Τα παλιά ανθρακωρυχεία στην Τσεχία γίνονται «κοιλάδες υδρογόνου»

Τα παλιά ανθρακωρυχεία στην Τσεχία γίνονται «κοιλάδες υδρογόνου»

Οι κυβερνήτες τριών περιφερειών της Τσεχίας στις οποίες υπήρχαν ανθρακωρυχεία, υπέγραψαν πρόσφατα στην Πράγα, μνημόνιο συναντίληψης με το οποίο συμφώνησαν να πρωτοστατήσουν στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με το κοινό μνημόνιο, οι κυβερνήτες των περιοχών Moravian-Silesian, Ústecký, και Karlovarský επιβεβαίωσαν το σχέδιο τους να μετατρέψουν τα παλιά ορυχεία σε «κοιλάδες υδρογόνου» διερευνώντας μαζί τις δυνατότητες που προσφέρει το υδρογόνο.

«Οι τρεις περιοχές ουσιαστικά είναι οι πρώτες που δίνουν τη δυνατότητα για πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας. Πρόκειται για περιοχές που έχουν προσφέρει στη χώρα μέσω της εξόρυξης άνθρακα και τώρα δύνανται να αξιοποιηθούν με εναλλακτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Moravian-Silesian βρίσκεται πλέον σε μια κατάσταση όπου σύντομα θα κλείσουν όλα τα ανθρακωρυχεία. Ως εκ τούτου, πρέπει επειγόντως να αναζητήσουμε τρόπους εναλλακτικής εξιοποίησης», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ivo Vondrák. «Δεν νομίζω ότι το υδρογόνο θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την εξόρυξη άνθρακα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μια πηγή ενέργειας που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Petr Hladík, οι περιοχές εξόρυξης άνθρακα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης στην ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου. Πρόσθεσε ότι αυτές οι περιοχές μπορούν να πρωτοστατήσουν στην παραγωγή, αποθήκευση και χρήση υδρογόνου, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών.

Για να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους για το υδρογόνο, οι περιοχές εξόρυξης άνθρακα βασίζονται σε κονδύλια της ΕΕ, κυρίως στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Transition Fund) και στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund). Εκτός από το μνημόνιο για το υδρογόνο, οι περιφέρειες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψαν άλλη μια δήλωση, δεσμεύοντας το κοινό τους ενδιαφέρον «για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ευημερία της Τσεχικής Δημοκρατίας και των περιφερειών της».

Πηγή:  EURACTIV.com 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER