Ε.Ε: Μετά τα πλαστικά καλαμάκια καταργεί και τις κάψουλες καφέ

Ε.Ε: Μετά τα πλαστικά καλαμάκια καταργεί και τις κάψουλες καφέ

Μέτρα που θα αφορούν στη βιομηχανία συσκευασίας αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων. Τα μέτρα θα αφορούν σε μια σειρά προϊόντων, από τα κάψουλες του καφέ έως τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg, οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, όπου παρατηρείται σημαντική χρήση νέου πλαστικού και χαρτιού. Συγκεκριμένα, οι χώρες και οι επιχειρήσεις της Ε.Ε θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία- συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά προϊόντα μπορούν να ανακυκλώνονται εύκολα ή να βιοδιασπώνται φυσικά. Οι κανόνες θα επηρεάσουν τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και η χημική παραγωγή.

Στην Ε.Ε, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και ο σχεδιασμός συχνά δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα μέτρα καλύπτουν τα πάντα, από αυτοκόλλητα σε μήλα έως τσάντες μεταφοράς μιας χρήσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025.

«Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη συσκευασία θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και αναθεώρησης.

«Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση». 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER