Η ΕΕ ενισχύει τη θέση της έναντι της εξόρυξης από τα βάθη των ωκεανών

Η ΕΕ ενισχύει τη θέση της έναντι της εξόρυξης από τα βάθη των ωκεανών

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη 2η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια ανακοίνωση που, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη θέση του μπλοκ κατά της εξόρυξης σε ωκεάνια βάθη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η ιδέα της απαγόρευσης της εξόρυξης ορυκτών στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών της Ε.Ε ήταν ένα από τα πολλά στοιχεία της ατζέντας της Ε.Ε για τη Διεθνή Διακυβέρνηση των Ωκεανών (International Ocean Governance, IOG), η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στην Πορτογαλία από τον Josep Borrell, ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας (High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy), και τον Virginijus Sinkevičius, Επίτροπο για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία.

Το έγγραφο ξεκινά με την αναγνώριση της επιδείνωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της επικίνδυνης μείωσης της βιοποικιλότητας που επηρεάζει τους παγκόσμιους ωκεανούς και ορίζει τη δέσμευση της Ε.Ε να «προστατεύσει τον βυθό της θάλασσας, απαγορεύοντας την εξόρυξη σε μεγάλα βάθη, που καταστρέφει τον πυθμένα και τη ρύθμιση, όπου χρειάζεται, της χρήσης αλιευτικών εργαλείων που είναι πιο επιβλαβή για τη βιοποικιλότητα».

Η νέα ατζέντα θεωρείται σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βασίζεται επίσης σε προηγούμενες εκκλήσεις της Ένωσης για την απαγόρευση της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη έως ότου καλυφθούν τα επιστημονικά κενά και είναι δυνατό να διασφαλιστεί ότι η εξόρυξη χρυσού, χαλκού ή σπάνιων γαιών από τον βυθό της θάλασσας δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ο οδικός χάρτης, ωστόσο, επισημαίνει ότι παρόμοιες προσπάθειες για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από μια σειρά επιβλαβών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης, θα πρέπει να αναληφθούν και από άλλα κράτη έτσι ώστε η πρωτοβουλία 30×30 για την προστασία των ωκεανών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να ορίσουν το 30% της ηπειρωτικής και θαλάσσιας έκτασης ως προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, και έχει εγκριθεί από την Ε.Ε, την G7 και άλλους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα τους ωκεανούς μας. Με τη νέα μας πρόταση για έναν Νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Sinkevičius. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους παγκόσμιους εταίρους μας για να επιτύχουμε βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και υγιή θαλάσσια ζωή σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή δεσμεύει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ για δράσεις για τη βιοποικιλότητα στους ωκεανούς και τις παράκτιες περιοχές και για το κλίμα παγκοσμίως. Σήμερα, καλούμε όλους τους διεθνείς εταίρους μας να ενισχύσουν την εφαρμογή των κοινών μας δεσμεύσεων και να επικεντρωθούν σε ενέργειες για τους ωκεανούς ενόψει της επερχόμενης COP 15 για τη βιοποικιλότητα».

Πηγή: Mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER