Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για τα πλαστικά επικεντρώνεται γύρω από το ό,τι αποτελούν ταυτόχρονα όφελος και απειλή για την κοινωνία.
Συχνά τα πλαστικά θεωρούνται ως ένα εξαιρετικό υλικό αφού η εφεύρεσή τους κατέστησε δυνατή τη διάθεση ευπαθών αγαθών σχεδόν σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ωστόσο, με την επικράτηση του ελεύθερου εμπορίου, το πλαστικό που κατασκευάζεται αυξάνεται εκθετικά. Καθώς ο χρόνος ημιζωής των πλαστικών μίας χρήσης είναι πάνω από 250 χρόνια, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ότι τα πλαστικά είτε πρέπει να αφαιρεθούν από την αξιακή αλυσίδα ή να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν για τη δημιουργία βιώσιμων αποβλήτων.
Τα πλαστικά είναι απαραίτητα για τον σύγχρονο τρόπο ζωής εφόσον κάνουν τα προϊόντα ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά. Μας βοηθούν επίσης να εξοικονομήσουμε ενέργεια και πόρους. Ωστόσο, το σημαντικό μειονέκτημά τους είναι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν. Εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, η ποσότητα αυτών στα υδάτινα οικοσυστήματα προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2040, προσθέτοντας επιπλέον 750 δισ. κιλά πλαστικού στο περιβάλλον.
Τα περισσότερα πλαστικά κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή τους αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το παράδοξο των πλαστικών; Μέσω μιας κυκλικής οικονομίας πλαστικών που θα βασίζεται στην ανακύκλωση. Η ανακύκλωση πλαστικών μπορεί να ενισχυθεί με μια απλή παρότρυνση για δράση που βασίζεται στο διαχωρισμό και ανακύκλωση στην πηγή.
Τα πλαστικά είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρετικά μεγάλων μορίων γνωστών ως πολυμερών. Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργούν πολυμερή πριν από αρκετές δεκαετίες. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διστακτικοί απέναντι στα πολυμερή, μερικά από τα αγαπημένα μας φυσικά αντικείμενα αποτελούνται από αυτά. Το πλαστικό είναι ένα τεχνητό πολυμερές.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Greenpeace, κανένα πλαστικό - ούτε καν μπουκάλια αναψυκτικού, τα πιο συνήθη πλαστικά που απορρίπτονται σε κάδους ανακύκλωσης - δεν πληρεί τον ορισμό για να θεωρηθεί «ανακυκλώσιμο», σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτει η πρωτοβουλία New Plastic Economy του Ιδρύματος Ellen MacArthur. Ένα πλαστικό πρέπει να έχει ποσοστό ανακύκλωσης 30% για να φτάσει σε αυτό το πρότυπο. Κανένα είδος πλαστικού δεν έχει ανακυκλωθεί και επαναχρησιμοποιηθεί ποτέ κοντά σε αυτό το ποσοστό. Συγχρόνως, η ανακύκλωση πλαστικού απαιτεί συχνά εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Κάποιες, λίγες, χώρες έχουν ζητήσει την πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βιώσιμο καθώς τα πλαστικά αποτελούν κρίσιμο μέρος της αξιακής αλυσίδας που καθιστά τα προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά σε προσιτή τιμή.
Επίσης, το πλαστικό δεν μπορεί απλώς να χωριστεί σε ομάδες διαφορετικών κοινωνικών αξιών, όπως αναγκαίες χρήσεις έναντι σπατάλης ή αποδεκτές χρήσεις έναντι επικίνδυνων. Για παράδειγμα, πολλά πλαστικά είναι απαραίτητα στις μεταφορές και στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Με βάση τα παραπάνω, εξαιρετικά σημαντική για τη βιώσιμη χρήση πλαστικών είναι η ενθάρρυνση της καινοτομίας στην ανακύκλωση. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν επιδοτήσεις και χαμηλότερους φόρους για τα ανακυκλωμένα αγαθά και να διευκολύνουν τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων χαμηλού επιτοκίου για ανάλογες δράσεις. Οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν χρόνο και κεφάλαια σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε σχέση με τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν ή να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσοστό ανακυκλωμένων αγαθών στο οικοσύστημά τους.
Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να υποστηριχθούν προκειμένου να βρουν εμπορικά βιώσιμες μεθόδους για την ανακύκλωση όλων των ειδών πλαστικών με μικρή αρχική επένδυση. Αυτό θα εξασφαλίσει ταχύτερη υιοθέτηση των τεχνολογιών ανακύκλωσης και θα διασφαλίσει ότι η μη βιώσιμη φύση ενός ιδιαίτερα χρήσιμου προϊόντος, όπως το πλαστικό, είναι τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο διαχειρίσιμη.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τα πλαστικά εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς στην καθημερινή μας ζωή. Για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων πρέπει να προχωρήσουμε προς μια κυκλική οικονομία και να κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί αλλάζοντας τις συνήθειές μας, ξεκινώντας την ανακύκλωση στο σπίτι και απορρίπτοντας το πλαστικό με τρόπο που να επιτρέπει την ανακύκλωσή του.
Πηγή: indiatimes.com