ΔΕΗ: Προκήρυξη νέου mega φωτοβολταϊκού 550 MW στην Πτολεμαΐδα

ΔΕΗ: Προκήρυξη νέου mega φωτοβολταϊκού 550 MW στην Πτολεμαΐδα

Με την προκήρυξη, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, η ΔΕΗ πραγματοποιεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού της μίγματος, συμβάλλοντας έτσι τόσο στη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, όσο και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Το έργο έχει ισχύ 550 MW και πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα πρώην λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία παρέμειναν στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ, πλην ΦΠΑ, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την προμήθεια του εξοπλισμού (εκτός των πάνελ), την εγκατάστασή του και την έναρξη λειτουργίας του έργου. Ο εξοπλισμός των πάνελ θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι το πάρκο να ολοκληρωθεί έως το 2024, καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτρισή του θα είναι 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου 48 μήνες.

Πώληση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΡΡΑ

Το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να μην «περάσει» το πάρκο μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ, ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης. Αντίθετα, η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή του θα διατίθεται μέσω εταιρικής σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPA), με αγοραστή τη μητρική της εταιρεία.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας την κατατάσσει αυτή τη στιγμή στην τρίτη μεγαλύτερη ανάλογη επένδυση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Solaria Energía στην κεντρική Ισπανία, ενώ στην ίδια χώρα η Iberdrola αναπτύσσει μία φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 590 MW. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία έργο αυτή τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW. Τα σκήπτρα πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο και μεγαλύτερο έργο από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα. 

Επιτάχυνση των ΑΠΕ ως «απάντηση» στην κρίση

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η ΔΕΗ είναι έως το 2026 να έχει σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Μάλιστα, όπως είχε τονίσει στην πρόσφατη ετήσια τακτική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, η επιχείρηση έχει ήδη αδειοδοτήσει το 80% των μονάδων που περιλαμβάνει αυτός ο στόχος.

Μιλώντας λίγες ημέρες αργότερα σε συνέδριο, ο κ. Στάσσης είχε επισημάνει ότι, «απαντώντας» στην ενεργειακή κρίση, η ΔΕΗ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους στόχους για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και επιταχύνοντας τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Όπως πρόσθεσε, η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία, αλλά και θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί η ΔΕΗ για την «πράσινη στροφή» της, υπογράμμισε πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (σε μία αναλογία περίπου 2/3), επειδή πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει την γρήγορη υλοποίηση νέων έργων. Αντίστοιχα, περίπου το 1/3 νέων σταθμών αφορά πάρκα αιολικής ενέργειας, μία ενεργειακή πηγή που ενδιαφέρει πολύ την επιχείρηση, με τα έργα ωστόσο να μπορούν να υλοποιηθούν με πιο αργούς ρυθμούς.

Πηγή: https://www.insider.gr

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER