Ο χαλκός απειλεί το πράσινο μέλλον της Αυστραλίας

Ο χαλκός απειλεί το πράσινο μέλλον της Αυστραλίας

Το λίθιο μπορεί να είναι η πρώτη ύλη που έχει λάβει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση προς καθαρότερες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χωρίς το χαλκό όμως, το λίθιο μόνο του δεν μπορεί να καταφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι προβλέψεις για τη μελλοντική διαθεσιμότητα του χαλκού, δεν είναι ευοίωνες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το έργο Ruddygore Copper κοντά στο Chillagoe, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Cairns, στο βόρειο Quennsland της Αυστραλίας, πρόσφατα ανέφερε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από διερευνητικές γεωτρήσεις γύρω από το παλιό, παροπλισμένο ορυχείο χαλκού.

Αυτές οι έρευνες, είναι μέρος μιας εθνικής προσπάθειας ανεύρεσης βιώσιμων κοιτασμάτων χαλκού για την κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από τους αναλυτές της S&P Global προειδοποιεί ότι η προσπάθεια επίτευξης των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 κινδυνεύει να «βραχυκυκλωθεί» από μια διαφαινόμενη έλλειψη του κρίσιμου μετάλλου.

Ο χαλκός παραμένει στην καρδιά των περισσότερων ηλεκτρικών τεχνολογιών. Και ο ηλεκτρικά τροφοδοτούμενος εξοπλισμός – από σόμπες και θερμάστρες μέχρι αυτοκίνητα, φορτηγά και τρένα – όλα βασίζονται σε εξαρτήματα χαλκού. Όπως επίσης οι γεννήτριες και το ηλεκτρικό δίκτυο που τις τροφοδοτούν. «Ο χαλκός είναι το μέταλλο της ηλεκτροδότησης και είναι απολύτως απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση», λέει ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Daniel Yergin.

Η μελέτη «Το μέλλον του χαλκού: Θα βραχυκυκλώσει το διαφαινόμενο χάσμα προσφοράς την ενεργειακή μετάβαση;», προβλέπει ότι η ζήτηση θα εκτιναχθεί από 25 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε περίπου 53 εκατομμύρια τόνους έως το 2050.

Οι τιμές του χαλκού έχουν μειωθεί περίπου 25% τον προηγούμενο μήνα λόγω των φόβων παγκόσμιας ύφεσης. Αλλά η S&P Global δεν αναμένει ότι αυτό θα διαρκέσει. Το ίδιο και οι εξορυκτικές εταιρείες.

Η περιοχή Chillagoe του Queensland έχει μακρά ιστορία εξόρυξης. Άργυρος, μόλυβδος και χρυσός εξορύσσονται εκεί από τη δεκαετία του 1880. Αλλά ο χαλκός ήταν πάντα το βασικό προϊόν. Το ορυχείο Ruddygore άνοιξε για πρώτη φορά το 1896. Περίπου 1.400 τόνοι χαλκού εξήχθησαν τα επόμενα χρόνια. Όμως, μετά το κλείσιμο το 1909, η περιοχή έμεινε ανεμεκτάλλευτη. Μια γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 βρήκε μια γεωλογική ανωμαλία μήκους 1 χιλιομέτρου και πλάτους 300 μέτρων μέσω μίας μεθόδου όπου χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για την ανεύρεση ορυκτών. Περαιτέρω δοκιμές φέτος (2022) από την Ballymore Resources δείχνουν «ισχυρές πιθανότητες» για ένα κοίτασμα χαλκού σε μικρό βάθος που εντοπίζεται στην περιοχή της παλιάς εκμετάλλευσης

«Το πρόγραμμα διερευνητικών γεωτρήσεων και οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, έχουν εντοπίσει ευρείες ζώνες ορυκτών χαλκού», λέει ο τεχνικός διευθυντής του Ballymore, David A-Izzeddin. «Αυτά είναι εξαιρετικά αποτελέσματα για το πρώιμο διερευνητικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε και θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματά μας για το έργο».

Αλλά είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό της αναμενόμενης ζήτησης, σύμφωνα με την S&P Global. «Ο κόσμος δεν παρήγαγε ποτέ τόσο πολύ χαλκό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο πιθανόν θα απαιτηθεί», λέει ο Yergin. «Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, ο διπλασιασμός της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού έως το 2035 θα οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις».

Συγκεκριμένα, η έκθεση προειδοποιεί ότι τα νέα ορυχεία δεν εισέρχονται στην παραγωγική φάση αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με την αύξηση της ζήτησης. Χρειάζονται περίπου 16 χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία μία νέα εκμετάλλευση, επομένως κάθε νέο έργο που ξεκινά σήμερα θα αρχίσει να παράγει περίπου το 2040. Η έκθεση προειδοποιεί ότι ένα έλλειμμα 10 εκατομμυρίων τόνων χαλκού θα δημιουργήσει προβλήματα στις αναπτυσσόμενες εφαρμογές ηλεκτροδότησης παγκοσμίως μέχρι το 2035.

«Τα πάντα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το 2035 για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2050», λέει ο Yergin. «Αναπόφευκτα προκύπτει συνεπώς το ερώτημα από πού θα προέλθει η προσφορά; Από νέες εκμεταλλεύσεις; Από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα; Από ανακύκλωση; Θα έλεγα ότι αυτή η μελέτη είναι μια προειδοποίηση με σκοπό την ανάληψη δράσεων το συντομότερο».

Πηγή: Cosmosmagazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER