Οι μπίζνες του Δημήτρη Κούτρα στη μεταλλουργία

Οι μπίζνες του Δημήτρη Κούτρα στη μεταλλουργία

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κούτρας, ιστορικό στέλεχος της ΑΚΤΩΡ που τα τελευταία χρόνια είναι μέτοχος (σήμερα διαθέτει 8,13%) της Intrakat είναι τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, καθώς η εισηγμένη άλλαξε ιδιοκτήτες. Η οικογένεια του κ. Κούτρα, μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ), προωθεί τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επένδυση στην εξόρυξη χρωμίτη που θα καταστήσει την Ελλάδα την τέταρτη χώρα παραγωγής σιδηροχρωμίου στην Ε.Ε.

Αυτές τις ημέρες είναι σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου της ΕΛΛΗΜΕΤ στην Κοζάνη. Η μονάδα «αφορά στη μεταλλουργική κατεργασία εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη, που εξορύσσονται από το όρος Βούρινο και εμπλουτίζονται στα εργοστάσια εμπλουτισμού της ΕΛΛΗΜΕΤ στις θέσεις Βεγγίστρες και Σκούμπτσα και στη συνέχεια θα μεταφέρονται οδικά στη μεταλλουργεία σιδηροχρωμίου».

Το μετάλλευμα που θα παράγεται είναι κυρίως πρώτη ύλη για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλών προδιαγραφών. Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., η μονάδα θα μπορεί να παράγει 80,62 τόνους σιδηροχρωμίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα την ημέρα, δηλαδή περίπου 27.000 τόνους το χρόνο. Για ετήσια παραγωγή 27.000 τόνων σιδηροχρωμίου, ο κύκλος εργασιών της μονάδας θα φτάσει τα 38,7 εκατ. δολάρια, λαμβάνοντας ιστορική μέση τιμή πώλησης ίση με 1,05 δολάριο ανά λίβρα (1 λίβρα = 0,453592 κιλά), με αξιόλογη κερδοφορία που μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως απαιτούνται επενδύσεις άνω των 27 εκατ. ευρώ για την μεταλλουργεία σιδηροχρωμίου. Συνολικά για την μεταλλουργεία, για τα εργοστάσια εμπλουτισμού, την έρευνα και εκμετάλλευση των μεταλλείων χρωμίτη θα απαιτηθούν άνω των 55 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η ΕΛΛΗΜΕΤ έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ.

Με την επένδυση θα δημιουργηθούν στα μεταλλεία και τη μεταλλουργεία 310 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας. Επισημαίνεται, επίσης, πως «δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσει άμεσα η δυνατότητα ιδιοπαραγωγής charcoal (σ.σ. ξυλάνθρακα), με ίδρυση μονάδας πυρόλυσης και καλλιέργειας δένδρων σε έκταση μεγαλύτερη από 30.000 στρέμματα, για την εξυπηρέτησή της , στην ευρύτερη περιοχή ώστε το παραγωγικό αποτύπωμα της (…) να είναι μηδενικό».

Tο σιδηροχρώμιο (FeCr) είναι ένας τύπος σιδηροκράματος, δηλαδή ένα κράμα χρωμίου και σιδήρου, που περιέχει γενικά 50% έως 70% χρώμιο και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ειδικού χάλυβα και χυτών υλικών. Παράγεται με μια ενεργοβόρα διαδικασία σε ηλεκτρικούς κλιβάνους από μετάλλευμα χρωμίου, σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα.

Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής σιδηροχρωμίου είναι η Νότια Αφρική, το Καζακστάν, η Ινδία και η Κίνα. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κατά την περίοδο 2012-2016 οι μοναδικές χώρες παραγωγοί FeCr ήταν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία, με ετήσια μέση παραγωγή περίπου 493.000 τόνους.

Πηγή: του Φώτη Κόλλια στο https://www.powergame.gr

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER