Σε μια κυκλική οικονομία, τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Αυτό μειώνει τη χρήση πολύτιμων πρώτων υλών και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας περιλαμβάνουν το Circulars Accelerator, ένα πρόγραμμα καινοτομίας που λειτουργεί σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο τρόπος που ζούμε τώρα χρησιμοποιεί 60% περισσότερους πόρους από αυτούς που μπορεί να προσφέρει η Γη και δημιουργεί πάρα πολλά απόβλητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία θεωρείται ευρέως ως ο δρόμος προς τα εμπρός.
Τι είναι η κυκλική οικονομία;
Σε μια κυκλική οικονομία, τα πράγματα φτιάχνονται και καταναλώνονται με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση των παγκόσμιων πόρων, περιορίζει τα απόβλητα και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Τα προϊόντα διατηρούνται σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσω επισκευής, ανακύκλωσης και επανασχεδιασμού, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
Στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, διατηρούνται στην οικονομία και επαναχρησιμοποιούνται όπου είναι δυνατόν.
Γιατί είναι σημαντική η κυκλική οικονομία;
Η κυκλική οικονομία είναι μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές γραμμικές οικονομίες, όπου παίρνουμε πόρους, παράγουμε αγαθά, τα καταναλώνουμε και τα πετάμε. Αυτός ο τρόπος ζωής καταναλώνει πεπερασμένες πρώτες ύλες και παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως.
Η εξόρυξη και η επεξεργασία πρώτων υλών επηρεάζει το περιβάλλον και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2.
Μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει αξία 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, σύμφωνα με μια έκθεση της Accenture.
Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο πιο «κυκλικό»;
Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί πρέπει όλοι να κάνουν αλλαγές.
Παραδείγματα παρατίθενται στο Circularity Gap Report, μία ετήσια αναφορά για την κατάσταση της κυκλικής οικονομίας, που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Οι ιδέες για τη δημιουργία λιγότερων εκπομπών περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση τα φυτά και την αγορά τροφίμων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη σπανιότερη χρήση αεροπορικών πτήσεων και την κοινή χρήση οχημάτων.
Τα σπίτια, τα γραφεία και άλλα κτίρια μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να έχουν πολλαπλές χρήσεις. Για παράδειγμα, ένας χώρος γραφείων που είναι επίσης κοινοτικό κέντρο και νυχτερινό σχολείο.
Θα πρέπει επίσης να είναι εύκολη και οικονομικά προσιτή η επισκευή προϊόντων, όπως ένα κινητό τηλέφωνο με παλιά μπαταρία.
Είναι η ανακύκλωση μέρος της κυκλικής οικονομίας;
Η ανακύκλωση περιλαμβάνει τη μετατροπή των απορριμμάτων σε νέα υλικά και αντικείμενα. Αυτή η ίδια η διαδικασία χρησιμοποιεί ενέργεια και δημιουργεί εκπομπές, επομένως μπορεί ακόμα να συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σε μια ιδανική κυκλική οικονομία, τα προϊόντα επανασχεδιάζονται έτσι ώστε να διαρκούν αρκετούς κύκλους ζωής – αντί να ανακυκλώνονται αμέσως. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την αναδιανομή προϊόντων.
Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κυκλική οικονομία;
Υπάρχει ήδη ένας αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών και τεχνολογιών κυκλικής οικονομίας σε εξέλιξη.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Circulars Accelerator, ένα εξάμηνο πρόγραμμα που εκτελείται από την UpLink, την πλατφόρμα καινοτομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την καινοτομία στην κυκλική οικονομία. Το 2022, 17 νεοφυείς επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Περιλαμβάνουν την Aquacycl, μια αμερικανική εταιρεία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από μη επεξεργάσιμα λύματα, την Done Properly, μια εταιρεία στη Χιλή που αναπτύσσει βιώσιμα συστατικά τροφίμων και την Green Mining, μια εταιρεία στη Βραζιλία που ανακυκλώνει συσκευασίες καταναλωτών.
Το Scale360° είναι μια άλλη πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας του Φόρουμ για να βοηθήσει τους ανθρώπους της τεχνολογίας, τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής και κατανάλωσης των προϊόντων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία για την εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των «λευκών συσκευών», όπως τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων.
Άλλες εταιρείες που οδηγούν την καινοτομία στην κυκλική οικονομία είναι η σουηδική μάρκα τζιν, Nudie. Προσφέρει υπηρεσία επισκευής για όλη τη ζωή στα τζιν της και δηλώνει ότι επισκεύασε περισσότερα από 60.000 ζευγάρια τζιν το 2019.
Πηγή: weforum.org