Εγκατάσταση στη Σκωτία θα μετατρέπει πλαστικά απόβλητα σε υδρογόνο

Εγκατάσταση στη Σκωτία θα μετατρέπει πλαστικά απόβλητα σε υδρογόνο

Η Peel NRE, μέρος της Peel L&P με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο 24 εκατομμυρίων δολαρίων (20 εκατομμύρια £) στο West Dunbartonshire της Σκωτίας που θα μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε υδρογόνο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εταιρεία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία για να «δημιουργήσει μια τοπική πηγή βιώσιμου υδρογόνου από μη ανακυκλώσιμα πλαστικά που διαφορετικά θα προοριζόντουσαν για υγειονομική ταφή, αποτέφρωση ή εξαγωγή στο εξωτερικό», αναφέρει το BBC. Στη συνέχεια, το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για καύσιμα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και βαρέα οχήματα. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού υδρογόνου στο χώρο του εργοστασίου.

«Η εγκατάσταση θα αντιμετωπίσει τη διπλή πρόκληση, που αφορά τόσο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών, ενώ παράλληλα θα παράγει υδρογόνο, ένα βιώσιμο καύσιμο για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Richard Barker, διευθυντής ανάπτυξης στο Peel NRE. «Ενώ η εστίαση πρέπει να παραμείνει στην απομάκρυνση των πλαστικών από την κατανάλωση, υπάρχουν ακόμη πλαστικά στο τέλος της ζωής τους που χρειάζονται διαχείριση. Το εργοστάσιο των 20 εκατομμυρίων λιρών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη χρήση του μη ανακυκλώσιμου πλαστικού, με το υδρογόνο που προκύπτει να μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα οχήματα».

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση χρησιμοποιεί τεχνολογία από της Powerhouse Energy Group, την οποία αποκαλεί «Distributed Modular Generation», μία προηγμένη τεχνολογία θερμικής μετατροπής, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου από απορρίμματα πλαστικών.

Η Powerhouse Energy Group εξήγησε πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία:

Η τεχνολογία DMG είναι στην πραγματικότητα μια υποστοιχειομετρική, ενδόθερμη διαδικασία αεριοποίησης, κατά την οποία μια σημαντική ποσότητα θερμότητας εφαρμόζεται στα απόβλητα πλαστικά. Αυτό τα αναγκάζει να διασπαστούν στα συστατικά τους μόρια και μέσω μιας σειράς ενδοθερμικών χημικών αντιδράσεων, μετατρέπονται σε πλούσιο σε ενέργεια συνθετικό αέριο ή αλλιώς syngas.

Σημείωσε ότι «μια τυπική μονάδα θα επεξεργάζεται περίπου 40 τόνους απορριμμάτων πλαστικού την ημέρα και θα παράγει έως και 2 τόνους (2000 κιλά) υδρογόνου την ίδια περίοδο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 kg H2 για κάθε τόνο πρώτης ύλης».

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Τι συνέβη με τους άλλους 38 τόνους; Εδώ, πρέπει να ξαναδούμε από τι αποτελείται στην πραγματικότητα το syngas και πώς μετατρέπεται σε υδρογόνο. Το syngas είναι ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, που συνήθως παράγεται από το μεθάνιο στο φυσικό αέριο μέσω αναμόρφωσης ατμού ως ένα βήμα στη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου με σκοπό την παραγωγή αμμωνίας. Σε χημικούς όρους, η αντίδραση είναι ως ακολούθως:

CH4 + H2O → CO + 3H2

Για να διαχωρίσετε το υδρογόνο από το CO, προσθέτετε περισσότερο ατμό και παίρνετε διοξείδιο του άνθρακα.

CO + H2O → CO2 + H2

Τι συμβαίνει όμως με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2); Σε ένα άλλο έργο μετατροπής υδρογονανθράκων σε υδρογόνο - το έργο Quest στην Αλμπέρτα —το CO2 απομακρύνεται με σωλήνες και δεσμεύεται υπόγεια. Αυτό ήταν όλο το νόημα του έργου, ο ορισμός του «μπλε» υδρογόνου.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά η εταιρεία σημειώνει ότι «οι εγκαταστάσεις τεχνολογίας DMG μπορούν να κατασκευαστούν έτοιμες να περιλαμβάνουν τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για χρήση ή αποθήκευση».

Το πλαστικό είναι βασικά ένα στερεό ορυκτό καύσιμο και με αυτό λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο. Χρησιμοποιούν πυρόλυση ή θέρμανση πλαστικού σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να παράγουν το syngas, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπουν σε υδρογόνο και CO2. Το νόημα όλων, όπως έχουμε ξαναπεί για τη χημική ανακύκλωση, είναι να εξαφανιστούν τα πλαστικά απορρίμματα σε μια άσκηση, που να μετατρέπει 40 τόνους απορριμμάτων σε 2 τόνους υδρογόνο συν πολύ CO2 στην ουσία.

Σε επικοινωνία με τον ειδικό σε θέματα υδρογόνου Paul Martin του οργανισμού Hydrogen Science Coalition για τις σκέψεις του επί του θέματος, του τέθηκε το εξής ερώτημα: «Παίρνουν 2 τόνους υδρογόνου από 40 τόνους πλαστικού. Αυτό φαίνεται τρομερά αναποτελεσματικό, και τι συμβαίνει με τους άλλους 38 τόνους; Είναι όλο αυτό μια απάτη;»

Ναι, είναι απάτη. Αεροποιείς το πλαστικό για να παράγεις syngas και απορρίπτεις το CO2 στην ατμόσφαιρα. Το πλαστικό είναι ορυκτό καύσιμο όπως και κάθε καύσιμο που προέρχεται από αυτό ή από το ενεργειακό του περιεχόμενο, και τα απόβλητα πλαστικού είναι εύκολα να απορριφθούν οριστικά απλώς με την ταφή τους». Το υπόλειμμα, η στάχτη, θα ήταν ένα πρόβλημα. «Οποιαδήποτε ποσότητα F, Cl ή Br στο πλαστικό τροφοδοσίας (από φθοροπολυμερή, PVC ή βρωμιούχα επιβραδυντικά πυρκαγιάς) θα καταλήξει στην παραγωγή ρυπογόνων παραγόνων, είτε το κάψετε ή το πυρολύσετε ή το αεριοποιήσετε.

Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι δεν διαφέρει από την παλιομοδίτικη ανακύκλωση: Όλα έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να νιώθουμε καλά όταν αγοράζουμε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης. Δεν μπορούν να το θάψουν άλλο, δεν μπορούν απλά να συνεχίσουν να το στέλνουν στην Κίνα πια, και η συμβατική αποτέφρωση είναι πολύ προφανής. Τώρα μπορούν να το κάνουν να μετατραπεί σε ένα σύννεφο CO2 και μια σχετικά μικρή ποσότητα υδρογόνου και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Αλλά τελικά, ρεαλιστικά, ο μόνος τρόπος για να εξαφανιστούν τα πλαστικά απόβλητα είναι να σταματήσουμε να τα παράγουμε εξαρχής. Όλα τα άλλα είναι απλά καπνός και περαιτέρω ρύπανση, όπως και να το δεις.

Πηγή: TreeHugger.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER