Το πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά απόβλητα έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν κάνει την σύγχρονη καθημερινότητα πιο εύκολη για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, τα smartphones, ως υπολογιστές τσέπης, είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες συσκευές ειδικά για όσους ζουν στις σύγχρονες πόλεις.
Ωστόσο, μεταξύ smartphones, υπολογιστών, τηλεοράσεων, εκτυπωτών και άλλων ηλεκτρονικών ειδών, μοιάζουμε «παγιδευμένοι» σε έναν κύκλο αγορών και περιοδικής αντικατάστασης προϊόντων λόγω κυκλοφορίας νέων και πιο εξελιγμένων εκδόσεων, που δημιουργεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα που προκύπτουν. Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο δείχνει να γίνεται σοβαρότερο, με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς, τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι συνεπώς σημαντικό το θέμα να αντιμετωπιστεί και να δούμε και τις θετικές επιπτώσεις που θα επιφέρει μία αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Ανάγκη για λιγότερους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων
Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολλή συζήτηση για τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας όσον αφορά τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα διατηρούν τις συσκευές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα τις δίνουν σε κάποιους άλλους όταν πλέον θέλουν να τις αντικαταστήσουν ή εναλλακτικά θα τις ανακυκλώνουν. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει τα σχετικά απόβλητα, και κατά συνέπεια, θα μειώσει τις ανάγκες για δημιουργία νέων ή επέκταση υφιστάμενων χώρων υγειονομικής ταφής.
Μείωση των τοξινών στο περιβάλλον
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα (στα οποία συνήθως κατατάσσουμε μόνο τα smartphones, τους υπολογιστές και άλλα παρόμοια προϊόντα, αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε περιέχει ηλεκτρονικά κυκλώματα και, ίσως, μία η περισσότερες μπαταρίες), εάν αποτεθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές χημικές στοιχεία, όπως υδράργυρο και μόλυβδο. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, δημιουργώντας πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στα οικοσυστήματα για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο για τη περιοχή που φιλοξενεί άμεσα τα απόβλητα αλλά και για την ποιότητα του εδάφους, του νερού και του αέρα σε γειτονικές τοποθεσίες.
Ανάκτηση κρίσιμων μετάλλων από τα ηλεκτρονικά απόβλητα
Η εξάντληση των πρώτων υλών αποτελεί σοβαρή ανησυχία και τα ηλεκτρονικά απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται κατάλληλα μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό σε μεγάλο βαθμό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σύγχρονων συσκευών περιλαμβάνουν κρίσιμα μέταλλα όπως το κοβάλτιο, ο χρυσός και ο άργυρος, με αποτέλεσμα να απαιτούνται όλο και περισσότερα νέα έργα εξόρυξης. Μειώνοντας την ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγουμε και μειώνοντας αυτά που καταναλώνουμε, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα.
Ένα άλλο θετικό βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα ηλεκτρονικά προϊόντα ανακυκλώνονται σωστά, καθώς τα μέταλλα που συλλέγονται από ανακυκλωμένα προϊόντα, παράγουν λιγότερες εκπομπές άνθρακα από εκείνα που είναι προϊόντα πρωτογενούς εξόρυξης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτογενής εξόρυξη είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, η ύπαρξη μιας δευτερεύουσας πηγής προμήθειας αυτών των μετάλλων μέσω της ανακύκλωσης, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, καθώς και για τη μείωση του ρυθμού εξάντλησης των φυσικών πόρων. Χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία και στρατηγικές, πολλά ηλεκτρονικά απόβλητα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, επομένως η υπεύθυνη απόρριψη είναι ένα ισχυρό εργαλείο.
Συμβολή σε πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της σύγχρονης εποχής και είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε δράση για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές με τα αυτοκίνητα που οδηγούμε και τον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε, αξίζει επίσης να εξετάσουμε πώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα. Καθώς αγοράζουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρονικών ειδών, η διαδικασία κατασκευής αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών CO2, με το διοξείδιο του άνθρακα να απελευθερώνεται σε όλες τις φάσεις παραγωγής. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή.
Η μείωση της συχνότητας με την οποία αντικαθιστούμε τα ηλεκτρονικά μας προϊόντα και η παράταση της ζωής τους μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα πόλεων όπου ο σύγχρονος άνθρωπος περιβάλλεται συνεχώς από διαφημίσεις, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές.
Χαρίστε τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε
Εάν ζείτε σε ένα αστικό περιβάλλον, ίσως γνωρίζετε ορισμένες τοπικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην υποστήριξη όσων μπορεί να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας πριν από το τέλος της ωφέλιμης διάρκειας ζωής τους, μπορείτε να συνεισφέρετε στην κυκλική οικονομία και επίσης να δημιουργήσετε περισσότερες ευκαιρίες για άλλους, απλά χαρίζοντάς τις συσκευές αυτές. Αυτό όχι μόνο μειώνει την ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, αλλά παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών.
Με τόσα πολλά ηλεκτρονικά απόβλητα να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ο αρνητικός αντίκτυπος στον πλανήτη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, με πιο συνειδητές επιλογές τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στην ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων και σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Πηγή: citymonitor.ai