Μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και χαμηλών ρύπων: τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μόνο μια από τις δαθέσιμες επιλογές

Μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και χαμηλών ρύπων: τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μόνο μια από τις δαθέσιμες επιλογές

Οι καταναλωτές αρχίζουν να βλέπουν ηλεκτρικά φορτηγά να κάνουν παραδόσεις προϊόντων. Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να είναι κατάλληλη για επιβατικά αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά σε αστικά περιβάλλοντα, αλλά ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη για άλλους τύπους οχημάτων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μια ομάδα ειδικών, νωρίτερα φέτος, συζήτησε το μέλλον για τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα από κατασκευαστές και λιμάνια σε κέντρα διανομής λιανικής και καταστήματα στο συνέδριο NRF Supply Chain 360. Μεταξύ αυτών ήταν ο Paul Rosa, ανώτερος αντιπρόεδρος προμηθειών και σχεδιασμού στόλου στην Penske Truck Leasing, ο Steve Mignardi, αντιπρόεδρος για την ανάπτυξη αγοράς της Daimler Trucks North America. και ο Mike Roeth, εκτελεστικός διευθυντής του North American Council for Freight Efficiency και επικεφαλής οδικών μεταφορών για την RMI.

Η ομάδα των ειδικών ανέφερε ότι η ζήτηση για λιγότερο ρυπογόνα φορτηγά μειωμένων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσει να επιταχύνεται. Συμφώνησαν επίσης ότι τα μεγάλα φορτηγά στο μέλλον, πιθανότατα θα τροφοδοτούνται από μια ποικιλία καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών. Ο τύπος του καυσίμου που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός φορτηγού, δεδομένων των τρεχουσών και του προσεχούς μέλλοντος τεχνολογιών, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος και το βάρος του φορτίου, η απόσταση που θα διανύσει, η προβλεψιμότητα της διαδρομής και η διαθέσιμη υποδομή τροφοδοσίας καυσίμων.

Η μετακίνηση ρυμουλκούμενων σε περιορισμένο χώρο, όπως ένα λιμάνι ή ένα κέντρο διανομής, είναι ένας τύπος ανάγκης. Τα φορτηγά που εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη, είναι γνωστά ως yard-tractors. Αυτά τα φορτηγά παραμένουν σε μια κεντρική τοποθεσία και χρειάζονται μόνο να μετακινήσουν τα ρυμουλκούμενα ή ακόμα και να εγκαταλείψουν την κλειστή περιοχή για πολύ μικρές αποστάσεις. Σε αυτό το σενάριο χρήσης, ένα ηλεκτρικό φορτηγό με μπαταρία μπορεί να είναι πολύ κατάλληλο. Θα είναι λιγότερο ρυπογόνο και πιθανότατα λιγότερο δαπανηρό κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα αντίστοιχα φορτηγά.

Ένα άλλο σενάριο περίπτωσης χρήσης είναι ένα φορτηγό που μεταφέρει εμπορεύματα για σχετικά σύντομες, συνεπείς και προβλέψιμες διαδρομές μεταξύ ενός μικρού αριθμού σημείων. Σε αυτό το σενάριο, ένα φορτηγό μπορεί να διανύσει μόνο μερικές εκατοντάδες μίλια μεταξύ των στάσεων ανεφοδιασμού. Με μια σταθερή διαδρομή, οποιαδήποτε υποδομή ανεφοδιασμού είναι αναγκαία να υφίσταται σε σταθερά, περιορισμένα σημεία, με τα σημεία αυτά να βρίσκονται πιθανότατα σε προκαθορισμένους προορισμούς παράδοσης και παραλαβής εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ακόμα και τα φορτηγά που κινούνται με φυσικό αέριο ή κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, μπορεί να είναι κατάλληλες και λιγότερο ρυπογόνες επιλογές. Για σύντομες διαδρομές, μπορεί ακόμη και να είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρίες, αν και ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη επαναφόρτιση των μπαταριών, θα συνεχίσει να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα βραχυπρόθεσμα.

Τα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων παρουσιάζουν σημαντικά πιο περίπλοκες προκλήσεις. Διανύουν χιλιάδες μίλια σε διαδρομές που μπορούν να αλλάξουν δραματικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα φορτηγό που μεταφέρει εμπορεύματα από ένα κέντρο διανομής σε ένα κατάστημα λιανικής, μπορεί να εκτραπεί σε άλλο κατάστημα μετά την αναχώρηση από το κέντρο διανομής, εάν αυτό το κατάστημα έχει ξαφνικά μεγαλύτερη ανάγκη για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.

Οι αποστάσεις που πρέπει να διανύουν τα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων σε λιγότερο προβλέψιμες και με μεγάλες απαιτήσεις ευελιξίας διαδρομές, σημαίνουν ότι κάθε καύσιμο που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των φορτηγών αυτών πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Αυτό καθιστά τη μετάβαση από το ντίζελ ιδιαίτερα δύσκολη για αυτό το σενάριο χρήσης επί του παρόντος.

Έναν επιπλέον παράγοντα που εμποδίζει τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα, αποτελούν οι προκλήσεις και το κόστος που σχετίζονται με τη διατήρηση ενός στόλου μη τυποποιημένων οχημάτων. Σε έναν παραδοσιακό στόλο φορτηγών που αποτελείται μόνο από φορτηγά που κινούνται με ντίζελ, η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών που χρειάζονται συνήθως για επισκευές και συντήρηση, είναι αρκετά εύκολη επειδή τα εξαρτήματα για τη συντήρηση ενός φορτηγού ταιριάζουν συνήθως με όλα τα άλλα φορτηγά.

Αυτό δεν ισχύει σε έναν στόλο που αποτελείται από οχήματα που κινούνται με διαφορετικά καύσιμα. Τα ανταλλακτικά για ένα φορτηγό που λειτουργεί με μπαταρία είναι διαφορετικά από πολλά από τα ανταλλακτικά ενός οχήματος που τροφοδοτείται από φυσικό αέριο, κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ή ντίζελ. Επιπλέον, η εκπαίδευση που χρειάζονται οι μηχανικοί για τη σωστή συντήρηση των φορτηγών, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Το κόστος διατήρησης του κατάλληλου αποθέματος ανταλλακτικών και η πρόσληψη μηχανικών με τις σχετικές πιστοποιήσεις, καθιστά πιο δαπανηρή τη διαχείριση ενός στόλου διαφορετικών οχημάτων.

Αν και οι προκλήσεις είναι σημαντικές, οι συμμετέχοντες στο NRF Supply Chain 360 συμφώνησαν ότι η ζήτηση για λιγότερο ρυπογόνα φορτηγά που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αυξάνεται. Πολλοί παραλήπτες εμπορευμάτων επικοινωνούν με τους μεταφορείς τους, ζητώντας να μετακινηθεί το φορτίο τους με φορτηγά που έχουν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές εκπομπές. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο πιστεύουν επίσης ότι οι νέες τεχνολογίες και οι οικονομίες κλίμακας, θα κάνουν τη μετάβαση ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: nrf.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER