των μέτρων υποστήριξης για ανακαινίσεις σπιτιών και την υιοθέτηση αποδοτικών συσκευών και συστημάτων φωτισμού. Η έκθεση συνιστά τη χρήση περισσότερων έξυπνων τεχνολογιών και την ενθάρρυνση της μετάβασης της βιομηχανίας στην ηλεκτρική ενέργεια.
Για να επιταχυνθεί η αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η οικονομική στήριξη για τις αντλίες θερμότητας και να επέλθουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία σχετικά με την ηλεκτροδότηση. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης για να πειστούν οι καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να μειώσει την εξάρτηση από την προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς υπάρχουν λίγες χώρες με πλεονάζουσα εξαγωγική ικανότητα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για την κλιμάκωση της παραγωγής βιοαερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν έναν οδικό χάρτη, συνεπή με τους στόχους της Ε.Ε για το κλίμα, με σκοπό την αποφυγή απότομης αύξησης των τιμών, το κλείσιμο εργοστασίων και την αυξημένη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: innovationnewsnetwork.com