Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα νέους κανόνες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις συσκευασίες, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της συνεχώς αυξανόμενης πηγής αποβλήτων.
Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να περιορίσουν την τάση αύξησης των αποβλήτων συσκευασίας, να εξασφαλίσουν επιλογές επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών, να καταργήσουν τις περιττές συσκευασίες, να περιορίσουν την υπερσυσκευασία και να παρέχουν σαφείς ετικέτες για την υποστήριξη της σωστής ανακύκλωσης.
Κατά μέσο όρο, κάθε Ευρωπαίος παράγει σχεδόν 180 κιλά αποβλήτων συσκευασίας ετησίως. Οι συσκευασίες είναι ένας από τους κύριους τομείς χρήσης πρωτογενών υλικών, καθώς το 40% των πλαστικών και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, προορίζονται για εφαρμογές συσκευασίας. Χωρίς ανάληψη δράσης, η ΕΕ θα έβλεπε περαιτέρω αύξηση 19% στα απόβλητα συσκευασιών έως το 2030, ενώ ειδικότερα για τα απόβλητα πλαστικών συσκευασιών, ακόμη και αύξηση 46%.
Για τον κλάδο, οι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ειδικά για τις μικρότερες εταιρείες. Επίσης, θα μειώσουν την ανάγκη για πρωτογενή υλικά, ενισχύοντας την ικανότητα ανακύκλωσης της Ευρώπης και θα καταστήσουν την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από πρωτογενείς πόρους και εξωτερικούς προμηθευτές. Τέλος, θα βάλουντον τομέα της συσκευασίας σε τροχιά ουδετερότητας ως προς το κλίμα έως το 2050, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης κατευθύνσεις για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία σχετικά με τα βιολογικά, κομποστοποιήσιμα και βιοαποδομήσιμα πλαστικά και πώς πρέπει να σχεδιάζονται, να απορρίπτονται και να ανακυκλώνονται.
Δειτε ακομη
Οι προτάσεις αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του επιμέρους στόχου για αειφόρα προϊόντα. Ανταποκρίνονται επίσης σε συγκεκριμένα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η προτεινόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας έχει τρία κύρια αντικείμενα. Το πρώτο είναι να αποτραπεί η δημιουργία αποβλήτων γενικότερα, να μειωθεί η ποσότητα των συσκευασιών, να μειωθεί η περιττή συσκευασία και να προωθηθούν επαναχρησιμοποιούμενες και επαναπληρώσιμες λύσεις συσκευασίας.
Το δεύτερο είναι να ενισχυθεί η υψηλής ποιότητας («κλειστού βρόχου») ανακύκλωση, και να γίνουν όλες οι συσκευασίες στην αγορά της Ε.Ε ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο έως το 2030.
Το τρίτο αντικείμενο είναι να μειωθεί η ανάγκη για πρωτογενείς φυσικούς πόρους και να δημιουργηθεί μια αγορά που θα λειτουργεί αποτελεσματικά με χρήση δευτερογενών πρώτων υλών, αυξάνοντας τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες μέσω υποχρεωτικών στόχων.
Σε επίπεδο αριθμητικών στόχων, τα απόβλητα συσκευασίας πρέπει να μειωθούν κατά 15% έως το 2040 κατά κεφαλήν ανά κράτος μέλος σε σύγκριση με το 2018. Αυτό θα οδηγήσει σε συνολική μείωση των αποβλήτων συσκευασίας στην Ε.Ε κατά 37% περίπου σε σύγκριση με το σενάριο της μη ύπαρξης νέων κανόνων. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τόσο μέσω της επαναχρησιμοποίησης όσο και της ανακύκλωσης.
Για να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση ή την επαναπλήρωση των συσκευασιών, η οποία έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία 20 χρόνια, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν ένα ορισμένο ποσοστό των προϊόντων τους στους καταναλωτές σε επαναχρησιμοποιήσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες. Για την αντιμετώπιση σαφώς περιττών συσκευασιών, ορισμένες μορφές συσκευασίας θα απαγορευθούν.
Επιπλέον, πολλά επιμέρους μέτρα στοχεύουν να καταστήσουν τις συσκευασίες πλήρως ανακυκλώσιμες έως το 2030. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό κριτηρίων σχεδιασμού για τις συσκευασίες. δημιουργία υποχρεωτικών συστημάτων επιστροφής για πλαστικές φιάλες και δοχεία αλουμινίου, καθώς και τη διευκρίνιση ποιοι, πολύ περιορισμένοι, τύποι συσκευασιών πρέπει να είναι κομποστοποιήσιμοι, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τις απορρίψουν στα βιολογικά απόβλητα.
Θα υπάρχουν επίσης υποχρεωτικοί συντελεστές ανακυκλωμένων πρώτων υλών που οι παραγωγοί πρέπει να συμπεριλάβουν στις νέες πλαστικές συσκευασίες. Αυτό θα βοηθήσει να μετατραπεί το ανακυκλωμένο πλαστικό σε πολύτιμη πρώτη ύλη, όπως ήδη διαφαίνεται από το παράδειγμα των φιαλών PET στο πλαίσιο της οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης.
Πηγή: fibre2fashion.com