Η άνοδος της βιομηχανίας επεξεργασίας λιθίου της Αυστραλίας

Η άνοδος της βιομηχανίας επεξεργασίας λιθίου της Αυστραλίας

Παρόλο που η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο, εξάγει μόνο μια μικρή ποσότητα επεξεργασμένου λιθίου. Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έκρυψε την υποστήριξή της για τη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας επεξεργασίας λιθίου, υποστηρίζοντας τον αναδυόμενο αυτό τομέα μέσω της Πρωτοβουλίας Modern Manufacturing Initiative (MMI) με 1,3 δισ. δολάρια.

Η Pilbara Minerals και η Calix έλαβαν επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξουν έργου παραγωγής αλάτων λιθίου μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας επεξεργασίας. Εάν αναπτυχθεί και αποδειχθεί επιτυχημένη, η νέα διαδικασία θα μπορούσε να σημαίνει ότι το συμπύκνωμα λιθίου (spodumene) θα αντικατασταθεί από ένα προϊόν αλάτων λιθίου υψηλότερης ποιότητας.

Η Pilbara Minerals και η Calix επέκτειναν πρόσφατα τη συνεργασία τους από μνημόνιο κατανόησης (MoU) σε ένα joint venture agreement, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης που θα αφορά σε μια μονάδα επίδειξης το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η Core Lithium έχει λάβει επίσης την υποστήριξη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης με επιδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πρωτοβουλίας MMI για την κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας υδροξειδίου του λιθίου για την υποστήριξη του έργου της Finniss στην βόρεια Αυστραλία.

Το πρώτο επεξεργασμένο λίθιο της Αυστραλίας παρήχθη με τη μορφή υδροξειδίου του λιθίου από το εργοστάσιο Kwinana τον Μάιο του 2022. Η Kwinana ανήκει σε Joint Venture (JV) μεταξύ της Tianqi Lithium Corporation (51%) και της IGO (49%). Οι εταίροι του JV θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα του Kwinana σε 24.000 τόνους ετησίως.

Επίσης υπάρχει η Kemerton JV μεταξύ της Albemarle Corporation (60%) και της Mineral Resources (40%), η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας υδροξειδίου του λιθίου Kemerton στη Δυτική Αυστραλία. Η Kemerton βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία να τεθεί σε λειτουργία παραγωγής υδροξειδίου του λιθίου με στόχο να επιτευχθεί αρχική δυναμικότητα 50.000 τόνων ετησίως.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Πόρων Madeleine King επιβεβαίωσε τη σημασία της βιομηχανίας κρίσιμων ορυκτών της Αυστραλίας - η οποία περιλαμβάνει το λίθιο - στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για κρίσιμα ορυκτά που διοργανώθηκε από την The Australian και την PricewaterhouseCoopers (PwC).

«Η εστίαση στην εξόρυξη και την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών πρέπει να γίνει, νομίζω, κάτι σαν εθνική αποστολή, όπως έγινε με τη βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος τη δεκαετία του 1950 και τη βιομηχανία εξαγωγής LNG στη δεκαετία του 1990», είπε η υπουργός.

«Με τον ίδιο τρόπο που εταιρείες όπως η Mitsui της Ιαπωνίας αγόρασαν μερικές από τις πρώτες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από το Pilbara στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έτσι και τώρα, το 2022, οι εταιρείες αυτές θέλουν να συνεργαστούν ξανά μαζί μας καθώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της οικοδόμησης μιας νέας βιομηχανίας και αλυσίδων εφοδιασμού γύρω από κρίσιμα ορυκτά», τόνισε η υπουργός.

Πηγή: australianresourcesandinvestment.com.au

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER