ΛΑΡΚΟ: Εντός της εβδομάδας κρίνεται ο αγοραστής

ΛΑΡΚΟ: Εντός της εβδομάδας κρίνεται ο αγοραστής

Αισθητά υψηλότερη από την προσφορά της ιρλανδικής CMI – και κοντά στα επίπεδα των πέντε εκατ. ευρώ – είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Οι Ιρλανδοί είχαν ενδιαφερθεί μόνο για τα μεταλλεία, με προσφορά που κατά πληροφορίες κινείται κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όλα θα κριθούν τις αμέσες επόμενες ημέρες και μέσω της διαδικασίας του «shoot out», χωρίς να είναι βέβαιο μέχρι στιγμής πως θα συμμετάσχει η πλευρά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings.

Επειδή η ΛΑΡΚΟ πωλείται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών (από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή) προβλέπεται πως ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να υποβάλλει πλειοδοτική προσφορά στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή και αντιστρόφως ώστε στο τέλος να προκύψει ένας πλειοδότης.

Με βάση το άνοιγμα των προσφορών που έγινε σήμερα, η ιρλανδική Commodity & Mining Insight, που δεν υπέβαλλε προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο, αλλά μόνο στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα μεταλλεία, κ.λπ. μπορεί να υποβάλλει την επόμενη εβδομάδα προσφορά λόγω της διαδικασίας «shoot out». Βελτιωμένη προσφορά μπορεί να υποβάλλει και η κοινοπραξία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings. Η τελευταία κατέθεσε αρχικά προσφορές και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται θα χρειαστεί να επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά για τα μεταλλεία. Εκτός και αν οι Ιρλανδοί αποσυρθούν.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του προχώρησε στην αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν (α) το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και (β) το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οικονομική προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας, εφόσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας καθορίζονται από την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32/14.02.2020), σε συμφωνία και με την απόφαση Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition).

Πηγή: https://www.powergame.gr

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER