Η ΕΕ προτείνει κανονισμό για εύκολη αντικατάσταση των μπαταριών φορητών συσκευών

Η ΕΕ προτείνει κανονισμό για εύκολη αντικατάσταση των μπαταριών φορητών συσκευών

Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για την υποχρεωτική χρήση του USB-C ως τυπική θύρα φόρτισης για smartphone και συσκευές διαφόρων τύπων, η Ε.Ε προτείνει έναν νέο κανονισμό για να κάνει τις μπαταρίες πιο βιώσιμες και επαναχρησιμοποιήσιμες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο νέος κανονισμός καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της μπαταρίας, από τις πρώτες ύλες έως την απόρριψη, και στόχος είναι να οδηγήσει τους κατασκευαστές smartphones να επαναφέρουν στο σχεδιασμό μπαταρίες που είναι εύκολα αντικαταστάσιμες από τον χρήστη.

Η προσωρινή συμφωνία για την αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε για τις μπαταρίες στοχεύει στο να καταστήσει ευκολότερη την αφαίρεση και την αντικατάσταση όλων των τύπων μπαταριών που πωλούνται στην Ε.Ε. Επιδιώκει επίσης να παρέχει στους καταναλωτές καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τις μπαταρίες που αγοράζουν μέσω σημάνσεων και κωδικών QR που αναφέρουν τη χωρητικότητα, την απόδοση, την ανθεκτικότητα, τη χημική σύνθεση, καθώς και σήμανση για τον τρόπο απόρριψής των μπαταριών.

Επιπλέον, η Ε.Ε θα απαιτήσει από τους κατασκευαστές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική «δέουσας επιμέλειας» για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων που συνδέονται με την προμήθεια, την επεξεργασία και την εμπορία πρωτογενών και δευτερογενών πρώτων υλών για μπαταρίες. Ο κανονισμός ορίζει επίσης ελάχιστα επίπεδα ανακυκλωμένων υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή νέων μπαταριών: 16% κοβάλτιο, 85% μόλυβδος, 6% λίθιο και 6% νικέλιο.

Ένα δελτίο τύπου για το θέμα αποκαλύπτει ότι ο νέος κανονισμός θα ισχύει για φορητές μπαταρίες, μπαταρίες SLI (Starting, Lighting or Ignition of vehicles), μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς (LMT, παροχή ισχύος για την κίνηση δίτροχων, όπως ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα), μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και βιομηχανικές μπαταρίες. Οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ½ χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για να σχεδιάσουν φορητές μπαταρίες για συσκευές που θα επιτρέπουν στους χρήστες να τις «αφαιρούν και να τις αντικαθιστούν εύκολα μόνοι τους».

Η υποχρέωση προσφοράς φορητών μπαταριών που αντικαθίστανται από τον χρήστη θα είναι μια πρόκληση για τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Samsung, καθώς τα περισσότερα smartphones και φορητοί υπολογιστές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά διατίθενται με μη αφαιρούμενες μπαταρίες. Ο κανονισμός θα μπορούσε να αναγκάσει αυτές τις εταιρείες να επανεξετάσουν πλήρως τον σχεδιασμό των προϊόντων τους και να επαναφέρουν αφαιρούμενα καλύμματα σε smartphones και φορητούς υπολογιστές για να βοηθήσουν τους χρήστες να αφαιρούν και να αντικαθιστούν εύκολα την μπαταρία.

Η τελική έγκριση των νέων κανονισμών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Πηγή: xda-developers.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER