Η βιομηχανία κρίσιμων ορυκτών χρειάζεται άμεσα νέους μηχανικούς

Η βιομηχανία κρίσιμων ορυκτών χρειάζεται άμεσα νέους μηχανικούς

Η Luisa Moreno, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας εξόρυξης σπάνιων γαιών Defense Metals, αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηλικία που έχουν κάποιοι από τους συνεργάτες της.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο επικεφαλής μεταλλουργός της, ο οποίος κατέχει θέση συμβούλου στην εταιρεία, είναι 81 ετών. Ένας πετρολόγος και γεωλόγος, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός σύμβουλος μερικής απασχόλησης, είναι στα 80 του. Ένας από τους διευθυντές της, ορυκτολόγος με ειδίκευση στις σπάνιες γαίες, είναι επίσης 80 ετών. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα», επισημαίνει η Moreno.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια έντονη έλλειψη δεξιοτήτων και νέων ταλέντων στη βιομηχανία κρίσιμων ορυκτών, η οποία προμηθεύει λίθιο για μπαταρίες, σπάνιες γαίες για μόνιμους μαγνήτες και χαλκό για ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Και η Defense Metals δεν αποτελεί εξαίρεση. Μια άλλη εταιρεία σπάνιων γαιών με την οποία συνομιλούσε η Moreno πρόσφατα, έχει μέσο όρο ηλικίας εξειδικευμένων εργαζομένων τα 75 έτη.

«Νομίζω ότι οι δεξιότητες είναι ένα στοιχείο που λείπει», είπε ο Peter Handley, ο οποίος εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με βιομηχανίες έντασης ενέργειας, σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο για τα κρίσιμα ορυκτά. «Πρέπει να έχουμε κοιτάσματα, πρέπει να έχουμε την επεξεργασία, πρέπει να έχουμε τα πάντα, από την εξερεύνηση μέχρι την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών».

Η εξόρυξη ικανής ποσότητας πρώτων υλών για να τροφοδοτήσουν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, αποτελεί πρόκληση, τόσο όσον αφορά στην εξόρυξη όσο και στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού για να επιτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειψη και των δύο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε το 2021 ότι η ανεπαρκής προσφορά κρίσιμων ορυκτών απειλεί να εκτροχιάσει την ενεργειακή μετάβαση. Στο μέτωπο του ανθρώπινου κεφαλαίου, η έλλειψη μηχανικών και χειριστών εξοπλισμού ορυχείων, επιφέρει καθυστερήσεις στα έργα.

Σε μία έκθεση της, η Australian Resources and Energy Employer Association (AREEA) προέβλεψε ότι η μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας θα απαιτήσει επιπλέον 24.000 εργαζομένους τα επόμενα πέντε χρόνια για να λειτουργήσει πάνω από 100 έργα εξόρυξης. Δεκάδες από αυτά είναι έργα αφορούν σε κρίσιμα ορυκτά, αν και η κατηγοριοποίηση των κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Ο κλάδος μας είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση δεξιοτήτων εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε ο Steve Knott, διευθύνων σύμβουλος της AREEA.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα. Το UK Mining Education Forum, που εκπροσωπεί εταιρείες και οργανισμούς εξόρυξης, ανέφερε σε έκθεσή του ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «αναπτυσσόμενη κρίση» λόγω της έλλειψης αποφοίτων που εισέρχονται στον κλάδο. Η βιομηχανία εξόρυξης του ΗΒ χρειάζεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 60 νέους πτυχιούχους μηχανικούς για εργασία σε ορυχεία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας ορυκτών, αλλά κανένας δεν έχει εγγραφεί σε προπτυχιακά μαθήματα σε αυτούς τους τομείς από το 2019.

Η Ευρώπη τα πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα. Έχει έναν αριθμό από αυτό που ο Handley αποκαλεί μια σειρά από «εξαιρετικές σχολές» για μηχανικούς μεταλλείων/μεταλλειολόγους μηχανικούς.

«Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά έργα για να εργαστούν όσοι αποφοιτούν από τις σχολές της Ευρώπης», είπε ο Handley κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου. «Οι απόφοιτοι πρέπει να πάνε να δουλέψουν για μικρότερες εξορυκτικές εταιρείες στην Αφρική που διαχειρίζονται από αυστραλιανές ή καναδικές επιχειρήσεις. Δεν αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και δεν εκμεταλλευόμαστε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για όλο αυτό τον τομέα έτσι ώστε να προσελκύσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό».

Το πλεονέκτημα της Κίνας σε μηχανικούς για την αξιακή αλυσίδα των κρίσιμων ορυκτών

Η έλλειψη μηχανικών περιπλέκει επίσης τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά. Ενώ περισσότερα έργα εξόρυξης ξεκινούν εκτός Κίνας, η χώρα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών που αποτελεί μια αλληλουχία πολύπλοκων βημάτων για τη μετατροπή του ακατέργαστου μεταλλεύματος σε υλικό υψηλής καθαρότητας.

Χωρίς επαρκή ικανότητα επεξεργασίας, ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από την Κίνα για αυτές τις ενδιάμεσες διαδικασίες. Και για να δημιουργηθεί αυτή η ικανότητα, απαιτούνται μηχανικοί που είναι εκπαιδευμένοι στις βασικές αρχές της επεξεργασίας και εξευγενισμού των ορυκτών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουμε μια ενδιάμεση αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία είναι συγκεντρωμένη στην Κίνα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Kotaro Shimizu, επικεφαλής αναλυτής της Mitsubishi UFJ Research and Consulting. «Και για αυτό, πρέπει να παράγουμε όλο και περισσότερους εκπαιδευμένους μηχανικούς για αυτή την ενδιάμεση διαδικασία».

Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Χωρίς μια σημαντική βιομηχανία εξόρυξης, υπάρχει μικρό κίνητρο για τους μελλοντικούς μηχανικούς να ειδικευθούν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, χωρίς επαρκείς εξειδικευμένους μηχανικούς, η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει μέρος αυτού του προβλήματος μέσω του European Battery Alliance Academy, το οποίο θα εκπαιδεύσει 800.000 εργαζόμενους έως το 2025 με σκοπό την ενασχόλησή τους στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία μπαταριών στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα αντιμετωπίσει τα κενά δεξιοτήτων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Moreno πιστεύει ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν με την Κίνα, όπου είναι συγκεντρωμένη εξαιρετικά μεγάλη τεχνογνωσία. Η Defense Metals, για παράδειγμα, συνεργάζεται με τον κινεζικό κρατικό κολοσσό Sinosteel για την εκτέλεση δοκιμών στον τομέα της επεξεργασίας κρίσιμων ορυκτών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αμερικάνικη εταιρεία εξόρυξης σπανίων γαιών MP Materials, η οποία πωλεί επί του παρόντος το εξορυσσόμενο συμπύκνωμα σπάνιων γαιών σε κινέζο εταίρο προς επεξεργασία στην Κίνα.

«Πιστεύω ότι ο πιο σύντομος δρόμος, είναι να πάμε στους Κινέζους και να βρούμε συνεργασίες και αυτό δυνητικά θα επιταχύνει τα πράγματα για εμάς», λέει η Moreno.

Πηγή: QZ.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER