Το πράσινο υδρογόνο γίνεται ανταγωνιστικό

Το πράσινο υδρογόνο γίνεται ανταγωνιστικό

Διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για να φιλοξενήσουν κέντρα παραγωγής, διανομής και τελικών χρήσεων υδρογόνου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το όραμα της κυβέρνησης Biden για ευρύτερη υιοθέτηση του υδρογόνου επιταχύνθηκε τον Ιούνιο του 2022 με την ανακοίνωση δανείου 504 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής μιας καινοτόμου μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης «πράσινου» υδρογόνου στη Utah. Επίσης τον Ιούνιο, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε λεπτομερές σχέδιο για την παροχή επιδοτήσεων ύψους 8 δισ. δολαρίων σε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης για τη δημιουργία έως και 10 περιφερειακών «κόμβων» υδρογόνου. Τα συγκεκριμένα κονδύλια περιλήφθηκαν στον δικομματικό νόμο για τις επενδύσεις στις υποδομές και τις θέσεις εργασίας του περασμένου έτους.

Το δάνειο για το έργο Advanced Clean Energy Storage (ACES) στη Delta της Utah, θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή αυτού που οι υπεύθυνοι του έργου λένε ότι θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής και αποθήκευσης «πράσινου» υδρογόνου στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί το 2025. Το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μιας και η ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ηλεκτρόλυση, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης 5.500 τόνων υδρογόνου του έργου στη Utah, θα είναι ισοδύναμη με αυτή της προβλεπόμενης πανεθνικής συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών που προβλέπεται για το 2030, λέει ο Jigar Shah, διευθυντής του Γραφείου Δανειακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ενέργειας.

Το υδρογόνο θα αποθηκευτεί σε πίεση 69 bar - ή και περισσότερο - σε τεχνητά σπήλαια που θα διαμορφωθούν σε υπόγειους αλατοφόρους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το υδρογόνο θα καταναλώνεται σε συνδυασμό με φυσικό αέριο σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε μια νέα μονάδα με καύση φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Intermountain Power Agency.

Αυτή η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τουρμπίνες που θα κινούνται τόσο από την καύση αερίων όσο και από τον ατμό που παράγεται από τη θερμότητα των καυσαερίων. Σε αρχική φάση, η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα θα τροφοδοτείται με ένα μείγμα υδρογόνου και φυσικού αερίου σε αναλογία 30:70, με πρόβλεψη εξ ολοκλήρου λειτουργίας με υδρογόνο έως το 2045.

«Το υδρογόνο έχει τεράστιες δυνατότητες ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας, ως καύσιμο στις μεταφορές, ως μία πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας και ως μέσο για την απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα», είπε η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm σε δημοσιογράφους στις 8 Ιουνίου 2022. «Αυτό το δάνειο θα συμβάλλει στη μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου και θα βοηθήσει στην κλιμάκωση της οικονομίας του υδρογόνου».

Ο διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας της ACES Delta και ανώτερος αντιπρόεδρος της Mitsubishi Power, ενός από τους εταίρους του έργου, λέει ότι οι ηλεκτρολυτικές συσκευές ισχύος 220 MW της μονάδας στη Utah, σχεδόν θα διπλασιάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ παγκοσμίως, η οποία ανέρχεται επί του παρόντος στα 250 MW. Προμηθευτής των συσκευών ηλεκτρόλυσης θα είναι η HydrogenPro της Νορβηγίας.

Σήμερα, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στον κόσμο, που βρίσκεται στη Fukushima της Ιαπωνίας, παράγει 2,4 τόνους υδρογόνο ημερησίως από εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ισχύος 10 MW, οι οποίες τροφοδοτούνται από επιτόπιους ηλιακούς συλλέκτες. Η μονάδα άνοιξε το 2020. Τον Ιούνιο, η BP και οι εταίροι της ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης «πράσινου» υδρογόνου στην απομακρυσμένη Δυτική Αυστραλία.

Γνωστό ως Asian Renewable Energy Hub, το έργο θα τροφοδοτείται με 26 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ισοδύναμη ισχύ με το ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Αυστραλία το 2020. Όταν ολοκληρωθεί το 2027, το έργο θα έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου ή 9 εκατομμυρίων τόνων πράσινης αμμωνίας. Μεγάλο μέρος της παραγωγής του έργου, προορίζεται για αγορές της Ασίας.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο «πράσινου» υδρογόνου στον κόσμο, το Fukushima Hydrogen Energy Research Field, άνοιξε το 2020 και παράγει 2,4 τόνους υδρογόνο ημερησίως. Τροφοδοτείται από επιτόπιους ηλιακούς συλλέκτες.

Η ηλεκτρόλυση για την παραγωγή υδρογόνου πρέπει να τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να έχει τον τίτλο της «πράσινης». Εάν τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από δίκτυα παροχής ενέργειας που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα, η ηλεκτρόλυση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το διπλάσιο αποτύπωμα σε εκπομπές άνθρακα σε σχέση με το «γκρίζο» υδρογόνο, εκείνο δηλαδή που παράγεται από φυσικό αέριο χωρίς δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία είναι σήμερα η πηγή όλου σχεδόν του υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δυτικές ΗΠΑ, ειδικά στην πολιτεία της California, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το πλεόνασμα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παραγωγής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τα τέλη του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, όταν η ζήτηση ρεύματος είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου, όπως αποτυπώνεται και στο ακόλουθο γράφημα. Η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα κατευθυνθεί στη μονάδα παραγωγής στη Utah μέσω των γραμμών μεταφοράς ενέργειας αποκλειστικής χρήσης της Intermountain Power.

Τα πλεονάσματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν αυξηθεί καθώς προστίθεται περισσότερη παραγωγική ικανότητα στο δίκτυο της California. Η περίσσεια ενέργειας, η οποία δεν μπορεί να αποθηκευτεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.

Το δάνειο του Υπουργείου Ενέργειας είναι το πρώτο που χορηγείται για έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2011. Το Υπουργείο διαθέτει δανειακά κεφάλαια, καθώς και δυνατότητα παροχής εγγυήσεων δανείων, συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Shah λέει ότι τα έργα που σχετίζονται με το καθαρό υδρογόνο είναι επιλέξιμα μόνο για 11 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη λάβει αιτήσεις δανείων που υπερβαίνουν αυτό το ποσό, προσθέτει.

Η Mitsubishi και ο συνεργάτης της, Magnum Development, ελπίζουν να προσελκύσουν βιομηχανίες έντασης άνθρακα στη μονάδα της Utah. Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρόλυση και αυτό που απαιτείται για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα είναι συνολικά περίπου το ένα τρίτο του νερού που χρησιμοποιείται από το υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, λέει ο Ducker.

Κόμβοι υδρογόνου

Εν τω μεταξύ, πολιτείες, πόλεις και περιφερειακές οντότητες σε όλες τις Η.Π.Α., ετοιμάζονται για το πακέτο επιχορήγησης των 8 δισ. δολαρίων που θα διαθέσει το Υπουργείο Ενέργειας για έναν ακόμη μη καθορισμένο αριθμό κόμβων υδρογόνου. Οι κόμβοι περιγράφηκαν από τους νομοθέτες ως κέντρα παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και κατανάλωσης καθαρού υδρογόνου.

Στις 6 Ιουνίου 2022, το Υπουργείο δημοσίευσε μια ανακοίνωση πρόθεσης να προκηρύξει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να χορηγηθούν 6-7 από τα 8 δισ. δολάρια σε 6-10 αντίστοιχους κόμβους. Ο νόμος για τις επενδύσεις σε υποδομές και τις θέσεις εργασίας απαιτεί από το Υπουργείο να εγκρίνει την επιχορήγηση τουλάχιστον τεσσάρων κόμβων εντός ενός έτους από την παραλαβή των προτάσεων.

Κάθε επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 400–500 εκατομμύρια έως 1–1,25 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τα υπόλοιπα 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για μελλοντικούς κόμβους, νέες τεχνολογίες ή άλλους σκοπούς. Οι υποψήφιοι φορείς υποχρεούνται να παρέχουν το 50% της επένδυσης μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Η όλη διαδικασία, από το σχεδιασμό έως την ολοκλήρωση της κατασκευής του κόμβου, αναμένεται να διαρκέσει 8-12 χρόνια. Οι κόμβοι πρέπει να μπορούν να παράγουν τουλάχιστον 50–100 τόνους καθαρού υδρογόνου την ημέρα. Το Υπουργείο θα δώσει μεγαλύτερη αξία και θα παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση στους υποψήφιους φορείς που μπορούν να αποδείξουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα. Οι υποψήφιοι φορείς πρέπει να έχουν ένα σχέδιο οικονομικής βιωσιμότητας των κόμβων μετά την εξάντληση της κρατικής επιχορήγησης.

Το Κογκρέσο έθεσε πολλαπλές απαιτήσεις για την επιχορήγηση των κόμβων που θα επιλεγούν. Μία από αυτές τις απαιτήσεις δηλώνει ότι τουλάχιστον ένας από τους επιλεγμένους κόμβους πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητα παραγωγής «μπλε» υδρογόνου, εκείνου το υδρογόνου δηλαδή που παράγεται με τη βοήθεια μεθανίου και οι παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύονται και αποθηκεύονται μόνιμα σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Δύο άλλοι κόμβοι θα πρέπει να τροφοδοτούνται από πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντίστοιχα. Οι νομοθέτες όρισαν περαιτέρω ότι τουλάχιστον ένας κόμβος θα πρέπει να επιδείξει δυνατότητα καθαρής χρήσης υδρογόνου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένας δεύτερος για χρήσεις βαριάς βιομηχανίας, ένας τρίτος για θέρμανση οικιακών και εμπορικών χώρων και ένας τέταρτος για ανάγκες του μεταφορικού τομέα..

Το Κογκρέσο ζήτησε επίσης από του Υπουργείο Ενέργειας να διασφαλίσει ότι οι κόμβοι θα είναι γεωγραφικά διασκορπισμένοι και θα χρησιμοποιούν ενεργειακούς πόρους που είναι σε πλεόνασμα στις περιοχές εγκατάστασής τους. Ο νόμος δίνει εντολή στο Υπουργείο να δώσει προτεραιότητα σε προτάσεις κόμβων που αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επαγγελματική κατάρτιση και μακροχρόνια απασχόληση για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων από τον τοπικό πληθυσμό.

Το Υπουργείο επίσης θα απαιτήσει από τα επιχειρηματικά σχέδια να επιδείξουν «ουσιαστική δέσμευση με βασικούς τοπικούς και περιφερειακούς ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα έργα αποφέρουν τοπικά, περιφερειακά και εθνικά οφέλη, ενώ μετριάζουν σημαντικές περιβαλλοντικές ή τοπικές κοινωνικές επιπτώσεις». Επιπλέον, το 40% των συνολικών οφελών του κόμβου θα πρέπει να κατευθύνεται σε κοινότητες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να επιδεινώνεται η ήδη δυσανάλογη έκθεσή τους στη ρύπανση.

Αν και το Υπουργειο δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία, ορισμένοι εκ των ενδιαφερόμενων φορέων αναμένουν ότι ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των κόμβων θα ανοίξει επίσημα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο 2022. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τα προκαταρκτικά δικαιολογητικά εντός δύο μηνών.

Το Υπουργείο θα ενημερώσει τους υποψήφιους φορείς εντός ενός μηνός σχετικά με το εάν κείτεται θετικά ή αρνητικά ως προς τις προτάσεις τους. Οι πλήρεις προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν τέσσερις μήνες αργότερα και το Υπουργείο μπορεί να χρειαστεί «αρκετούς μήνες» για να τις εξετάσει πριν προβεί σε αναθέσεις των επιχορηγήσεων.

Σημαντικό ενδιαφέρον

Το Gulf Coast είναι μια πιθανή τοποθεσία για τουλάχιστον έναν κόμβο. Το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος δικτύου αγωγών υδρογόνου της χώρας βρίσκεται στο Texas και τη Louisiana. Μόνο το Houston στο Texas, φιλοξενεί το ένα τρίτο της παραγωγής υδρογόνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Center for Houston’s Future. Ο Brett Perlman, Διευθύνων Σύμβουλος του κέντρου, λέει ότι το κέντρο έχει οργανώσει μια ευρεία συμμαχία εταιρειών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων για να «βοηθήσει στην εξέλιξη της περιοχής του Houston και του Texas γενικότερα, σε έναν κόμβο καθαρής ενέργειας». Με μια αφθονία πόρων φυσικού αερίου και αιολικής ενέργειας, το Houston και το Texas γενικότερα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως κόμβος παραγωγής «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου.

Άλλες περιφερειακές συνεργασίες έχουν σχηματιστεί εν όψει του διαγωνισμού για την ανάπτυξη των κόμβων. Το Μάρτιο, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Μασαχουσέτη, το Connecticut και το New Jersey, που επίσης περιλαμβάνει δεκάδες εταιρείες και πανεπιστήμια.

Οι κυβερνήτες της Louisiana, του Arkansas και της Oklahoma συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν την επιχορήγηση ενός περιφερειακού κόμβου και το Colorado, η Utah, το New Mexico και το Wyoming ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία ανάλογη προσπάθεια. Άλλες πολιτείες που προετοιμάζουν μεμονωμένες προσφορές ή έχουν εκκρεμή νομοθεσία για να το κάνουν είναι η Arizona, η California, το Illinois, το Kentucky, η Nebraska, η Pennsylvania και η West Virginia.

Το έργο στη Delta της Utah μπορεί να γίνει το σημείο αναφοράς για την κατασκευή ενός από τους κόμβους, λέει ο Shah. Υπάρχει χώρος στη μονάδα για τουλάχιστον 70 ακόμη σπήλαια ίδιου μεγέθους με αυτά που θα ανασκαφούν για το έργο ACES Delta, λέει ο Ducker. Αυτή η χωρητικότητα αποθήκευσης υδρογόνου «παρέχει ευκαιρίες για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού φορτίου σε ολόκληρη τις δυτικές ΗΠΑ», λέει.

Το Πανεπιστήμιο του Toledo προωθεί μια πρόταση κατασκευής κόμβου με επίκεντρο το Ohio. Ο Frank Calzonetti, αντιπρόεδρος έρευνας του πανεπιστημίου, λέει ότι ο κόμβος θα τροφοδοτεί την ηλεκτρόλυση τόσο με πυρηνική όσο και με ηλιακή ενέργεια. Η συνεργασία πρόκειται να συμπεριλάβει τον πυρηνικό σταθμό Davis-Besse κοντά στο Toledo, ο οποίος ήδη τροφοδοτεί μία εγκατάσταση ηλεκτρόλυσης ισχύος 2 MW σε μια επίδειξη εφικτότητας παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας με επιχορήγηση 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νόμος για τις υποδομές απαιτεί από τους κόμβους να συνάπτουν συμφωνίες αγοράς με καταναλωτές υδρογόνου. Το βόρειο Ohio φιλοξενεί πολλή βαριά βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εργοστασίου χάλυβα επίπεδης έλασης στη χώρα, καθώς και μονάδες παραγωγής υάλου. Οι βιομηχανικοί εταίροι που έχουν υπογράψει τη συνεργασία στην περίπτωση του Toledo περιλαμβάνουν την General Electric Aviation, η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 ανακοίνωσε συνεργασία με την Airbus για την ανάπτυξη κινητήρων αεροσκαφών με καύσιμα υδρογόνου. Άλλοι εταίροι είναι ο κατασκευαστής γυαλιού Owens-Illinois, ο κατασκευαστής ηλιακών panels First Solar και ο παραγωγός βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών LanzaTech.

Με αφθονία κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, η Συμμαχία Ohio Clean Hydrogen Hub Alliance με έδρα το Columbus θα επικεντρωθεί στο «μπλε» υδρογόνο. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται σε ένα μικρό αριθμό μονάδων παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές καταναλώνουν το υδρογόνο για τις δικές τους βιομηχανικές ανάγκες, όπως η παραγωγή λιπασμάτων και συνθετικών καυσίμων.

Στις ΗΠΑ, μια μονάδα «μπλε» υδρογόνου που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας στο Texas, την οποία εκμεταλλεύεται η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών αερίων Air Products, είναι σε λειτουργία από το 2013. Η παραγωγή της μονάδας χρησιμοποιείται στη διύλιση πετρελαίου, ενώ το CO2 διοχετεύεται με σωλήνες στα κοιτάσματα πετρελαίου για ενισχυμένη ανάκτηση του. Η Air Products δήλωσε τον Οκτώβριο του 2021 ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 4,5 δισ. δολαρίων για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου στη Louisiana, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται το 2026.

Η πρωτοβουλία HyDeal Los Angeles της Green Hydrogen Coalition προβλέπει κόστος για το «πράσινο» υδρογόνο κάτω από 2$/kg. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθούν αγωγοί για τη μεταφορά και αποθήκευση του υδρογόνου σε τεχνητά σπήλαια σε αλατοφόρους γεωλογικούς σχηματισμούς. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει εντοπίσει ζήτηση για 1-3 εκατομμύρια τόνους του ελαφρού αερίου στις βαριές μεταφορές, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη περιοχή του Los Angeles.

Ο μεγαλύτερος υποψήφιος καταναλωτής για το HyDeal LA είναι το Τμήμα Ύδρευσης και Ηλεκτρισμού του Los Angeles, το οποίο λειτουργεί τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή, με συνδυασμένη ισχύ 1600 MW. Το Los Angeles διαθέτει επίσης σημαντικές δραστηριότητες τσιμέντου και πετρελαίου και φιλοξενεί περισσότερους σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στις ΗΠΑ.

Ένα ευρωπαϊκό μοντέλο

Η πρωτοβουλία HyDeal LA βασίζεται στο HyDeal Ambition της Ευρώπης, μια συμμαχία παραγωγών και καταναλωτών που έχουν δεσμευτεί να παράγουν και να χρησιμοποιούν 3,6 εκατομμύρια τόνους «πράσινου» υδρογόνου ετησίως με κόστος 1,50 €/kg έως το 2030, κόστος που ισοδυναμεί με την τιμή του παραδιδόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η συμμαχία σχηματίστηκε αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020 έναν στόχο για 10 εκατομμύρια τόνους «πράσινου» υδρογόνου ετησίως έως το 2030. Το πρώτο παράρτημα της HyDeal Ambition, η HyDeal España, θα διοχετεύσει «πράσινο» υδρογόνο που παράγεται σε εγκαταστάσεις με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στη βόρεια Ισπανία, σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα στην περιοχή, με έτος εκκίνησης το 2025.

Αυτό το έργο στοχεύει σε μια παρεχόμενη ισχύ ηλεκτρόλυσης 7,4 GW έως το 2030. Οι εταίροι στο εγχείρημα περιλαμβάνουν τη χαλυβουργία ArcelorMittal, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να μειώσει στο μισό τις εκπομπές CO2 από τις ισπανικές δραστηριότητές της εντός πέντε ετών, μέσω της χρήσης «πράσινου» υδρογόνου.

Ο Jonathan Lewis, υπεύθυνος για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στο τομέα των μεταφορών στη μη κερδοσκοπική Clean Air Task Force και σύμβουλος του HyDeal LA, λέει ότι το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και σημειώνει ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει λάβει κάποιες αντιδράσεις από υποψήφιους φορείς ανάπτυξης κόμβων σχετικά με την απαίτηση για ίδιες επενδύσεις ύψους 50%, επικροτεί το πρόγραμμα ανάπτυξης των συγκεκριμένων κόμβων.

«Το πιο σημαντικό μέρος της πολιτικής είναι ότι αναπτύσσει τόσο την πλευρά της ζήτησης όσο και την πλευρά της προσφοράς. Καμία πλευρά δεν χρειάζεται να αναλάβει κίνδυνο», λέει. «Καθώς οι παραγωγοί αναπτύσσουν παραγωγική ικανότητα, γνωρίζουν ότι γίνονται επενδύσεις και από την πλευρά της ζήτησης».

Είναι πιθανό να χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση για τον επιμερισμό του κόστους. Ο Calzonetti λέει ότι ελπίζει να προσελκύσει υποστήριξη από άλλες πολιτείες και ιδρύματα. Λέει ότι το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να προσπαθήσει να προωθήσει διαπολιτειακές συνεργασίες, ίσως συνδυάζοντας τη πρωτοβουλία του Toledo με αυτή του Illinois, την πολιτεία με τους πιο εμπορικούς πυρηνικούς σταθμούς. Η πρόταση του Illinois περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Urbana-Champaign και το Εθνικό Εργαστήριο Argonne.

Αν και υπάρχει «τεράστια ζήτηση» για υδρογόνο σε βιομηχανικές εφαρμογές, λέει, πολλά θα εξαρτηθούν από την τιμή. Το πρόγραμμα Hydrogen Shot του Υπουργείου Ενέργειας, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, καθόρισε ένα στόχο κόστους για το «πράσινο υδρογόνο» στο 1$/kg σε 10 χρόνια. Αυτό είναι μια μείωση 80% από το τρέχον κόστος των περίπου 5$/kg, λέει το Υπουργείο.

«Δεν πρέπει να το βλέπουμε αυτό ως ανταγωνισμό μεταξύ περιοχών», είπε ο Perlman από το Houston σε μια συζήτηση που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Energy Futures Initiative. «Η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου είναι από όπου θα προέλθει η πραγματική δύναμη. Πρέπει να υπάρχει πανεθνική συνεργασία για να δημιουργήσουμε μια εθνική αγορά για το υδρογόνο».

Πηγή: physicstoday.scitation.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER