Οι ανανεώσιμες πηγές είναι και πάλι η φθηνότερη πηγή ενέργειας στην Αυστραλία

Οι ανανεώσιμες πηγές είναι και πάλι η φθηνότερη πηγή ενέργειας στην Αυστραλία

Η ετήσια έκθεση GenCost του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, καταλήγει ότι, για ακόμη μια φορά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας στην Αυστραλία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα ακόμη και όταν συμπεριλαμβάνεται το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς της ενέργειας που παράγεται, που είναι συνέπεια της μεταβαλλόμενης παραγωγής τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας. Και τα σχετικά κόστη συνεχίζουν να έχουν πτωτική τάση.

Αν και πρόκειται για επανάληψη των ευρημάτων από τις προηγούμενες τρεις εκθέσεις GenCost, η έκδοση για το 2021-2022 περιέχει μια δυσάρεστη πρόβλεψη: ο πληθωρισμός και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε στασιμότητα του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την περίοδο 2022-2023. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα εξακολουθούν να είναι οι φθηνότερες, αλλά το κόστος τους δεν θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία.

«Αυτό που θα είναι διαφορετικό το επόμενο έτος είναι ότι θα έχουμε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά το κόστος κατασκευής και λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Paul Graham, επικεφαλής οικονομολόγος στον τομέα της ενέργειας στο CSIRO.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό των τιμών όσον αφορά στα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που διαχέεται σε όλο το εύρος της οικονομίας μέσω του κόστους μεταφοράς και ενέργειας. Έχουμε επίσης μη ευέλικτες αλυσίδες εφοδιασμού που ακόμα ανακάμπτουν».

Η έκθεση GenCost είναι μια ετήσια ανάλυση που γίνεται από το CSIRO και τον Διαχειριστή της Αγοράς Ενέργειας της Αυστραλίας. Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για την εκτίμηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία.  

Οι αναλυτές εξετάζουν το τρέχον κόστος των ενεργειακών τεχνολογιών και προβλέπουν πώς μπορεί να μεταβληθεί βάσει διαφορετικών μελλοντικών σεναρίων εκπομπών αερίων. Το 2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για το 32,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την έκθεση GenCost, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα παραμείνουν οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, ακόμη και αν φτάσουν να παρέχουν το 90% του μεριδίου ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου. Αλλά για να φτάσουν ακόμη και στο 50%, χρειάζονται επιπλέον επένδυσεις στα δίκτυα μεταφοράς, έτσι ώστε να προσεγγίσουν όλες τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

«Ο ενεργειακός τομέας της Αυστραλίας αντιμετωπίζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις καθώς οδεύουμε στην ενεργειακή μετάβαση με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λέει ο Δρ. Larry Marshall, διευθύνων σύμβουλος της CSIRO.

«Η έκθεση GenCost είναι μια αυστηρή ανάλυση που βοηθά στην ενημέρωση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων με λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα του ενεργειακού συστήματος της Αυστραλίας».

«Η τελευταία έκθεση δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν σταθερές ως η φθηνότερη πηγή νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος, τόσο των επίγειων όσο και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, έχει μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο. Οι εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου, το κλειδί για το πράσινο καύσιμο υδρογόνο, σημείωσαν επίσης κατακόρυφη πτώση όσον αφορά στα κόστη ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, οι μικροί πυρηνικοί αρθρωτοί αντιδραστήρες, η θερμοηλιακή ενέργεια και η ενέργεια από τα κύματα του ωκεανού, ενώ παρουσίασαν επίσης πτώση στα κόστη ανάπτυξης, χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Με τη μεγαλύτερη διείσδυση οικιακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, μοναδικά μέταλλα κρίσιμης σημασίας, έναν ερευνητικό τομέα παγκόσμιας κλάσης και ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, η Αυστραλία μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε μια τεράστια ευκαιρία και να εδραιωθεί ως ένας παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο Marshall.

Πηγή: Cosmosmagazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER