Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς Made in Thessaloniki

Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς Made in Thessaloniki

Δύο εμβληματικά έργα που θα θέσουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων πρόκειται να υλοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο Μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς, ένα έργο που θα συντελεστεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 21 εκατ. ευρώ, με σκοπό να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί το πρώτο Διεθνές Κέντρο Αριστείας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοτεχνολογία, ένα Κέντρο που θα συντονίζεται από το ΑΠΘ με συμμετέχοντες φορείς τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Bordeaux.

Τα δύο έργα, εκτός των άλλων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αντιστρέψουν τη διαρροή εξειδικευμένου προσωπικού από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενοι, ο σχεδιασμός αυτών των έργων συνιστά μια μεγάλη ελληνική διάκριση, καθώς ξεχώρισαν μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών προτάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κοινοπραξιών και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Horizon Europe.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Flex2Energy

«Στο έργο Flex2Energy που προβλέπει τη Μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς συμμετέχουν 15 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία», αναφέρει ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας.

«Τα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς είναι διαφανή και ως εξ τούτου κατάλληλα για χρήση σε επιφάνειες από τις οποίες πρέπει να διέρχεται το φως, όπως τζάμια ή θερμοκήπια, είναι πολύ ελαφριά, είναι εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, επίπεδη ή καμπύλη. Είναι η πιο πράσινη τεχνολογία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, διότι χρησιμοποιεί 1/10 της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά για να παράξουν το ίδιο αποτέλεσμα. Υπερέχουν από κάθε πλευρά -αισθητική, σχεδίαση, συμβατότητα με το κλίμα- και γι’ αυτό αποτελούν το μέλλον», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Η δημιουργία της Μονάδας στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

COPE-Nano

Το έργο COPE-Nano, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ουσιαστικά θα επεκτείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και θα το εξελίξει σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη. Με τη νέα του μορφή το Κέντρο Αριστείας αναμένεται να ηγηθεί στην Ευρώπη στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας των ταχέως αναπτυσσόμενων τομέων των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

«Σκοπός μας είναι να αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης και Ερευνας στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, δημιουργώντας τη νέα γενιά επιστημόνων, επαγγελματιών και νεοφυών εταιρειών, πετυχαίνοντας έτσι και το brain gain που αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για εμάς, δηλαδή την επιστροφή του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που ζει στο εξωτερικό», λέει ο Στέργιος Λογοθετίδης.

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παράλληλα με το Εργαστήριο έχουμε και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νανοτεχνολογίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία 30 χρόνια να έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 500 άνθρωποι εξειδικευμένοι στις Νανοτεχνολογίες. Οι μισοί βρίσκονται στην Ελλάδα και οι άλλοι μισοί στην Ευρώπη. Εμείς προβλέπουμε ότι πολλοί από εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό πλέον θα επιστρέψουν. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι θα έρθουν στην Ελλάδα ξένοι φορείς για αυτά τα δύο έργα και το ότι έχουν προβλεφθεί 16 εκατ. ευρώ για θέσεις προσωπικού και για μηχανήματα μπορεί να δημιουργήσει όχι απλώς νέες θέσεις εργασίας αλλά και τις προϋποθέσεις για επόμενες κινήσεις, για παραγωγή νέων τεχνολογιών και εμπορικών προϊόντων».

«Το Fiex2Energy και το COPE-Nano συντονίζονται από την ελληνική εταιρεία Organic Electronics Technologies και από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και θα καταστήσουν την Ελλάδα παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στην παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και στη Νανοτεχνολογία», σημειώνει ο ίδιος.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER